Er zijn enorm veel applicaties die draaien op het internet. Hierbij kun je denken aan een Twitter, een Gmail, maar ook applicaties als Uber. En de meeste van deze applicaties staan opgeslagen op centrale servers. Ook worden deze applicaties beheerd door een bedrijf dat de macht heeft over de richting die de app op gaat. Met decentrale applicaties (DApp) is dit anders.

Wat is een DAPP?

Een Decentrale Applicatie (DAPP) is een applicatie die draait met behulp van de blockchain. En de applicatie is decentraal, omdat het niet door een enkele entiteit beheerd wordt.

Een voorbeeld van een mogelijke toepassing van een DApp is een variant op Twitter. Twitter is een centrale applicatie. Het bedrijf achter Twitter en de betrokken personen hebben de macht over het platform. Ze zijn geregeld in opspraak geweest omdat ze mensen van het platform afgegooid hebben en omdat ze mensen met bepaalde politieke voorkeur voor zouden trekken. Of dit waar is laat ik in het midden, maar het geeft wel aan hoe een centrale applicatie werkt. Er is een entiteit die de macht heeft op het platform en deze entiteit bepaalt ook de richting die het gehele project op gaat.

Een decentrale variant van Twitter zou anders werken. Ten eerste zou deze werken met behulp van de blockchain op de achtergrond. Dit betekent dat alle informatie die op het platform geplaatst wordt (Tweets) ook altijd online blijft, het staat immers opgeslagen op de blockchain en dit is niet te wijzigen. Censuur is hierdoor uitgesloten.

Een ander verschil is de manier waarop de koers van een project bepaald wordt. Bij een centrale applicatie bepaald de machthebbende entiteit welke richting het project op gaat. Maar bij een DApp moet dit bepaald worden door een overeenstemming te krijgen met het merendeel van de deelnemers aan het netwerk. Eigenlijk net zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van Bitcoin. Er bestaat geen CEO van Bitcoin die bepaalt wat er gaat gebeuren, maar er moet overeenstemming bereikt worden onder de deelnemers om de koers van het project te bepalen. Bitcoin is dan ook een van de eerste voorbeelden van een DApp. De code is open-source, waardoor iedereen de wijzigingen die aangebracht worden in de code kunnen bekijken. Niemand komt zo voor verrassingen te staan. Bij centrale applicaties is dit niet altijd in te zien.

Ethereum Dapp

Het eerste platform dat de DApps echt populair heeft gemaakt is Ethereum. Het platform is speciaal ontworpen om Decentrale Applicaties op te maken en te laten draaien.

De reden dat veel projecten gebruik maken van Ethereum voor hun DApps is omdat ze zo niet hun eigen blockchain hoeven te ontwikkelen. Iedereen kan DApps maken en gebruik maken van die van Ethereum. Dit zorgt ervoor dat projecten snel aan de slag kunnen en scheelt veel programmeer werk.

Voordelen DApps

Veel mensen zien veel potentie in DApps. Zoals gezegd kan het voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Het voorbeeld van Twitter kan nuttig zijn in landen waar veel censuur toegepast wordt. Wanneer er informatie van het internet verwijderd wordt kan een decentrale applicatie uitkomst bieden. Nooit kan er dan meer een bericht verwijdert worden. Dit kan in landen waar de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt van onschatbare waarde zijn.

Maar een ander voorbeeld is de Brave Browser. Grote bedrijven als Google verzamelen nu veel gegevens van hun gebruikers, en verdienen hier veel geld mee. De Brave Browser met de Basic Attention Token wil ervoor zorgen dat gebruikers van de internet browser hun eigen gegevens weer in beheer hebben. Zij horen een vergoeding te krijgen wanneer hun data gebruikt wordt, niet de grote bedrijven die deze data verzamelen.

Dit zijn enkele van de toepassingen van DApps. Omdat nagenoeg alles mogelijk is, kan ook niet ingeschat worden hoe belangrijk/ groot decentrale applicaties in de toekomst zullen worden. Het streven van bijvoorbeeld Ethereum is in ieder geval om alle belangrijke zaken op het internet te laten draaien op DApps en dit te faciliteren. Volgens voorstanders moet hierdoor de macht weer een beetje meer in handen komen van de gebruikers en niet van grote organisaties.

Nadelen DApps

Maar er zijn ook mensen die nadelen zien in DApps, of in ieder geval beperkingen. Omdat een DApp nog steeds ontwikkeld wordt door een kleine groep programmeurs, zien mensen deze programmeurs als de entiteit die richting geeft aan het project. Er zou dus wel degelijk sprake zijn van een centrale macht die de koers bepaalt.

Ook kan het heel duur zijn om een centrale applicatie te laten draaien. De blockchain op de achtergrond moet bijvoorbeeld altijd beveiligd worden door middel van bijvoorbeeld Proof of Work. Dit proces kost stroom en rekenkracht van computers.

En tot slot zijn er op dit moment veel projecten in de vorm van een DApp die eigenlijk alleen maar uit zijn op geld. Deze projecten starten een Initial Coin Offering (ICO) en harken veel geld binnen. Maar ze zijn niet verplicht om ook daadwerkelijk een eindproduct te leveren. Dit heeft mede met de regelgeving te maken. Zeker in deze ‘beginfase’ zijn er dus veel projecten die niet de ontwikkeling van nuttige platformen in hun achterhoofd hebben, maar het verdienen van veel geld.

Zoals eerder aangegeven blijft het afwachten wat deze projecten zullen betekenen in de toekomst. Ik kan mij het nut er zeker van inzien, maar het blijft de vraag of ze ook daadwerkelijk ontwikkeld zullen worden. Zolang er partijen zijn die alleen maar snel veel geld willen verdienen, zal het de naam van een DApp schaden.

Gebruik DApps

Op Statsofthedapps zijn veel statistieken te vinden over decentrale applicaties. Bijvoorbeeld de totale hoeveelheid DApps op dit moment ontwikkeld. Over alle platformen zijn dit er zo’n 2667 met ruim 114.000 dagelijkse gebruikers.

Ethereum is het platform met ruim de meeste applicaties (2425), maar EOS heeft aanzienlijk meer gebruikers over minder applicaties. Ook worden er op dit platform veel meer transacties gedaan.

Gebruik Dapps
DApp platformen en de activiteit

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.