De voorzieningsrechter van de rechtbank in Rotterdam heeft op 7 april een beslissing genomen over het geschil tussen Bitonic en DNB. Bitonic vroeg om het opschorten van de gestelde registratievereiste, maar dit is niet toegewezen. Wel moet DNB binnen zes weken reageren op het bezwaar van Bitonic om meer duidelijkheid te scheppen.
Wat is precies het probleem?
Vanaf mei vorig jaar (2020) vallen bedrijven in Nederland die transacties in cryptocurrency doen onder de controle van De Nederlandse Bank (DNB). Deze wet is ingesteld om het financieren van terrorisme tegen te gaan en om het witwassen van geld te voorkomen. In het kort komt het erop neer dat bitcoin bezitters / kopers strenger gecontroleerd moeten worden bij iedere transactie.
Een belangrijk vereiste bij de registratie is dat crypto bedrijven de identiteit van hun klanten moeten vaststellen en controleren met de sanctielijst. Dit is het belangrijkste punt van de rechtszaak die Bitonic aanspande tegen DNB.
Volgens de DNB moet namelijk iedere transactie van en naar een externe wallet vastgesteld en gecontroleerd worden. Hier gaat het met de meeste bitcoin wallets echter snel mis. De meeste wallets maken namelijk bij iedere transactie automatisch een nieuw wallet adres aan. In de praktijk zou dezelfde klant dus voor iedere transactie het hele controle circus weer moeten doorlopen.
Dit is niet alleen erg arbeidsintensief voor Bitonic en andere crypto bedrijven, maar ook nog eens in strijd met de privacyregels volgens sommigen. Je zou bij een transactie naar een nieuw adres bijvoorbeeld een printscreen moeten opsturen van je wallet en dit is precies die gevoelige informatie die niemand prijs zou moeten geven als we het hebben over de veiligheid van je bitcoin.
Voorlopig oordeel
De rechter heeft een voorlopig oordeel gegeven in het voordeel van Bitonic. De rechter is het namelijk met het bedrijf eens dat de registratieplicht waartegen bezwaar is gemaakt direct voortvloeit uit de wet en dat het daarmee een zelfstandig onderdeel is het van besluit.
Bovendien werd het spoedeisende belangrijk van Bitonic erkent. Klanten lopen door deze registratieplicht namelijk weg bij crypto bedrijven uit Nederland en er zijn na de regelgeving vorig jaar zelfs bedrijven helemaal vertrokken uit ons land.
Voorlopig wordt het registratievereiste niet geschorst. De DNB moet nu het vereiste voldoende motiveren en aantonen dat de plicht proportioneel en noodzakelijk is om de wetgeving na te leven. Binnen 6 weken moet DNB op de bezwaren van Bitonic reageren. Nog even afwachten dus hoe dit verhaal afloopt.