Dash is een open-source Cryptocurrency met de focus op alledaagse betalingen, zowel online als offline. De nadruk bij Dash ligt op privacy, transactiesnelheid en decentralisatie. En dit alles tegen een zo laag mogelijke transactie fee. Dash streeft ernaar de meest gebruiksvriendelijke en meest schaalbare online valuta te zijn. Dit doen ze onder andere door functionaliteiten te bieden als ‘Private send’ en ‘Instant send’. Daarnaast is het naast minen ook mogelijk om Dash te verdienen door middel van een MasterNode, al moet je hier wel flink voor in de buidel tasten.

 

Dash werd voor het eerst gelanceerd in januari 2014 als XCOIN. Vervolgens kreeg het de naam DarkCoin en uiteindelijk nam het in maart 2015 de naam Dash aan. Dit afgeleid van Digital Cash. Het project is afgeleid van de Bitcoin, welke ook in het leven geroepen is als peer-to-peer payment systeem. De maximale hoeveelheid Dash die er in omloop kunnen zijn is 18,9 miljoen, waarvan er inmiddels bijna 8 miljoen uitgegeven zijn.

Hoe ziet het Dash netwerk eruit?

Binnen het Dash netwerk bestaan er drie soorten gebruikers. De ‘Wallet eigenaren’; dit zijn mensen die gebruik maken van Dash als betaalmiddel of om hun kapitaal op te slaan. De miners; mensen/bedrijven die door middel van het Proof of Work protocol transacties controleren, en MasterNode houders. Dit zijn mensen die een MasterNode bezitten en met deze Node extra functionaliteiten toevoegen aan het netwerk. Deze drie soorten gebruikers zorgen ervoor dat het netwerk stabiel blijft en hierdoor ook groeit.

Hoe zit het met Dash en een MasterNode?

Op het Dash netwerk is het mogelijk om een MasterNode te draaien. Dit is een Node met extra functionaliteiten die ervoor zorgt dat niet alleen de transacties gecontroleerd worden, maar ook anoniem en direct verzonden kunnen worden. De investering die je moet doen om een MasterNode te laten draaien is 1000 DASH, wat neerkomt op ruim $155.000. De Return on Investment (ROI) is daarentegen zo’n 7,5% per jaar. Want door een MasterNode te draaien, ontvang je automatisch een gedeelte van de blockreward. De verdeling van deze blockreward is als volgt:

  • 45% voor de miners: Deze controleren de transacties die gedaan worden op het netwerk.
  • 45% voor de MasterNode houders: Deze voegen extra functionaliteiten toe aan het netwerk (hierover later meer).
  • 10% voor de Treasury: Deze pot is bedoelt om nieuwe projecten of ontwikkelingen te bekostigen voor het DASH netwerk.

Mensen met een MasterNode mogen mede bepalen waar het geld uit de Treasury aan wordt besteed. Iedereen krijgt een stem en hierdoor heeft niet een enkele persoon de regie in handen.

Wat zijn de extra functionaliteiten die een MasterNode toevoegt aan het netwerk?

De beloning die MasterNode houders krijgen is niet mis, zo’n 7,5% per jaar. Maar ze zorgen er ook voor dat het netwerk een stuk beter wordt door functionaliteiten toe te voegen, namelijk ‘Private send’ en ‘Instant send’. Private send is een optie die gebruikers van het netwerk kunnen kiezen, tegen een kleine vergoeding. Door deze optie te activeren, wordt iedere transactie gecombineerd met een aantal identieke transacties. Hierdoor is het onmogelijk om een enkele transactie terug te koppelen naar jou als gebruiker. Dit zorgt ervoor dat anonieme transacties mogelijk worden. Instant send kan ook gebruikt worden tegen een kleine vergoeding. Met deze optie worden transacties vastgezet en verzonden, voordat ze in de blockchain opgenomen worden. Dit zorgt ervoor dat een transactie direct verzonden kan worden, zonder dat het bedrag dubbel uitgegeven wordt.

Dash koers verwachting

Wat de Dash koers betreft is het altijd moeilijk inschatten wat deze in de toekomst gaat doen. Over het algemeen geldt. Verwacht je dat de prijs van Dash gaat stijgen? Dan is het verstandig om DASH te kopen. Verwacht je dat het gaat dalen? Dan kun je misschien beter niets aanschaffen. In principe zal de Dash koers stijgen zodra meer mensen er gebruik van gaan maken of een MasterNode aanleggen. Je kunt hier de DASK koers voorspellingen vinden.

DASH kopen?

Wil jij nou ook DASH kopen in de hoop dat de oude prijzen weer terug komen? Dat kan heel eenvoudig op deze Nederlandse exchange. Je stort gemakkelijk euro’s met iDeal en laat gemaakte winst ook zo weer terugstorten op je bankrekening.

  1. Geld storten met iDeal
  2. Omzetten naar je gewenste crypto
  3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.