Wat is Bitcoin Cash? Alles over de Bitcoin Cash koers en BCH kopen

Bitcoin ca

In de loop van 2017 is de adoptie en de populariteit van Bitcoin, vergelijken met andere jaren, hard gestegen. Meer mensen kochten Bitcoin en hierdoor steeg de prijs. Dit had tot gevolg dat de blokken waarin transacties geplaatst worden voor goedkeuring door miners vol kwamen te zitten. Daardoor stegen de miners fee’s die gebruikers moesten betalen en waren de transacties niet meer zo goedkoop als bedoelt. Dit is een van de redenen geweest dat er onenigheid is ontstaan in de Bitcoin gemeenschap over de voortgang van het project. Uit al deze commotie (waarover later meer) is Bitcoin Cash ontstaan.

 

Bitcoin Cash (BCH) is een afsplitsing (hard fork) van Bitcoin. Schaalbaarheid en de hoge transactiekosten zijn de belangrijkste redenen geweest voor deze fork. Door een verhoogde blokgrootte ten opzichte van de originele Bitcoin willen ze de Cryptocurrency worden die wereldwijd gebruikt wordt voor transacties en commercie. Deze verhoogde blokgrootte moet ervoor zorgen dat er meer transacties tegelijk gedaan kunnen worden en dat dit gedaan kan worden met lagere kosten voor de gebruiker.

Bitcoin Cash hard fork

Halverwege 2017 steeg de prijs en het gebruik van Bitcoin meer dan andere jaren. Hierdoor werd duidelijk dat het Bitcoin netwerk nog niet klaar was om gebruikt te worden voor de hele wereld. Er is een hele tijd discussie geweest over de richting die gekozen moest worden voor Bitcoin. Een gedeelte van de gemeenschap wilde de blokgrootte verhogen, en weer een ander gedeelte wilde een laag op het Bitcoin netwerk maken (het Lightning netwerk) of gebruik maken van andere technologieën om dit te verhelpen (Segwit). Op een bepaald moment liepen de gemoederen zo hoog op dat een groep van ontwikkelaars en ‘early adaptors’ van Bitcoin besloten hebben een nieuwe Cryptocurrency te maken, namelijk Bitcoin Cash.

Bitcoin fee

Bitcoin Cash heeft dezelfde blockchain als Bitcoin, omdat ze door middel van een hard fork afgesplitst zijn van de originele Bitcoin blockchain. Tot blok 478558 waren de blockchains dezelfde, maar hierna vervolgden ze ieder hun eigen weg. Bitcoin gaat proberen op de huidige blockchain te innoveren en de schaalbaarheid te verbeteren en Bitcoin Cash ging verder met een aantal fundamentele veranderingen. De belangrijkste verandering was een verhoging van de blokgrootte van 1MB naar 8MB. In Mei van 2018 is deze blokgrootte weer verhoogd van 8MB naar 32MB en daarbij is er de mogelijkheid geprogrammeerd om smart contracts te maken.

Bij de hard fork van Bitcoin naar Bitcoin Cash kreeg iedereen die BTC bezat een gelijke hoeveelheid Bitcoin Cash (BCH). Dus hoe meer Bitcoin je bezat, hoe meer BCH je kreeg. Dit had wel gevolgen voor de prijs van Bitcoin Cash, want mensen die zich niet konden vinden in het Bitcoin Cash project verkochten deze munten direct weer om meer BTC te hebben.

Een van de belangrijkste argumenten van de Bitcoin Cash gemeenschap is dat de originele Bitcoin niet meer de visie van Satoshi Nakamoto volgt, de bedenker van Bitcoin. Ze claimen dat met Bitcoin Cash ze de whitepaper aanhouden die hij gemaakt heeft en zijn visie naleven voor een elektronisch cash systeem dat gebruikt wordt om transacties te doen.

