Virtuele werelden zijn in opkomst. Nieuwe uitvindingen als de VR-bril dragen hier aan bij. Misschien heb je wel eens gehoord van Second Life, een online wereld waarin je door een rollenspel het leven van je in-game personage kunt bepalen.

Decentraland is de virtuele wereld op de blockchain. In de wereld wordt gebruik gemaakt van MANA om de betalingen voor bijvoorbeeld landeigendom en diensten te faciliteren. De aankondiging van HTC dat het Decentraland beschikbaar zal maken op de nieuwe Exodus 1 telefoon zette het project kortgeleden in de spotlight.

In dit artikel lees je over hoe deze virtuele crypto-wereld in elkaar zit en wat er in mijn optiek zo interessant aan is.

Wat maakt Decentraland interessant?

We kennen zo langzamerhand allemaal wel de eigenschappen die blockchain interessant maken. Denk aan Immutability (onveranderlijkheid van data), waarde die in de handen blijft van de gebruikers zelf en de mogelijkheid om complexe waarde economieën te programmeren. Hieruit kunnen we afleiden wat de nieuwe mogelijkheden zijn van een gedecentraliseerde virtuele wereld.

Ten eerste zijn natuurlijk de gebruikers de baas over wat er wordt gebouwd kan worden in deze online realiteit. Zodra het platform live is kunnen re regels niet meer veranderd worden. Dat zorgt er dus ook voor dat spelers er zeker van kunnen zijn dat hun bouwwerken en creaties zullen blijven bestaan.

De wereld houdt namelijk niet op met bestaan vanwege een bedrijf dat besluit de stekker er uit te trekken. Creatieve gebruikers kunnen bovendien MANA verdienen met bijvoorbeeld het aanbieden van diensten op het platform of het verkopen van grond om op te bouwen.

Het kopen en verkopen van LAND

Wat Decentraland namelijk interessant maakt voor gebruikers én investeerders in MANA, is dat het aantal bouwgrond gelimiteerd is. Er is een vast aantal parcels (percelen) waar op gebouwd kan worden. Dit wordt (vanzelfsprekend) LAND genoemd en het totale aantal is ongeveer 90.000.

Dit zorgt er voor dat land schaars is. De virtuele wereld is zelfs al eens op een BBC-nieuwsitem gekomen, omdat er virtuele stukken LAND verkocht werden voor extreem hoge prijzen. Blijkbaar is er een stuk land in Decentraland verkocht voor een prijs van omgerekend $175.000.

Dit is natuurlijk een absurde prijs voor een virtueel stuk land. De wereld is namelijk nog niet eens live. Het is echter duidelijk dat er mensen zijn die speculeren dat Decentraland een succes wordt en een groot aantal spelers gaat krijgen. In dat geval zal de prijs van LAND door de schaarste hoogstwaarschijnlijk stijgen.

decentraland mana
Plattegrond decentraland

Plattegrond (Atlas)

Hierboven zie je een voorbeeld van een plattegrond van al het beschikbare land in de virtuele wereld. Dit scherm krijg je ook voor je als je naar de Atlas gaat op de website. Een groen gedeelte representeert land dat in handen is van de ontwikkelaars.

Dit zijn Genesis Plaza’s en worden hoogstwaarschijnlijk de plekken waar spelers voor het eerst terechtkomen als ze de virtuele wereld betreden. De developers zullen hier al het één en ander hebben gebouwd. De paarse gebieden zijn in handen van zogenoemde ‘pools’.

Dit zijn projecten van meerdere gebruikers samen die hun krachten hebben gebundeld om samen meer land te vergaren. Dit soort land heeft vaak een bepaald thema, zoals Fashion Street of Las Vegas.

Denk aan de mogelijkheden die dit bied voor het samenwerken met kledingbedrijven uit de echte wereld voor het maken van reclame, of het verdienen van MANA door het bouwen van virtuele casino’s. Lichtblauwe percelen worden te koop aangeboden door iemand anders.

Typisch gezien zijn locaties die dichter bij Genesis Plaza’s liggen duurder dan anderen. Ook voor grotere stukken grond betaal je natuurlijk meer. Ten slotte zijn er nog grijze percelen. Deze bouwplaatsen zijn al verkocht en worden niet te koop aangeboden.

De virtuele wereld van Decentraland

Momenteel is de wereld dus nog volop in ontwikkeling. De SDK (software development kit) en de hackaton moeten het zo interessant en makkelijk mogelijk maken voor grafisch ontwerpers en andere creatieve geesten om dingen te creëren in Decentraland. In de video hieronder kun je bekijken hoe de wereld er tot nu toe uit ziet.

Houdt wel in gedachten dat dit niet de eindversie is. Bovendien denk ik dat het pas echt interessant gaat worden als de wereld live is voor gebruikers om te bekijken en in te spelen.

Risico’s en potentie

Je hebt het misschien zelf al bedacht, maar een risico van een virtuele wereld zonder toezicht of controle is de mogelijkheid dat kwaadwillende personen dingen bouwen waar anderen last van hebben of het niet mee eens zijn. Dit worden ook wel trolls of griefers genoemd.

Ik ben echter van mening dat dit ook juist is wat Decentraland zo interessant maakt. Wie droomt er niet eens van hoe het zou zijn als er een wereld zou bestaan waar er geen regels waren? Ik vind het reuze interessant om te zien hoe zich dat ontwikkelt.

LAND is bovendien niet goedkoop. Iemand met kwade intenties zou dus veel geld moeten neerleggen voor zijn grapje. Ook wordt gesproken over filters die toe te passen zullen zijn om bepaalde ongewenste content. Uiteindelijk hangt alles af van de adoptie.

Decentraland koers verwachting

Zullen mensen Decentraland leuk genoeg vinden om hun tijd aan te besteden? Dat is nog af te wachten. Als je kijkt naar het succes van Second Life, maar ook bijvoorbeeld Minecraft, denk ik wel dat een virtuele wereld met de eigenschappen van blockchain heel interessant kan zijn. De samenwerking met HTC lijkt dit te bevestigen. Dit kan dan ook zeer positief zijn voor de Decentraland koers verwachting.

Decentraland prijs voorspelling 2020 – 2026

De voorspellingen voor de MANA koers lopen ver uiteen. Hieronder vind je een overzicht met enkele Decentraland verwachtingen voor de toekomst.

2020: $ 0,2140 ($ 0,11)
2021: $ 0,2516
2022: $ 0,3111
2023: $ 0,3642
2024: $ 0,3423
2025: $ 0,2445
2026: $ 0,3596

Decentraland Technische Analyse

Veel mensen bepalen het juiste instapmoment met technische analyse. Wil je meer leren over het handelen van cryptocurrency? Lees dan meer over een crypto tradingbot en volg de cryptocurrency cursus.

MANA kopen

Verwacht jij dat Decentraland aan gaat slaan? Of wil je alvast sparen voor een prestigieus stukje land en heb je besloten om MANA te kopen? Dan kan je dit doen op verscheidene exchanges waaronder die van Bitvavo. Mocht je nog geen account hebben dan kan je die hier aanmaken.

  1. Inloggen op Bitvavo ( << schrijf je in via deze link en ontvang direct korting op je handelskosten!)
  2. Geld storten met iDeal
  3. Omzetten naar je gewenste crypto
  4. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.