Bitcoin (BTC) is digitaal geld dat zonder tussenkomst van financiële instanties verstuurd kan worden en waarmee je kunt betalen. De blockchaintechnologie, waarvan Bitcoin de bekendste toepassing is, is een technologie die transacties decentraal en gecodeerd opslaat. Iedereen die deelneemt aan het netwerk is gelijk, net zoals op het internet. De kracht van deze technologie is dat er alleen nieuwe regels toegevoegd kunnen worden aan de database van transacties, waardoor het dus niet mogelijk is om bijvoorbeeld te frauderen met oude transacties. Wanneer je Bitcoin of een andere Cryptocurrency bezit, ben je hier daadwerkelijk eigenaar van. Iemand kan de data uit de database wel kopiëren, maar alleen jij kan het eigenaarschap van je valuta overdragen, waardoor alleen jij er mee kunt betalen. Bitcoin is geen fysieke munt, en daarom bestaat het bewijs van eigenaarschap uit een lange reeks cijfers en getallen. Wanneer je deze code aan iemand overdraagt, draag je dus het eigenaarschap van de betreffende hoeveelheid munten over.

Hoe is de Bitcoin ontstaan?

In 2008 maakte de wereld voor het eerst kennis met de Bitcoin. In een negen pagina’s tellend document deed ene Satoshi Nakamoto zijn idee uit de doeken. Een netwerk van computers dat zonder tussenkomst van een centrale server met elkaar in contact staat (peer-to-peer). Dit netwerk staat de gebruikers toe elektronische valuta (toen alleen nog Bitcoin) naar elkaar te versturen zonder dat hier banken of andere instanties aan te pas komen. Nakamoto kaartte aan dat het op dat moment alleen mogelijk was om geld te versturen via een derde partij, bijvoorbeeld een bank. Deze transactie kost vaak veel geld en kan lang duren. Wanneer je bijvoorbeeld geld wilt versturen van de ING naar de Rabobank kan dit wel een dag duren. De blockchain technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van deze derde, direct geld te versturen. In 2009 is de eerste versie van de software uitgebracht en sindsdien is het aantal gebruikers en transacties alleen maar gestegen. Tot de dag van vandaag weet niemand zeker wie Satoshi Nakamoto is.

Bitcoin transacties gedurende de jaren

Bitcoin transacties gedurende de jaren

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

 • Het betaalgemak is groot: de munt kan overal te wereld naartoe gestuurd worden via het internet. Daarnaast is een Bitcoin op te delen is 1/100.000.000 (deze eenheid wordt Satoshi genoemd, naar de bedenker). 1 BTC bestaat dus uit 100 miljoen satoshi. Dit betekent dat ieder bedrag verzonden kan worden, hoe groot of klein dan ook.
 • De transactiekosten zijn laag: Er is geen derde partij bij betrokken, waardoor de transactiekosten relatief laag zijn.
 • Bitcoin is veilig: De blockchain, waarop alle transacties worden bijgehouden, is zo opgebouwd dat oude transacties niet te wijzigen zijn. Dit zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om hiermee te frauderen. Alleen jij kan het eigenaarschap van je valuta overdragen.
 • De banken zijn niet meer nodig: Met een internetverbinding is het mogelijk om direct BTC te versturen naar iedereen met een eigen BTC ‘wallet’. Naar schatting hebben ongeveer 2 miljard mensen op deze wereld nog geen bankrekening, waardoor het onmogelijk is om geld naar deze mensen te versturen.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

 • Bitcoin is relatief onbekend: BTC wordt steeds bekender, maar de integratie gaat langzaam. Steeds meer winkels staan betalingen in Bitcoin toe, maar op dit moment kan er nog niet overal mee betaald worden.
 • De waarde fluctueert: De koers/waarde van de Bitcoin verandert constant. Dit komt omdat de waarde van de munt niet gekoppeld is aan bijv. een bepaalde goudhoeveelheid in een kluis. Deze koersschommelingen kunnen zowel negatief als positief uitpakken. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin op een waarde van $4451, terwijl deze gister nog $300 hoger stond. Maar wanneer we er over een langere periode naar kijken, zien we dat de Bitcoin rond dezelfde tijd vorig jaar (2016) nog rond de $600 stond. Grote prijsverschillen brengen veel risico’s met zich mee, maar ook veel kansen.
 • De overheden hebben veel kritiek: Aangezien de overheden buitenspel worden gezet met deze munt, is het lastig voor ze om te controleren hoeveel geld iedereen bezit. Het heffen van belastingen en de controle op het vermogen wordt hierdoor een stuk lastiger.
 • Risico op hacks: In de afgelopen jaren zijn er een aantal grote handelsplatformen (exchanges) slachtoffer geworden van hackers. Op deze exchanges kunnen gebruikers hun BTC plaatsen, om hier vervolgens mee te handelen. Doordat er dus grote hoeveelheden BTC aanwezig zijn, is het erg lucratief voor hackers om hier mee aan de haal te gaan. De grootste hack was die op Mt. Gox in januari 2014. Hier zijn toen ongeveer 850.000 BTC’s buitgemaakt, die met de huidige waarde ongeveer 3,7 miljard waard zijn. Het is daarom belangrijk om je Bitcoin veilig op te slaan, het liefst op een speciale USB-stick zonder internet toegang.

Bitcoin door de jaren heen

Duidelijk is dat er veel gebeurt op het gebied van de Bitcoin. Daarnaast is het interessant om te zien hoe snel deze ontwikkeling gaat. In 2008 had nog niemand van deze munteenheid gehoord, maar inmiddels (2017) is de munt $4451 waard. Hieronder volgt een beknopt overzicht van een aantal belangrijke gebeurtenissen in de BTC wereld.

 • Op 12-01-2009 is de eerste Bitcoin transactie gedaan van 100 BTC door bedanker Nakamoto naar Hal Finney, een van de eerste ontwikkelaars.
 • Op 22-05-2010 is het eerste product gekocht voor BTC, namelijk een pizza. Deze pizza kostte ongeveer $25 en is betaald met 10.000 BTC. De huidige waarde van deze pizza is ongeveer 44,5 miljoen.
 • In 2011 opent Silk Road zijn duren. Dit is een exchange op het ‘dark-web’ waar Bitcoin wordt gebruikt om illegale producten te kopen. Je kunt hierbij denken aan wapens, maar ook drugs en andere illegale diensten. Deze Silk Road heeft ervoor gezorgd dat de Bitcoin een slecht imago kreeg waar het nog steeds niet helemaal van af is.
 • In 2012 is de Bitcoin foundation opgericht. Dit is een organisatie de wereldwijd actief is om van de Bitcoin een geaccepteerde valuta te maken.
 • In het najaar van 2013 schoot de prijs van de BTC van $125 naar meer dan $1200. Dit zorgde voor veel media-aandacht een een groei in het aantal gebruikers.
 • Op 7 februari 2014 viel Mt. Gox. Ongeveer 850.000 Bitcoin ging verloren en de markt stortte in.
 • In December 2014 begint Microsoft onaangekondigd met het accepteren van BTC als valuta. Dit was een grote stap, aangezien Microsoft op dat moment de grootste computer retailer ter wereld was.
 • In 2017 is Bitcoin voor het eerst de prijsgrens van $2000, $3000, $4000 en $5000 gepasseerd.

Je munten veilig bewaren? Kijk ook eens naar de Ledger Nano S.
Ledger Nano S