Coinmarketcap is een website waar veel informatie te vinden is over onder andere het handelsvolume van cryptocurrencies. Op de website staan nagenoeg alle crypto valuta weergegeven. Ook is er veel informatie te vinden over exchanges, de grootste stijgers en dalers en de nieuwste crypto projecten.

Een van de meest gebruikte tools op coinmarketcap is de mogelijkheid om de verschillende cryptovaluta op te zoeken. Op de homepage van de website staat de top 100 cryptocurrencies weergegeven aan de hand van de market capitalization. Maar dat is slechts de top 100. In totaal zijn er op het moment van schrijven 2121 cryptocurrencies waarover gegevens te vinden zijn op coinmarketcap.

Wat is market cap?

Market cap, of market capitalization, is de term die gebruikt wordt om een waarde te geven aan een cryptocurrency project als Bitcoin. Het geeft een indicatie van hoeveel een project in zijn geheel waard is.

Mochten er 100 munten van een specifiek project in de omloop zijn en deze hebben allemaal een waarde van €2? Dan is de cryptocurrency market cap van dit project €200. Alle uitstaande ‘aandelen’ zijn met de huidige prijs €200 waard = market cap.

Deze marktkapitalisatie blijft slechts een indicatie. Het heeft verder niets te maken met bijvoorbeeld de bezittingen die een project nog op de bank heeft staan of de waarde die ze daadwerkelijk leveren. Maar in de wereld van de Bitcoin wordt er toch vaak gekeken naar de market cap. Als veel mensen heil zien in een project, is dat vaak terug te zien in de market capitalization. Mensen kopen dan ‘aandelen’ in het project, waardoor de prijs en daarmee de market cap stijgt. Het is wel te vergelijken met de beurswaarde op de stock market.

Features Coinmarketcap

Op coinmarketcap.com is meer te halen dan alleen een overzicht van de bestaande cryptocurrencies. Er zijn tal van features waarmee je jezelf kunt bezighouden om informatie te verzamelen over een specifiek project en een exchange.

Het eerste dat je ziet als je van bovenaan de pagina begint zijn gegevens over de markt van Bitcoin in het algemeen. Zo zie je hoeveel cryptocurrencies er op dit moment geregistreerd staan op de website en ook op hoeveel markten deze projecten te traden zijn. Daarnaast staat de huidige market cap van de volledige crypto markt en het handelsvolume van de afgelopen 24 uur. En tot slot vind je bovenaan de pagina de BTC dominance. Dit percentage staat voor het aandeel van Bitcoin (BTC) in de gehele markt.

Cryptocurrencies

Zodra je op het aantal cryptocurrencies drukt dat bovenaan de pagina staat kom je terecht bij een lijst waar iedere geregistreerde munt te vinden is. Standaard wordt deze lijst weergegeven aan de hand van de hoeveelheid market cap die een project heeft. Maar het is ook mogelijk om te sorteren op bijvoorbeeld de prijs, het handelsvolume van de afgelopen 24 uur en de procentuele stijging in het afgelopen uur, 24 uur of week. Ook is de lijst te sorteren op de hoeveelheid munten die in omloop zijn. Zo zie je dat Bitcoin op het moment van schrijven ruim 17 miljoen BTC in de omloop heeft.

Als we sorteren op prijs zie ik op het moment van schrijven het project ‘Project-X’ op nummer 1 staan met een prijs van ruim €21.000 p/s. Verder zie ik hierbij een handelsvolume in de afgelopen 24 uur van €51 en het aantal munten dat in omloop is is ruim 0,07. Het project staat op nummer 1764 van de geregistreerde munten op coinmarketcap.

Je moet altijd je eigen conclusies trekken, maar dit betekent voor mij dat ik ver uit de buurt blijf van het project. Nagenoeg geen handelsvolume, vreemde opbouw van het aantal munten en een hele lage marketcap van €1668. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar op een vergelijkbare manier kun je het project waarin je geïnteresseerd bent beoordelen.

24 uur volume ranking cryptocurrencies

Zodra je bovenaan de pagina op ‘Markets’ klikt, kom je op de pagina waar het 24 uurs volume van iedere cryptocurrency staat weergegeven. Op dit moment staat Bitcoin op nummer 1 met 30,66%. Dat betekent dat Bitcoin het meest is getrade in de afgelopen 24 uur. En onder de Bitcoin vind je vervolgens de exchanges waarop dit trade volume gehandeld is.

