Leestijd: 3 minuten

Markten kunnen bewegen in de vreemdste patronen. De ene keer lijkt het erop dat de koers alleen maar blijft dalen en de andere keer is iedere investering die je doet een goede. Dit soort trends worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden tijdens Technische Analyse en het handelen in cryptocurrency. Over het algemeen kunnen we twee soorten markten ontdekken, een bull markt en een bear markt. 

In dit artikel gaan we in op deze soorten markten en vertellen we je hoe je er je voordeel mee kunt doen. 

Wat is een bull markt?

Een bull markt is een periode waarin de koersen op een markt stijgen. Het sentiment is op het moment van een bull markt zeer positief en niets lijkt fout te kunnen gaan. Je kunt de bull markt definitie gebruiken voor een markt in het algemeen, maar ook voor een specifieke currency. Ook is de term oorspronkelijk afkomstig uit de reguliere aandelenmarkt, maar wordt het nu ook veel gebruikt in de cryptocurrency wereld. 

In een bull markt verwachten de investeerders dat de prijzen zullen toenemen, ze zijn dan ‘bullish’. In een bear markt is het omgekeerde waar. Hier verwachting investeerders dat de koersen zullen dalen en zijn dan ook ‘bearish’. 

Bullish of bearish betekent overigens niet dat de koersen alleen maar kunnen stijgen of dalen. In een bull markt ontkom je er niet aan dat de koersen ook weer omlaag zullen gaan na een stijging. Dit betekent alleen niet per definitie dat de bull markt ook afgelopen is. Een ‘retrace’ is heel normaal, een (kleine) correctie op de prijs. 

Dit is bijvoorbeeld ook te zien op onderstaande afbeelding met de Chainlink koers. In principe zit Chainlink in een bull markt, de koersen zijn hard gestegen het afgelopen jaar. Wel zie je rond dit moment een aardige correctie, maar dit hoeft niet te betekenen dat het vanaf nu gebeurt is met Chainlink.

Bull markt definitie:

Een periode van enkele maanden of jaren waarin het grootste gedeelte van de investeerders kopen waardoor de koersen omhoog gaan.

Chainlink bull markt
Chainlink bull markt

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe kun je profiteren van een bull markt?

Een bull markt is over het algemeen goed nieuws voor investeerders. De prijzen gaan omhoog dus grote kans dat ook jouw portfolio in waarde toeneemt. Wel is het belangrijk bewust te zijn van de bull markt. Het is het sentiment op de markt en dit kan snel’weer omslaan. In een bull markt is een geschikte strategie het ‘long gaan’ en het kopen van de dip / correctie. 

Een van de belangrijkste tips in een bull markt is overigens het nemen van winst. Iedereen kan zijn portfolio over het algemeen wel later groeien in deze periode, maar er zijn er weinig die er echt van profiteren. Zodra het sentiment omslaat en de bear markt aanklopt, daalt de waarde weer en ben je terug bij af. Heb je winst genomen? Dan ben je lachende derde. Je bent (gedeeltelijk) uitgestapt en kun dit geld eventueel later weer gebruiken om in te stappen.

Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want wanneer houdt een bull markt op te bestaan? Echt te voorspellen is dit niet. Zo zat de ‘normale’ aandelenmarkt in een bull markt tot het Coronavirus ineens alle winsten van de afgelopen jaren wegvaagde. 

Hetzelfde ging op voor de vorige All Time High van de Bitcoin koers in de periode van eind 2017 en begin 2018. Alle koersen schoten omhoog en mensen zagen hun portfolio x 10 of x 20 gaan, waaronder ikzelf. Er waren echter maar weinig mensen die ook genoeg winst genomen hebben en echt hebben geprofiteerd van die hoge prijzen (waaronder ook ikzelf). 

Het sentiment in een bull markt is duidelijk, iedereen is positief en koopt daarom meer dan ze verkopen. Hierdoor stijgen de prijzen. Slaat het sentiment om, dan begin iedereen te verkopen waardoor de koersen (hard) omlaag gaan. De belangrijkste tip die ik je dan ook mee kan geven in een bull markt is het nemen van je winst. 

Zie je een investering van je x 2, 5 of 10 gaan? Neem dan in ieder geval je inleg terug of zelfs meer. Op dat moment zit je in ieder geval goed zodra de prijzen weer omlaag gaan, want ook dat is alleen een kwestie van tijd. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.