Leestijd: 2 minuten

Bij het onderzoek doen naar (nieuwe) tokens kom je ongetwijfeld de termen ‘mainnet’ en ‘testnet’ tegen. Deze termen geven de staat van een project weer en de naam doet al vermoeden wat ze betekenen. 

In dit artikel gaan we het hebben over het mainnet en het testnet. 

Wat is een mainnet?

Een mainnet is de term die gebruikt wordt om een volledig afgemaakt protocol / project aan te geven. Het is het draaiende en werkende netwerk van een cryptocurrency. Draait een project op het mainnet? Dan weet je dat de token uitgegeven is, dat de transacties geregistreerd worden en dat het te gebruiken is. Hiermee wordt eigenlijk wel aangegeven dat er een werkend product is.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Wat is een testnet?

Een testnet is het netwerk van een project waar nog aan gewerkt wordt. Het kan al wel vrijgegeven zijn voor gebruikers om te testen, maar het werkt nog niet naar behoren. De tokens op een testnet zijn soms al wel te gebruiken, maar hebben nog geen echte waarde. Dit kan door de ontwikkelaars gebruikt worden om, zoals de naam al doet vermoeden, te testen. 

Een groot voordeel van het testnet voor ontwikkelaars is dat ze naar hartenlust kunnen programmeren en testen. Dit doen ze namelijk op het testnet waar de tokens nog geen waarde hebben. Eventuele fouten kosten daarom niets. 

De ontwikkeling van nieuwe coins

Je vindt deze termen vooral terug bij de nieuwere coins. Doe je onderzoek naar een ICO of IEO? Dan kom je ze ongetwijfeld tegen. Naast dat veel coins uitgegeven worden op het ERC-20 netwerk van Ethereum zijn er een hoop projecten die op termijn hun eigen blockchain willen.

Hiervoor wordt geld opgehaald door middel van een ICO of IEO. Met deze middelen kunnen de ontwikkelaars aan het werk om de propositie vanuit de whitepaper werkelijkheid te maken. 

Voordat een project een mainnet lanceert heeft het vaak een ERC-20 token. In de tussentijd werken de ontwikkelaars op het testnet aan de eigen blockchain. Hier testen ze op bekende problemen en zorgen ze dat het allemaal goed werkt. Pas wanneer alles goed werkt zonder bugs wordt het testnet overgezet naar het mainnet en is het voor het grote publiek te gebruiken.

Vaak gaat deze ‘lancering van het mainnet’ samen met een flinke dosis marketing, omdat dit meestal een grote gebeurtenis is. De oorspronkelijke ERC-20 tokens worden op dit moment omgezet naar de mainnet tokens van het project. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.