Een 51% attack is een aanval op de blockchain waarbij minstens 51% van alle hash power in handen is van een persoon of entiteit. Met deze meerderheid kan de blockchain aangepast worden, het double spend problem omzeild worden en heeft de ‘aanvaller’ complete controle voer de blockchain.

Voordat we hier verder op ingaan is het belangrijk om uit te leggen hoe de blockchain precies werkt. De kracht van een blockchain is namelijk dat het op een decentrale manier gecontroleerd wordt met behulp van Nodes. Deze nodes zorgen ervoor dat de regels van het protocol nageleefd worden en dat iedere transactie geldig is. Hierover moeten de nodes ‘het eens zijn’ voordat een blok op de blockchain geplaatst wordt.

Doordat deze consensus noodzakelijk is om blokken op de blockchain te plaatsen wordt het heel lastig om foute transacties te doen of de boel te manipuleren. De meerderheid van de Nodes moet het in dit geval eens zijn met die foute transactie.

Door het Proof of Work algoritme is er veel rekenkracht nodig om al deze transacties te controleren, dit noemen we hash power. Je hebt een meerderheid als je ten minste 51% van deze hash power onder je controle hebt. 

Neemt iemand echter een meerderheid in, dus ten minste 51%? Dan is die entiteit dus eigenlijk ‘de baas’ op het netwerk, het heeft zelf de meerderheid van alle hash power in handen en moet dan ook alleen maar een overeenstemming met zichzelf bereiken. 

51% aanval

Met een meerderheid in de hash power heeft iemand de mogelijkheid om foute transacties/ blokken toe te voegen aan de blockchain. Het hoeft zich namelijk aan niemand te verantwoorden want het heeft zelf de meerderheid van alle rekenkracht.

Een van de mogelijkheden met deze ‘kracht’ is bijvoorbeeld het terugdraaien van transacties. Hierdoor kan iemand het double-spend probleem dat Satoshi opgelost heeft omzeilen. Dit gebeurde recent bijvoorbeeld nog bij Ethereum Classic.

Vanaf het moment dat iemand 51% van alle hash power heeft op de blockchain heeft deze entiteit de volledige controle. Het kan zelfs andere miners uitsluiten en alle block rewards zelf claimen. 

Kosten 51% attack
Kosten 51% attack

Hoe makkelijk is een 51% attack?

Om controle te krijgen over een netwerk zoals dat van Bitcoin moet iemand ten minste 51% van alle rekenkracht in bezit hebben. Dit is de reden dat Bitcoin inmiddels ook wel de veiligste blockchain genoemd wordt, het is namelijk het grootste netwerk. Dit maakt het voor de aanvallers erg moeilijk (en duur!) om zoveel controle in handen te krijgen.

Het loont in dit geval de moeite niet. Hoe groter het netwerk, hoe moeilijker het is om een meerderheid van de hash power in handen te krijgen. Op bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld hoe duur één uur 51% attack ongeveer is als je de hash power wilt kopen. Bij sommige coins is dit verbazingwekkend ‘goedkoop’.

Voor kleinere blockchains is een 51% attack echter wel een echte bedreiging. Het is aanzienlijk makkelijker en goedkoper om de controle over te nemen van een kleine blockchain en dit gebeurt dan ook nog wel eens. 

We noemden het voorbeeld al van Ethereum Classic waarbij minstens $5 miljoen ETC buitgemaakt werd, maar ook Bitcoin Gold, Verge (XVG) en Vertcoin zijn hier wel eens slachtoffer van geworden. Vaak is het toen opgelost met een hard fork, al is het kwaad dan aan geschied. 

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.