Wanneer je je inleest in de Bitcoin kom je het begrip ‘blockchain’ veel tegen. Het wordt beschreven als een baanbrekende technologie door sommigen en anderen wuiven het weg als ‘overrated’. Feit blijft wel dat Bitcoin gebruik maakt van de blockchain technologie. En na de Bitcoin heeft het vele andere toepassingen gekregen. Maar wat is blockchain nou precies en welke toepassingen heeft de blockchain inmiddels allemaal?

Wat is blockchain?

Blockchain is niets anders dan een grootboek dat voor iedereen inzichtelijk is. Dit grootboek is voor iedereen met een internet verbinding inzichtelijk en niemand is hier de eigenaar van. Iedereen heeft de mogelijkheid om de blockchain te downloaden, te bekijken en hier wijzigingen in aan te brengen. Eenmaal een mutatie ingevoerd op de blockchain? Dan staat deze voor altijd vereeuwigd. Het is namelijk niet meer mogelijk om dit te wijzigen. De kracht van de blockchain is dat dit allemaal gebeurt zonder een vertrouwenspersoon of tussenpersoon.

Alle gebruikers van de blockchain zorgen er samen voor dat bij iedere mutatie de voorgaande mutaties gecontroleerd worden. Omdat iedereen hetzelfde grootboek download en gebruikt, maakt het niet uit of iemand deze probeert te wijzigen. Die wijziging komt dan niet overeen met de rest van de grootboeken en zal daarom niet meegenomen worden.

Blockchain Bitcoin

In het geval van Bitcoin wordt de blockchain gebruikt voor het vastleggen van transacties. Het is in feite een scorebord van het saldo dat iedereen bezit en de transacties die gedaan zijn sinds het begin van het project. Wil jij nu een transactie toevoegen aan de blockchain? Dan worden eerst alle voorgaande transacties gecontroleerd. Blijkt uit deze controle dat de Bitcoin die jij wilt verzenden niet van jou is? Dan zal je transactie niet goedgekeurd worden. Deze controle wordt gedaan door de deelnemende nodes op het netwerk. Lees hier het artikel voor meer informatie over nodes.

Bitcoin mining

Klopt je transactie wel? Dan wordt deze transactie toegevoegd aan een ‘block’. Dit is een bundel van transacties die goedgekeurd moeten worden door miners, voordat het aan de blockchain wordt toegevoegd. Om een block toe te voegen aan de blockchain dienen miners door middel van het Proof of Work algoritme een rekensom op te lossen. Zodra deze rekensom opgelost wordt zal het block met alle transacties toegevoegd worden aan de blockchain bovenop de andere blokken, waarna het niet meer te wijzigen is. Moet er nu een nieuw block toegevoegd worden aan de blockchain? Dan zullen eerst de voorgaande blokken gecontroleerd moeten worden, met als laatste controle het block dat we zojuist toegevoegd hebben.

In het verleden gebeurde deze rekensommen met simpele computers. Maar tegenwoordig kan dit alleen nog maar met gespecialiseerde mining apparatuur. De rekensom wordt namelijk na iedere block moeilijker. En naarmate het netwerk (het aantal gebruikers) groeit, zal dit ook alleen nog maar moeilijker worden.

Beloning voor het controleren van de blockchain

Deze miners zetten dure apparatuur in om de blokken toe te voegen aan de blockchain en dit doen ze niet voor niets. Zijn ze de gene die de rekensom oplossen? Dan ontvangen ze hiervoor een beloning in de vorm van Bitcoin. In het begin waren dit 50 Bitcoins, en omdat het netwerk toen klein was en de Bitcoin bijna geen waarde had zijn er mensen geweest die makkelijk honderden Bitcoin per dag konden minen. Maar nu het netwerk zo groot is en de munt meer waarde heeft is dit een stuk moeilijker.

In het begin kreeg iemand bij het oplossen van de rekensom 50 BTC. En naar het ontwerp van het systeem wordt dit iedere 210.000 blokken gehalveerd, dit wordt die ‘Bitcoin halving’ genoemd. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder, waardoor de huidige beloningen voor het oplossen van deze rekensom op 12.5 BTC ligt. En hoewel dit aanzienlijk lager is, ligt de waarde hoger. Met de huidige waarde is dit ongeveer $81.000 waard.

Bitcoin halving

(Bron: Controlled supply)

Blockchain toepassingen

Bitcoin is een hele duidelijke toepassing van blockchain. Het kan gebruikt worden voor het vastleggen van financiële transacties. Maar er zijn nog tal van andere blockchain toepassingen die wellicht in de toekomst een grote rol gaan spelen.

Overheid en blockchain

De overheid kan op veel verschillende manieren gebruik maken van de blockchaintechnologie. Zo zouden ze dit kunnen gebruiken voor identiteitscontrole en het stemmen.

Identiteitscontrole blockchain

De identiteit van personen kan vastgelegd worden op een blockchain. Dit biedt bedrijven, maar ook overheidsinstellingen de mogelijkheid eenvoudig iemands identiteit te controleren. Sta je bijvoorbeeld bij de gemeente en wil je een bepaalde vergunning aanvragen? Dan hoef je niet meer allemaal documenten aan te leveren, maar staat dit op de blockchain. De gegevens kunnen niet gewijzigd worden, dus de gemeente weet dat jij niet met de gegevens gerommeld hebt en jij hoeft niet meer dagen te wachten voordat de controle gedaan is. Er kan ook in een oogopslag gezien worden welke diploma’s jij behaald hebt en dit is dan ook honderd procent betrouwbaar. Dit scheelt tijdens het verifiëren bij een sollicitatie veel tijd, voor zowel jou als de instelling.