Bitcoin Cash fork

Bitcoin vs Bitcoin Cash

Nog steeds wordt er veel ruzie gemaakt tussen de BTC en BCH. Ook is er veel discussie over welk project nou beter is en daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben uiteraard. Bitcoin maakt nog steeds gebruik van de 1MB blokgrootte en op dit moment zorgt dit niet voor problemen. De fee’s zijn laag en de blokken zitten tegen de limiet aan wat betekent dat het optimaal gebruikt wordt.

Blokgrootte Bitcoin

Ondertussen wordt er gewerkt aan nieuwe technologieën om de toekomstige adoptie soepel te laten verlopen. Door middel van het Lightning netwerk wat nu in ontwikkeling is kan ervoor gezorgd worden dat bepaalde data buiten de blockchain opgeslagen wordt. Dit betekent dat de transacties minder groot zijn waardoor er meer transacties in het 1 MB blok passen.

Bitcoin Cash maakt op dit moment gebruik van blokken met een grootte van 32 MB. En hoewel dit een groot verschil is met de grootte van de Bitcoin blokken, zitten deze transacties op dit moment nooit vol. Af en toe wordt er een test gedaan om te kijken hoeveel MB het netwerk aan zou kunnen en deze testen gaan altijd goed. Maar met de normale transacties wordt een blokgrootte van 1MB nooit behaald. Als de adoptie van Bitcoin Cash groeit in de toekomst zou de 32MB blokgrootte van pas kunnen komen, maar voorlopig hebben ze dit nog nooit nodig gehad.

Bitcoin Cash blokgrootte

Bitcoin Cash vs Bitcoin debat

Een van de langste discussies die ooit gevoerd is tussen de twee projecten is misschien wel die op de blockchain cruise gehouden in september 2018. Tijdens dit debat gaan aanhangers van Bitcoin Cash (Roger Ver) en aanhangers van Bitcoin (Tone Vays en Jimmy Song) met elkaar ‘in discussie’. Persoonlijk vind ik dit een bedroevende vertoning van beide kanten, maar dat komt vooral door de manier waarop ze met elkaar omgaan. Ze maken, zoals de projecten altijd doen, veel ruzie met elkaar, laten elkaar niet uitpraten en zijn bij tijden simpelweg kinderachtig. Maar als je hier doorheen komt maken ze af en toe wel goede argumenten, beide kanten. De figuren die aan het woord komen zijn toonaangevend in de Crypto wereld. En of je ze nou mag of niet, ze hebben veel betekent voor Bitcoin en nu dus Bitcoin Cash.

Nogmaals, het is naar mijn idee af en toe tenenkrommend en lachwekkend om naar te luisteren. Maar als je hier doorheen prikt hoor je van beide kanten soms goede argumenten voor Bitcoin vs Bitcoin cash.

Betrokkenen bij Bitcoin Cash

Een aantal (belangrijke) figuren uit de Crypto wereld hebben zich aangesloten bij het Bitcoin Cash project of hebben zelfs het initiatief genomen:

Roger Ver

Roger Ver is een ondernemer uit Amerika die nu woont in Japan. Hij was een van de eerste investeerders in Bitcoin bedrijven en is vanaf het begin enorm actief geweest om Bitcoin te promoten over de hele wereld. De schattingen van de hoeveelheid BTC die hij bezit liggen ver uiteen. Dit varieert van 1000 BTC tot misschien wel 100 tot 300 duizend, maar dit is niet zeker. Doordat hij zo vroeg investeerde in Bitcoin heeft/had hij belangen in veel belangrijke Bitcoin bedrijven zoals Bitcoin.com, blockchain.info, kraken.com en Bitpay.com. Zijn activiteit als gepassioneerd promoter van Bitcoin heeft hem de bijnaam Bitcoin Jezus opgeleverd. Hij is nu een van de initiatiefnemers van Bitcoin Cash.

