Een cryptocurrency, cryptovaluta of cryptocoins. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, de termen worden namelijk te pas en te onpas gebruikt door iedereen. Maar zouden deze mensen ook precies weten wat het nou inhoudt? Dat is nog maar de vraag. In dit artikel gaan we dan ook in op de term cryptocurrency, het ontstaan ervan en de toepassingen.

Wat is cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale variant op het ‘contante geld’ dat we kennen. Cryptocurrencies kunnen gebruikt worden voor betalingen, maar ook als investeringsobject. Het grote verschil tussen ons normale geld en cryptovaluta is het ontbreken van een tussenpersoon zoals een bank of creditcard bedrijf.

Voor de introductie van Bitcoin werd er door een enkeling gewerkt aan een manier om zonder tussenkomst van banken waarde uit te wisselen zoals we met contant geld ook kunnen. Dit bleek echter lastig vanwege het ‘double spend problem’. 

Dit is een probleem met digitaal geld waar jarenlang geen oplossing voor gevonden kon worden. Met traditionele bankrekeningen heb je een saldo dat gecontroleerd wordt door de bank. Koop je iets? Dan wordt dit van je saldo afgetrokken. Wil je vervolgens nog iets kopen en heb je te weinig saldo? Dan geeft de bank aan dat je te weinig geld hebt en dat je dus niets kunt kopen.

Zoals gezegd is een cryptocurrency decentraal en betekent dit dat er geen ‘persoon’ is die dit kan controleren en waardoor het dubbel uitgeven van hetzelfde geld een probleem is. Pas met de introductie van Bitcoin werd hier de uitkomst voor geboden in de vorm van blockchain dankzij Satoshi Nakamoto.

Blockchain

Cryptocurrencies werken met behulp van blockchain technologie. Een blockchain is als het ware een database waarin alle activiteit wordt bijgehouden, dus alle transacties. Op de blockchain wordt dus het saldo van iedereen bijgehouden.

Normaal gesproken zou je zeggen dat dit lastig te controleren is over de hele wereld, maar dit is juist het ingenieuze aan blockchain technologie. Het kasboek, of de blockchain, wordt namelijk op tal van computers (nodes) bijgehouden over de hele wereld en deze lopen synchroon. Wordt er een aanpassing gedaan? Dan wordt dit op iedere node bijgewerkt. 

Wil ik nou een transactie doen? Dan wordt mijn saldo eerst gecontroleerd door alle deelnemende Nodes om er zo zeker van te zijn dat ik beschik over het te versturen bedrag. Omdat dit op veel verschillende computers bijgehouden wordt is hier niet mee te frauderen. Ik kan namelijk wel een foute transactie plaatsen en mijn eigen Node manipuleren, maar dit wordt door tal van andere Nodes gecontroleerd. 

Een fout wordt dan ook snel gevonden en mijn transactie zal niet uitgevoerd worden. Dit zelfregulerende systeem maakt het mogelijk om volledig peer to peer, dus direct van gebruiker tot gebruiker, transacties te doen. 

Verschillende blockchains voor verschillende cryptocurrency

De eerste blockchain was van Bitcoin. Alle transacties zijn sinds het begin hierin bijgehouden en er is nog nooit een foute transactie geweest. Dit geeft wel aan dat een cryptocurrency als Bitcoin een goede manier is om geld te versturen zonder dat je hiervoor ‘toestemming’ moet vragen of afhankelijk bent van een bank. Dit is dan ook precies waarvoor het in het leven is geroepen.

Inmiddels zijn er tal van cryptocurrencies bedacht met allemaal verschillende toepassingen. De ene heeft de focus op het faciliteren van snelle transacties en de ander wil zo anoniem mogelijk transacties doen. Het blijven echter allemaal cryptovaluta en deze werken met vergelijkbare principes:

Altijd te gebruiken

Een cryptocurrency is nooit dicht en heeft dus geen last van openingstijden of vakantiedagen. Met cryptocoins kun je dus altijd en overal betalingen doen, anders dan bij de banken. Wil je op zaterdag een overboeking doen? Dan is de kans groot dat dit maandag pas op de andere rekening zal verschijnen. Vreemd eigenlijk, want het is toch jouw geld en jij hebt het overgemaakt? Maar de bank is de tussenpersoon en regelt de transactie. Het is dus niet peer to peer.

