Leestijd: 3 minuten

Het zal je niet ontgaan zijn dat de laatste dagen alle crypto koersen rood gekleurd zijn. Praktisch iedere coin uit de top 100 en daarbuiten lijkt onderuit te schieten en beleggers raken in paniek. Waarom dalen de crypto koersen zo hard?

Hoe is het mogelijk dat de crypto koersen zo hard dalen?

Als we de top 100 bekijken van de meest waardevolle cryptocurrency zien we dat slechts vijf cryptocurrency’s op groene cijfers staan in de afgelopen 24 uur waarvan de ‘beste’ coin een stablecoin is met +1,2%. In de afgelopen 7 dagen staan er slechts vier cryptocurrency’s in het groen, waaronder drie stablecoins.

Bitcoin staat in de afgelopen 24 uur op -9,14% op het moment van schrijven en de afgelopen 7 dagen op -20,04%. Voor Ethereum is het -11,33% (24U) en -31,46% (7d) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is duidelijk dat de crypto markt op dit moment in zwaar weer zit, al hebben we dat natuurlijk al veel vaker meegemaakt.

Een belangrijke oorzaak van deze onzekerheid op de markt is de inflatie in de wereld. Onlangs werd duidelijk dat in Amerika de inflatie 8,6 % was in mei. Dit is het hoogste niveau in de afgelopen 40 jaar en reden tot paniek bij veel beleggers.

Aan de ene kant zou je zeggen dat juist op dat moment beleggers hun toevlucht zouden zoeken in assets die deze inflatie tegen zou kunnen gaan, maar de angst lijkt te regeren. Dit komt mede doordat de Centrale Banken met de rente gaan spelen.

Afgelopen donderdag (9 juni) kondige de Europese Centrale Bank (ECB) bijvoorbeeld aan dat het de rente voor het eerst in 11 jaar verhoogt. De verwachting is dat in de komende maanden de rentes nog vaker verhoogd gaan worden.

Eerder kondigde de ECB aan dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn, maar met deze maatregelen lijkt de ECB hier nu op terug te komen. In Nederland is de inflatie 8,6%, veel hoger dan de beoogde 2%.

Het doel van deze verhoging van de rente is om het moeilijker voor banken te maken om geld te lenen en dit vervolgens uit te lenen. De consumptie zou zo moeten dalen en als de productie wel gelijk blijft moet de inflatie dalen.

Onzekerheid in de wereld een belangrijke factor

De inflatie op dit moment is zeker spannend, maar ook de onrust in de wereld zorgt dat beleggers anders naar de (crypto) markten kijken. Veel producten uit bijvoorbeeld Oekraïne zijn sinds de oorlog schaarser geworden. Denk hierbij aan graan waarvan Oekraïne een van de grootste producten ter wereld is met een aandeel van 11,5%.

Graan is moeilijker te produceren er uit het land te krijgen, waardoor de prijzen stijgen. Daarbij komt nog dat Rusland een andere grote producent is met 16,8% van de wereldwijde productie. Door dit soort ontwikkelingen wordt graan schaarser en daarom ook duurder. In het afgelopen jaar is de prijs van graan ruim 26% duurder geworden.

Andere factoren van de toenemende prijzen in de wereld zijn onder andere gas en aanverwante producten. Gas wordt schaarser doordat het veel uit Rusland komt en daarom ook duurder. Ongeveer 45% van al het gas dat de Europese Unie gebruikt komt uit het land.

De economische maatregelen die ingesteld zijn vanwege door oorlog maken dat de gasprijs hard omhoog gaat. Consumenten merken dit in de rekening en hebben daarom minder te besteden om bijvoorbeeld te investeren.

Zolang de onrust in de wereld en de oorlog in Oekraïne aanblijft is te verwachten dat de markten, waaronder de crypto markt, volatiel zal blijven. Beleggers zijn onzeker over de toekomst en houden hun geld aan de zijlijn.

De verwachting is dat de koersen weer omhoog schieten zodra beleggers meer vertrouwen krijgen in de toekomst. Voorlopig blijft dit helaas onzeker en zullen we moeten afwachten hoe de markt hierop reageert. Beleg alleen met geld dat je kunt missen en hou rekening met veel schommelingen van de waarde.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.