Jihan Wu

Jihan Wu is een ondernemer uit China bekend van zijn bedrijf Bitmain. Bitmain ontwikkeld mining apparatuur en beheert een van de grootste mining pools, Antpool. Ook is het bedrijf eigenaar van BTC.com en is hij nu een grote voorstander van Bitcoin Cash. Hij is belangrijk geweest voor de Bitcoin gemeenschap doordat hij speciale mining apparatuur ontwikkeld heeft. Maar hij is in de ogen van sommige mensen ook een controversieel persoon omdat hij deze mining apparatuur zelf ook gebruikt om Bitcoin te minen. Omdat hij dit allemaal direct uit de fabriek kan gebruiken groeit zijn aandeel in de mining wereld hard.

Craig Wright

Craig Wright is een zakenman uit Australië en misschien wel de meest bijzondere persoon op deze lijst. Hij is vooral bekend om het feit dat hij claimt Satoshi Nakamoto te zijn, de bedenker van Bitcoin. Hij heeft hiervoor nooit definitief bewijsmateriaal geleverd. Daarom staat hij bij veel mensen te boek als een ‘oplichter’ of ‘charlatan’. Het is een intelligente man die veel studies gedaan heeft. Maar ook op dit gebied niet geheel zonder tegenspraak. Zo heeft hij bijvoorbeeld aangegeven een PhD te hebben behaald op een universiteit. Maar heeft deze instelling aangegeven dat hij hier alleen een masters gehaald heeft.

Sinds kort is er onenigheid ontstaan in de BCH gemeenschap, met name door Wright. Hij is het niet eens met de richting van BCH en is bezig met een hard fork van Bitcoin Cash, namelijk Bitcoin Satohi Version (Bitcoin SV).

Bitcoin Cash mobile

Bitcoin Cash koers

De Bitcoin Cash koers varieert net zoals alle andere projecten sterk van prijs. Waar het een officiële All Time High kende van ruim $4000, staat het tegenwoordig ruim boven de $400. Wil je de Bitcoin Cash koers live bekijken? Dan kun je dit doen op de Bitcoin Cash coinmarketcap pagina. De koers van Bitcoin Cash hangt af van de mate van adoptie, net zoals bij Bitcoin en andere projecten. Het valt niet te voorspellen wat de Bitcoin Cash koers gaat doen in de toekomst. Zeker niet met al de ophef die er op dit moment is rond het project.

Bitcoin Cash wallet

Bitcoin Cash is te bewaren op veel verschillende wallets. Op de Bitcoin Cash website vind je onder ‘Wallets’  welke je allemaal kunt gebruiken. Maar wil je helemaal zeker zijn dat je Bitcoin Cash wallet veilig is? Dan kun je het beste gebruik maken van de Ledger Nano S. Dit is een hardware wallet die ervoor zorgt dat je je BCH offline kunt bewaren. Dan vallen ze niet in handen van hackers. Je kunt eenvoudig je Bitcoin Cash wallet installeren op je Ledger Nano S. Koop hier je Ledger Nano S

Bitcoin Cash nieuws

Om Bitcoin Cash nieuws te vinden kun je gebruik maken van veel verschillende platforms. Zo is er een Bitcoin Cash reddit, een Bitcoin Cash Bitcointalk forum en kun je nieuws lezen op de Bitcoin Cash Coinmarketcap pagina.

Bitcoin Cash kopen

Bitcoin Cash kopen kun je op veel verschillende exchanges doen. Het is een groot project en daarom ondersteunen bijna alle exchanges Bitcoin Cash ook. Bitcoin Cash kopen kun je wat mij betreft het eenvoudigst doen op Bitvavo. Dit is een Nederlandse exchange dit het mogelijk maakt om je bankrekening te koppelen. Zo kun je gemakkelijk euro’s storten op de exchange met iDeal waardoor je Bitcoin Cash kopen kunt met iDeal. Heb je winst gemaakt? Dan wissel je je BCH weer om voor euro’s en laat je deze euro’s kosteloos weer op je bankrekening storten. Je kunt je hier aanmelden op Bitvavo