Stemmen via de blockchain

Wanneer er een stemming is geweest, is er ook vaak ophef omdat een partij aangeeft dat er gefraudeerd is met de verkiezingen. Dit was een groot probleem tijdens de verkiezingen in Amerika. Wanneer iedereen zijn stem kan uitbrengen via de blockchain kan er geen sprake van zijn dat er stemmen toegevoegd worden of dat er stemmen verandert worden. Alles staan vereeuwigd en is niet aanpasbaar. Het tellen van de stemmen gaat sneller en er hoeft minder beveiliging te zijn. De blockchain zelf zorgt ervoor dat de uitgebrachte stemmen te vertrouwen zijn. Fraude wordt hierdoor voorkomen.

Een goed voorbeeld hiervan is de stemrond voor de sleepwet in Groningen, waar gebruik gemaakt is van de blockchain technologie om de stemmen te registreren. Dit is een goed voorbeeld van hoe blockchain in Nederland al toegepast is.

stemmen groningen

Blockchain in de gezondheidszorg

Een andere toepassing van blockchain kan zijn in de gezondheidszorg bij het bewaren en inzien van patiënten gegevens. Wanneer je nu van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis gaat, kan het lang duren voordat je persoonsgegevens verstrekt worden. Dit is nog steeds handwerk omdat ieder ziekenhuis gebruikt maakt van zijn eigen systeem. Een dokter uit een ander ziekenhuis kan niet bij deze gegevens. Zodra de patiënt gegevens bewaart worden op de blockchain kan bij toestemming de andere dokter deze gegevens direct inzien. Dit scheelt zowel de dokter als de patiënt een hoop tijd en zal de duur van het behandel traject verkorten.

Blockchain in de energie sector

Ook in de energie sector kan blockchain een uitkomst bieden en hier is Vandebron een voorbeeld van. Deze partij is een pilot aan het draaien waarin ze het reguleren van de energie aan het testen zijn. De drukte op het stroom netwerk is niet altijd even hoog. Soms is er een overschot en soms is er een tekort. Normaal gesproken wordt een tekort opgevangen door niet-schone stroom, zoals gas legt Vandebron uit. Bij het opladen van elektrische auto’s kan het zijn dat je auto na 2 uur weer opgeladen is en vervolgens nog de hele nacht aan de lader blijft staan.

Met de pilot van Vandebron stopt dit laden nu automatisch, waardoor iemand anders die de stroom wel nodig heeft dit kan gebruiken om te laden. Hierdoor hoeft er minder fossiele brandstof ingezet te worden, omdat er nu slim geladen wordt. Het stoppen en weer opnieuw beginnen met laden wordt allemaal geregistreerd op de blockchain, waardoor ze kunnen aantonen dat er schone energie gebruikt is.

vandebron blockchain

Blockchain logistiek

Maersk, de grootste vervoerder via schepen, begint met het gebruik van blockchain. Medewerkers van de haven controleren de containers en de vrachtbrief. Ze controleren de documenten op echtheid en dit neemt veel tijd in beslag. Met de introductie van de blockchain is deze handmatige controle niet meer nodig. Dit is een zekerheid zodra het op de blockchain staat. Het is direct te zien of een document juist is of niet.

Vastgoed en blockchain

Voor vastgoed is de blockchain ook een interessante ontwikkeling. Zo is het nu bijvoorbeeld nodig om de aankoop van een huis bij een notaris te registreren. Hier gaat tijd overheen en kost vaak geld. Met de blockchain is dit hele proces niet meer nodig. Je kunt dan de aankoop invoeren op de blockchain, waardoor deze niet meer te wijzigen is. Omdat de blockchain door iedereen te bekijken is, kan er nooit meer twijfel bestaan over het eigenaarschap van je huis.

Airbnb

Ook partijen als Airbnb gaan in de toekomst mogelijk gebruik maken van de blockchain technologie. Ze verhuren appartementen en geven sleutels uit. In de toekomst deelt een smart contract via de blockchain de elektronische toegangscode van een huis uit aan de klant. Heeft deze betaald? Dan krijgt hij de toegangscode. Is de betaling nog niet binnen? Dan zal Airbnb de toegangscode automatisch wijzigen waardoor de persoon ook de woning niet meer kan betreden. Dit alles gebeurt dan zonder tussenkomst van Airbnb zelf.

Censuur

In landen als China is censuur op dit moment een groot probleem. Overheden bepalen wat mensen te zien krijgen via het internet en wat niet. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer iemand die kwaad in de zin heeft aan de macht is. Berichten die op de blockchain geplaatst staan zijn niet te veranderen en daardoor altijd inzichtelijk. Zo worden er sociale media ontwikkeld die draaien op de blockchain technologie. Alle berichten staan vereeuwigd, waardoor de vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie voor iedereen weer een vanzelfsprekende is.

Conclusie

Je hebt kunnen lezen dat de blockchain enorm veel toepassingen heeft. Niet alle toepassingen zijn tegenwoordig al in gebruikt, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Dit is ook de reden dat er zoveel nieuwe projecten op de blockchain ontstaan. Lang niet alles zal bestaansrecht vinden in de ‘echte wereld’, maar persoonlijk denk ik dat we in de toekomst nog veel meer van de blockchain zullen zien. Waarschijnlijk zal dit achter de schermen zijn en krijgen we hier weinig van mee, maar profiteren we er wel van. Ook maar weinig mensen weten hoe het internet precies werkt, maar we plukken er allemaal de vruchten van. Ditzelfde zal waarschijnlijk gebeuren met de blockchain. De kracht van de blockchain is dat het gebruikt kan worden zonder tussenpersonen, waardoor we alleen maar hoeven te vertrouwen op het systeem zelf.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.