Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj
Een hard fork is als het ware een verandering in het protocol van een cryptocurrency. Iedere blockchain draait op zijn eigen set met regels. Zo wordt in deze regels bijvoorbeeld de blokgrootte afgesproken en ook de tijd waarin een block gemined wordt. Bij Bitcoin wordt er bijvoorbeeld gemiddeld iedere 10 minuten een blok gemaakt. Dit staat vast in de regels / het protocol en kan niet verandert worden.
In het verleden is het alleen wel eens voorgekomen dat een groep gebruikers van een cryptocurrency van mening verschilden over de regels. De enige manier waarop beide partijen hun zin kunnen krijgen is als er één zich afsplitst van de originele blockchain en protocollen en dit noemen we een hard fork.
Er zit overigens verschil tussen een hard fork en een soft fork. Bij een hard fork passen de aanpassingen van het protocol niet binnen de huidige regels. Bij een soft fork is dit wel mogelijk. Bij een soft fork zijn de aanpassingen dus verenigbaar met de huidige protocollen en bij een hardfork is dit niet het geval.
Wil je bijvoorbeeld de blokgrootte aanpassen van 1 MB naar 800 KB? Dan is dit een soft fork, in principe is dit mogelijk binnen het huidige protocol. Wil je de grootte veranderen van 1 MB naar 10 MB bijvoorbeeld? Dan is hier een hardfork voor nodig.
Er zijn in het verleden al veel forks geweest waarvan de bekendste die van Bitcoin en Ethereum zijn.
Bitcoin hard fork
De eerste hard fork van Bitcoin die veel aandacht kreeg was de afsplitsing van de groep die verder ging onder de naam Bitcoin Cash. Tot blok 478558 was er één blockchain, maar hierna ging Bitcoin Cash verder als een zelfstandige blockchain.
De belangrijkste verandering die tijdens deze Bitcoin hard fork aangebracht werd was de blokgrootte. Deze ging van 1 MB (BTC) naar 8 MB (BCH) en later zelfs naar 32 MB. De gedachte hierachter was de transactiesnelheid. De angst bestond dat Bitcoin bij groei de hoeveelheid transacties niet meer aan zou kunnen en bovendien erg duur zouden worden.
Naast de Bitcoin Cash fork zijn ook Bitcoin Gold en Bitcoin Diamond hard forks van Bitcoin (BTC).
Een bekende Bitcoin Cash hard fork is Bitcoin SV. Dit project is tot stand gekomen uit onenigheid binnen het Bitcoin Cash team. Meer informatie over Bitcoin SV kun je hier vinden.
Ben jij klaar voor de komende bull markt?
Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.
Ethereum hard fork
De Bitcoin hard fork werd veroorzaakt door onenigheid binnen de achterban. Wat misschien minder mensen weten is dat Ethereum ook een fork is. Deze kwam echter niet voort uit een onenigheid maar werd veroorzaakt door een hack, de DAO hack.
Tijdens de DAO hack werd er namelijk een smart contract misbruikt waardoor een hacker enorm veel geld kon stelen. De mensen achter Ethereum hebben toen besloten een hard fork uit te voeren en verder te gaan in een nieuwe blockchain zodat niemand zijn geld zou verliezen. Niet iedereen was het hier overigens mee eens en daarom bestaat ook de oude chain nog, Ethereum Classic.
Voordelen van een hard fork
Veel van de voordelen zijn al genoemd. Zo is het met een hard fork mogelijk om de ‘spelregels’ van een blockchain te veranderen mocht dit nodig zijn. Ook kan op deze manier, hoewel het niet verstandig is, eventueel een hack zoals die van Ethereum tegengegaan worden.
Misschien wel het interessantste voordeel van een hard fork, in ieder geval voor investeerders, zijn de nieuwe coins. Op het moment van een hard fork ontvangt iedereen die de originele coins bezit ook het equivalent van de nieuwe coins.
Mensen die veel Bitcoin bezaten op het moment van de hard fork van Bitcoin Cash bijvoorbeeld ontvingen dezelfde hoeveelheid in BCH. Zeker als we naar de huidige Bitcoin Cash koers kijken kun je wel nagaan hoeveel mensen verdient hebben met deze hard fork. Sommige mensen noemen dit ook wel dé reden van de hard fork. Een makkelijke manier om extra geld te verdienen.