Leestijd: 3 minuten

Een 51% attack is een aanval op de blockchain waarbij minstens 51% van alle hash power in handen is van een persoon of entiteit. Met deze meerderheid kan de blockchain aangepast worden, het double spend problem omzeild worden en heeft de ‘aanvaller’ complete controle voer de blockchain.

Voordat we hier verder op ingaan is het belangrijk om uit te leggen hoe de blockchain precies werkt. De kracht van een blockchain is namelijk dat het op een decentrale manier gecontroleerd wordt met behulp van Nodes. Deze nodes zorgen ervoor dat de regels van het protocol nageleefd worden en dat iedere transactie geldig is. Hierover moeten de nodes ‘het eens zijn’ voordat een blok op de blockchain geplaatst wordt.

Doordat deze consensus noodzakelijk is om blokken op de blockchain te plaatsen wordt het heel lastig om foute transacties te doen of de boel te manipuleren. De meerderheid van de Nodes moet het in dit geval eens zijn met die foute transactie.

Door het Proof of Work algoritme is er veel rekenkracht nodig om al deze transacties te controleren, dit noemen we hash power. Je hebt een meerderheid als je ten minste 51% van deze hash power onder je controle hebt. 

Neemt iemand echter een meerderheid in, dus ten minste 51%? Dan is die entiteit dus eigenlijk ‘de baas’ op het netwerk, het heeft zelf de meerderheid van alle hash power in handen en moet dan ook alleen maar een overeenstemming met zichzelf bereiken. 

51% aanval

Met een meerderheid in de hash power heeft iemand de mogelijkheid om foute transacties/ blokken toe te voegen aan de blockchain. Het hoeft zich namelijk aan niemand te verantwoorden want het heeft zelf de meerderheid van alle rekenkracht.

Een van de mogelijkheden met deze ‘kracht’ is bijvoorbeeld het terugdraaien van transacties. Hierdoor kan iemand het double-spend probleem dat Satoshi opgelost heeft omzeilen. Dit gebeurde recent bijvoorbeeld nog bij Ethereum Classic.

Vanaf het moment dat iemand 51% van alle hash power heeft op de blockchain heeft deze entiteit de volledige controle. Het kan zelfs andere miners uitsluiten en alle block rewards zelf claimen. 

Kosten 51% attack
Kosten 51% attack

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe makkelijk is een 51% attack?

Om controle te krijgen over een netwerk zoals dat van Bitcoin moet iemand ten minste 51% van alle rekenkracht in bezit hebben. Dit is de reden dat Bitcoin inmiddels ook wel de veiligste blockchain genoemd wordt, het is namelijk het grootste netwerk. Dit maakt het voor de aanvallers erg moeilijk (en duur!) om zoveel controle in handen te krijgen.

Het loont in dit geval de moeite niet. Hoe groter het netwerk, hoe moeilijker het is om een meerderheid van de hash power in handen te krijgen. Op bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld hoe duur één uur 51% attack ongeveer is als je de hash power wilt kopen. Bij sommige coins is dit verbazingwekkend ‘goedkoop’.

Voor kleinere blockchains is een 51% attack echter wel een echte bedreiging. Het is aanzienlijk makkelijker en goedkoper om de controle over te nemen van een kleine blockchain en dit gebeurt dan ook nog wel eens. 

We noemden het voorbeeld al van Ethereum Classic waarbij minstens $5 miljoen ETC buitgemaakt werd, maar ook Bitcoin Gold, Verge (XVG) en Vertcoin zijn hier wel eens slachtoffer van geworden. Vaak is het toen opgelost met een hard fork, al is het kwaad dan aan geschied. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.