Onomkeerbaar

Een transactie over de blockchain is niet meer om te draaien. Waar je bij een betaling met een creditcard een transactie nog terug kunt draaien is dit niet mogelijk bij een cryptovaluta. Het staat opgeslagen in de blockchain en dit is niet te wijzigen. Handig voor winkeliers bijvoorbeeld en het voorkomt ook veel fraude.

Pseudo anoniem

Wanneer je cryptocoins verstuurt staat hier niet direct je naam bij zoals wel bij een bankoverschrijving. Over het algemeen is dit natuurlijk geen drama, maar er zijn mensen die liever anoniem aankopen doen. Niet zozeer omdat ze iets te verbergen hebben, maar gewoon om er niet zo te koop mee te lopen. 

Beschermd met cryptografie

Een blockchain wordt beveiligd met cryptografie. Dit maakt het erg veilig en niet vatbaar voor menselijke fouten. Bij een bank zou een medewerker bijvoorbeeld per ongeluk een verkeerd bedrag kunnen versturen of de kluis vergeten af te sluiten. Bij de bescherming met cryptografie gebeurt dit allemaal met behulp van code is dit is dus goed beschermt. Je bent echter wel vatbaar wanneer je je cryptovaluta opslaat bij een derde partij zoals een exchange. Op dat moment geef je de veiligheid van je private key (cryptocurrency) uit handen. 

Goedkope en snelle internationale transacties

Bij een cryptocurrency kun je zelf en zonder tussenkomst van derden transacties doen naar over de hele wereld. Bovendien hoef je geen hoge transactiekosten te betalen voor deze overboeking, deze kunnen bij normale transacties een flinke hap van je geld kosten. Je hebt ook geen last van landsgrenzen aangezien de transactie over het internet gaat. 

Toekomst cryptocurrency

Of cryptocurrency in de toekomst niet meer weg te denken is uit onze maatschappij blijft op dit moment nog een punt van veel discussie. Voorstanders zijn er van overtuigd dat we straks geen briefgeld meer in onze portemonnee hebben maar dat we het doen met een digitale wallet op onze telefoon. Sommige mensen zeggen dat banken zelfs helemaal zullen verdwijnen.

Het vertrouwen in banken is laag op dit moment. Ze hebben immers aan het begin van de crisis gestaan en het enige wat ze eigenlijk doen is ons geld beheren. Met de komst van cryptocurrencies hebben we deze mogelijkheid nu helemaal zelf en het scheelt ons ook nog eens veel kosten.

Tegenstanders zien dit nog niet zo snel gebeuren. Er wordt dan ook voornamelijk gekeken naar hoe cryptocurrencies op dit moment presteren. Het wordt nu namelijk vooral gebruikt als investeringsobject en niet zozeer als betaalmiddel. Dat blijkt ook wel uit dit onderzoek naar Gulden (NLG) als betaalmiddel. Deze cryptocurrency is volledig gemaakt en inricht om betalingen te regelen, maar er wordt op dit moment nog nauwelijks gebruik van gemaakt.

Het is dus wel duidelijk dat het gebruik van cryptocurrency als betaalmiddel nog in de kinderschoenen staat. Dat betekent echter niet dat je er niets mee kunt. Als investeringsobject wordt het op dit moment veel gebruikt en er zijn tal van mensen geweest die hier de vruchten van geplukt hebben. 

Het uitzoeken van een geschikte cryptocurrency om te investeren is echter lastig. Je moet met veel zaken rekening houden, zoals de mensen die achter het project zitten. Het doel, maar ook de verdeling van het geld dat het project ter beschikking heeft. Gelukkig zijn er andere mensen geweest die dit voor je uitgezocht hebben. Op deze pagina kun je een portfolio vinden die samengesteld is uit allemaal ‘pareltjes’ om in te investeren

Het belangrijkste aan het kopen van cryptocurrency is dat je zelf altijd logisch blijft nadenken. Mensen op het internet of zelfs vrienden van je hebben er vaak belang bij dat jij een bepaalde cryptocurrency koopt. Ze hebben het bijvoorbeeld zelf en hopen dat de waarde stijgt. Vraag jezelf dus altijd af wat nou het nut is van een cryptovaluta en of je ze over een aantal jaar nog steeds ziet groeien. Kun je deze vragen allemaal positief beantwoorden? Dan is het misschien interessant om je eens te verdiepen in het kopen van cryptocoins. Op deze pagina vind je een lijst met geschikte exchanges.

Crypto masterclass
Crypto masterclass

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.