Leestijd: 2 minuten

Je komt er, ook op deze website, niet onderuit. Verschillende crypto exchanges waarop je kunt handelen in je favoriete coins. De meeste platformen zijn in de basis hetzelfde. Een plek waar je kunt traden. Voor de rest onderscheiden ze zich van elkaar door andere features te bieden. In dit artikel vertel ik je meer over dit soort features. Wat heb ik nodig voor mijn crypto exchange?

Verschillende soorten coins

Een van de belangrijkste dingen van een exchange is natuurlijk het aanbod aan coins. De een heeft een groter aanbod dan de ander en ook lang niet allemaal hetzelfde. Je kunt er vanuit gaat dat iedere exchange wel coins als Bitcoin en Ethereum heeft. De kleinere coins daarentegen zijn niet altijd op je favoriete crypto exchange te krijgen. Je zult daarom af en toe goed moeten zoeken naar het juiste platform.

Staking

Een van de redenen dat beleggers crypto kopen is omdat ze er een passief inkomen mee op kunnen bouwen. In de crypto wereld noemen we dat ‘staken’. Je ontvangt in ruil voor het bewaren van je cryptocurrency in een bepaalde wallet een beloning die op kan lopen tot tientallen procenten afhankelijk van het platform. Als je toch van plan bent om die token te kopen is een beetje rente wel lekker op je crypto bezittingen. Bitvavo is een van de exchanges die dit voor je aanbiedt (lees hier een bitvavo review). Op het platform kun je tot wel 7,50% rente per jaar verdienen op cryptocurrency.

Betaalmogelijkheden

Voor ons als Nederlander is iDEAL een hele eenvoudige betaalmethode. Deze zie je alleen niet zo vaak terug op internationale exchanges. Daar betaal je eerder met een credit card. Afhankelijk van jouw wensen is het verstandig om hier op te letten bij je keuze voor een crypto exchange.

Service en beschikbaarheid

We gaan er maar vanuit dat alles werkt zoals het hoort te werken, zo gaat dat in de meeste gevallen. Toch kun je wel eens vragen hebben over een bepaalde optie op een exchange, gaat je verificatie niet zoals het hoort of heb je een ander probleem. De beschikbaarheid en service van de exchange is daarbij belangrijk. Sommige platformen onderscheiden zich daarmee met een 24/7 chat, waar anderen de klantenservice (bewust?) links laten liggen. Normaal gesproken is dat niet zo erg, maar als je vragen hebt rondom een betaling of verificatie is een snelle afhankelijk wel zo prettig.

Kosten

Op iedere exchange betaal je handelskosten, daar ontkom je niet aan. Wel zit er veel verschil tussen de exchange hoeveel je betaald. Bij de een betaal je een klein percentage, bij de ander een vaste fee. Het is goed om hierop te letten, helemaal wanneer je een fanatieke trader bent. Een klein percentage lijkt weinig, maar als je meerdere trades per dag maakt kan dit behoorlijk oplopen. Zoek naar een exchange met de handelskosten die bij jouw passen.

Niemand heeft dezelfde eisen aan een exchange. Deze zijn anders voor actieve handelaren dan voor HODL’ers. Bedenk goed welke features jij nodig hebt en zoek daarbij de meet geschikte exchange op. Als je dit onderzoek goed doet, voorkomt het boel kopzorgen voor later.