Cardano is een blockchain project dat zijn gebruikers een smart contract platform wil aanbieden, net zoals Ethereum en NEO. Het verschil met deze projecten is dat Cardano zich door middel van verschillende lagen op de blockchain beter schaalbaar kan maken en snellere transacties kan uitvoeren.

 

Cardano is opgericht door het blockchain bedrijf IOHK, van onder andere Charles Hoskinson. Hij is ook de mede-oprichter van Ethereum. Cardano is de blockchain en ADA is de munt die gebruikt wordt op deze blockchian. ADA is een Proof of Stake coin, wat ze de naam Ouroboros hebben gegeven. Een persoon mag de nieuwe block genereren en deze persoon wordt willekeurig uitgekozen aan de hand van de hoeveelheid ADA die iemand bezit. Lees hier meer over wat Proof of Stake precies inhoudt. De maximale hoeveelheid ADA is 45 miljard en op dit moment circuleren er ongeveer 26 miljard ADA.

Wat is het idee achter Cardano?

Cardano komt voort uit de ‘problemen’ die Charles Hoskinson zag bij Ethereum, namelijk de schaalbaarheid en de snelheid van de transacties. Hoe meer applicaties er draaien op het netwerk, hoe groter de blockchain wordt en hoe langzamer de transacties zullen gaan. Bij Cardano wordt er daarom gebruik gemaakt van ‘side chains’. Dit zijn sub-blockchains die naast de hoofd-blockchain draaien, maar wel bij hetzelfde netwerk horen. Op deze side chains kunnen andere applicaties gemaakt worden, wat ervoor zorgt dat de hoofd-blockchain ontzien wordt.

Tip: ontwikkel jezelf door het lezen van boeken

Cardano bestaat uit verschillende lagen. De eerste laag is de functionele laag om de ADA munt op te kunnen laten draaien. De tweede laag is om Smart Contracts op te kunnen uitvoeren. Door deze verschillende lagen te gebruiken is Cardano beter schaalbaar dan bijv. Ethereum.

Kan Cardano in de toekomst door blijven ontwikkelen?

Veel nieuwe projecten halen geld op door middel van een ICO om het project te ontwikkelen. Maar zodra deze middelen op zijn moeten er andere manieren bedacht worden om de programmeurs te betalen en nieuwe investeringen te doen. Bij Cardano maken ze daarom gebruik van een Treasury model. Van iedere transactie die gedaan wordt op het netwerk gaat een klein percentage in de wallet (de Treasury) die alleen gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van het project. Dit zorgt ervoor dat ook in de toekomst de groei van het project bekostigd kan worden.

Waar kan ik ADA aanschaffen?

Inmiddels is de ADA munt op de grootste exchanges te verkrijgen. Wil je handelen in de munt? Dan is Binance een uitstekende exchange om ADA aan te schaffen. De transacties zijn snel en het volume is groot. Maak hier gratis je account aan op Binance.

Handel je liever direct met euro’s? Dan is Bitvavo zeer geschikt. Je kunt hier gemakkelijk euro’s storten en weer uit laten betalen. Maak hier gratis je account aan op Bitvavo. Je kunt op hier meer informatie vinden over de Cardano koers verwachting.

Hoe kan ik mijn ADA het beste bewaren?

Cardano heeft een eigen wallet die je kunt gebruiken om je ADA te bewaren, namelijk Daedalus. Dit is een desktop wallet is deze is te downloaden op hun eigen website. Gaat het om relatief kleine bedragen? Dan kun je ook overwegen het nog even op een van bovenstaande exchanges te bewaren zodat je er mee kunt handelen.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.