Decred is een naar eigen zeggen een cryptocurrency zoals Bitcoin. Alleen ligt bij Decred de focus sterk op de gemeenschap rond het project, een open bestuur en duurzame financiering en ontwikkeling. Waar bij andere crypto projecten een kleine groep grote investeerders veel invloed uit kan uitoefenen op het netwerk en de koers van het project, is dit bij Decred niet mogelijk.

Bij het Decred project gaan ze dit tegen door een hybride vorm van Proof of Stake en Proof of Work te gebruiken. Hierdoor worden veranderingen aan het project voorkomen die bedacht zijn door een kleine groep mensen. Ook zorgen ze er met hun blockchain voor dat er geen valse transacties meer gedaan worden.

Binnen het Decred project wordt gebruik gemaakt van de Decred coin, de DCR coin. Hiermee worden transacties op de blockchain gedaan en kan waarde van de ene persoon naar de andere persoon overgebracht worden.

Overeenstemming op de Blockchain

Bij veel projecten, waaronder bijvoorbeeld ook de Bitcoin, is veel onenigheid over de richting van het project. Sommige mensen willen meer naar links en sommige mensen nemen liever de route naar rechts. Maar meestal hebben de mensen die al het langst bij het project betrokken zijn of de meeste coins bezitten de grootste stem. Bij Decred wordt deze oneerlijke verdeling van macht eerlijker gemaakt door de hybride variant van Proof of Work en Proof of Stake.

Decred Proof of Work

Het Decred PoW is nagenoeg hetzelfde als PoW bij een ander project. Het minen wordt gebruikt om transacties goed te keuren en de gene die de transactie goedkeurt ontvangt hier een beloning voor in de vorm van DCR coin. De blockreward is begonnen op 31.19582664 DCR per block en zal geleidelijk gereduceerd worden met ongeveer 1% per 6.144 blocks. Dit is ongeveer elke 21/22 dagen.

Sinds de start van Decred in 2016 is de hashrate (rekenkracht die nodig is om een transactie goed te keuren) flink gestegen. Het is daarom tegenwoordig niet meer de moeite waard om met je eigen computer te minen. Je kunt hier nu beter goede aparatuur voor aanschaffen of je aansluiten bij een Decred mining pool. Hierover vind je meer op de Decred PoW pagina.

Decred Proof of Stake

Naast PoW wordt er door Decred ook gebruik gemaakt van PoS. Samen met het PoW algoritme zorgen deze twee mining methodes ervoor dat er geen grote entiteiten zijn die veel invloed uitoefenen op de koers van het netwerk. Het Decred PoS gaat ook iets anders in zijn werk dan bij andere projecten.

Je kunt in de Decred wallet een aantal DCR coins vastzetten. Hiervoor ontvang je een ticket terug. Met ieder ticket dat je ontvangt, krijg je de mogelijkheid om een stem uit te brengen. Deze stem kun je gebruiken om de richting die jij ondersteunt voor het netwerk kracht bij te zetten. Zodra je stemt ontvang je de originele ticketprijs weer terug, plus een kleine beloning.

Voordat je je ticket kunt gebruiken om te stemmen moet deze eerst wachten totdat er 256 blocks goedgekeurd zijn, pas daarna kun je je stem inzetten. Net zoals met de mining pool, zijn er ook staking pools beschikbaar. Hier kun je samen met anderen je tickets bundelen, wat ervoor zorgt dat er minder vaak een transactie gemist wordt. Dit omdat er nu meer wallets online zijn. Het is ook belangrijk te vermelden dat je zelf altijd eigenaar blijft van je DCR, ook als je deel uit maakt van een pool.

Keuzes maken voor Decred

Zoals gezegd maakt Decred gebruik van een hybride variant van PoS en PoW. Dit betekent dat niet alleen de miners en niet alleen de ‘stakers’ bepalen wat er gaat gebeuren met het project, maar dit bepalen ze samen. Hiervoor is een duidelijke vorm bedacht welke afgebeeld staat op onderstaande afbeelding.

In feite worden er voorstellen gedaan door de ontwikkelaars om bepaalde updates uit te voeren. Dit wordt gedaan in een block dat gemined moet worden. Zodra een miner het eens in met deze update, moet hij zijn mining software aanpassen aan de nieuwe update. Zodra 95% van de laatste 1000 blocks deze nieuwe update ‘geaccepteerd’ hebben is deze door de miners goedgekeurd. Nu alleen de stakers nog. Is dit hetzelfde verhaal met 75% van alle stakers? Dan betekent dit dat zowel de miners als de stakers akkoord zijn gegaan met de nieuwe update en dat deze in werking zal treden.

Decred voting cycle

Decred kopen

Je kunt heel eenvoudig Decred kopen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen op de Bitvavo exchange. Hier kun je eenvoudig een account aanmaken, je bankrekening koppelen en euro’s storten met iDeal. Je euro’s staan binnen no-time op de exchange en je kunt dan eenvoudig Decred coin kopen. Winst gemaakt? Verkoop het dan direct weer voor euro’s en laat deze zonder kosten weer storten op je bankrekening!

Maak je account aan op Bitvavo

Decred wallet

Het Decred project heeft veel verschillende wallets beschikbaar voor haar gebruikers. Deze Decred wallets zijn te vinden op de website en gratis te downloaden.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.