Market Cap, 24u volume en BTC dominantie

Zodra je op de hoeveelheid Market Cap klikt vind je drie charts. Dit zijn charts waarop de cryptocurrency market cap te vinden is van de totale markt, de totale markt maar zonder Bitcoin en het percentage (dominantie) van een aantal van de grootste crypto projecten.

Met name de derde chart vind ik interessant. Je kunt hierop namelijk terugzoeken wat de dominantie van bijvoorbeeld Bitcoin deed tijdens de pieken en dalen van de prijs. In deze chart vind je de dominanties van de volgende crypto projecten terug:

Individuele projecten beoordelen

Zodra je de pagina bezoekt van een specifiek project vind je hier een hoop interessante data. Zo zie je zoals eerder al aangegeven de market cap, het 24 uurs volume, de hoeveelheid munten in omloop en het maximale aantal munten dat er ooit zal zijn (Max. supply).

Maar daarnaast kun je ook veel andere informatie vinden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de website van een specifiek project? Dan staat deze hier weergegeven. Maar ook de blockchain explorers van de individuele projecten staan hier vermeldt. Deze zijn voor iedere blockchain anders en worden gebruikt om de blockchain te doorzoeken. In de Bitcoin blockchain explorer kun je bijvoorbeeld een Bitcoin adres intypen. De explorer geeft dan alle transacties weer en het saldo dat verbonden staat aan het betreffende adres.

Wil je de whitepaper van een project lezen? Dan staat deze bij de meeste projecten hier ook netjes weergegeven onder ‘Technical Documantation’.

Markets per project

Onder het kopje “Markets’ op een pagina van bijvoorbeeld Bitcoin vind je alle exchanges waarop je kunt handelen in het project. Ook de hoeveelheid handelsvolume per exchange wordt hier weergeven. Zo kun je een goede afweging maken op welke exchange je wilt gaan handelen in het door jouw gekozen crypto project. Over het algemeen trade ik het liefst op exchanges met een hoog volume. Dan weet je zeker dat je order snel gevuld is.

Overigens staan hier niet alle exchanges op. Er zijn tal van partijen waar je bijvoorbeeld Bitcoin kopen kunt. Maar niet iedere partij staat geregistreerd. Dit is prima, want partijen als Bitvavo zijn zeker geschikt om Bitcoin en andere cryptovaluta te kopen. Meld je via deze link bij Bitvavo aan en trade de eerste €1000 fee gratis.

Coinmarketcap Tools

Schrijf je op een website of wil je op een webpagina de actuele prijs van een cryptoproject weergeven? Dan biedt Coinmarketcap hier ook tools voor. Zo kun je door middel van een eenvoudige code onder ‘Tools’ een mooie weergave doen van in dit geval de Bitcoin koers zoals hieronder weergegeven.

De code kopieer je eenvoudig en deze plak je op de plaats van je website waar je de widget weer wilt geven. Het wordt volledig door Coinmarketcap geregeld.

Historische Data

Op de pagina van een specifiek project kun je ook historische prijs data vinden. Dit vind je door op ‘Historical Data’ te drukken, in dit geval van Bitcoin.. Je kunt zoeken op een datum en en de prijs opvragen. Altijd interessant om te bekijken hoe je project er een jaar geleden voor stond.

Conclusie Coinmarketcap

De website coinmarketcap biedt zoals in dit artikel aangegeven een hoop tools. Met deze tools kan je meer informatie inwinnen over het cryptocurrency project waarin je geïnteresseerd bent. Het blijven allemaal maar waarden, en deze waarden kunnen veranderen. Maar het biedt een goed inzicht in een project als je er nog niet bekent mee bent. Wil je Bitcoin kopen? Dan kan het nooit kwaad om je eerst een beetje te verdiepen in de historische data. Dit geldt ook voor ieder ander project trouwens. Lijken de gegevens van een project je erg vreemd? Dan is het misschien verstandig om eerst nog even wat meer onderzoek te doen. Coinmarketcap is gratis te gebruiken en is daarom een van de bekendste crypto websites. Het kan goed gebruikt worden naar de Bitcoin koers te kijken aan de hand van de historische data.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.