Bij het onderzoek doen naar (nieuwe) tokens kom je ongetwijfeld de termen ‘mainnet’ en ‘testnet’ tegen. Deze termen geven de staat van een project weer en de naam doet al vermoeden wat ze betekenen. 

In dit artikel gaan we het hebben over het mainnet en het testnet. 

Wat is een mainnet?

Een mainnet is de term die gebruikt wordt om een volledig afgemaakt protocol / project aan te geven. Het is het draaiende en werkende netwerk van een cryptocurrency. Draait een project op het mainnet? Dan weet je dat de token uitgegeven is, dat de transacties geregistreerd worden en dat het te gebruiken is. Hiermee wordt eigenlijk wel aangegeven dat er een werkend product is.

Wat is een testnet?

Een testnet is het netwerk van een project waar nog aan gewerkt wordt. Het kan al wel vrijgegeven zijn voor gebruikers om te testen, maar het werkt nog niet naar behoren. De tokens op een testnet zijn soms al wel te gebruiken, maar hebben nog geen echte waarde. Dit kan door de ontwikkelaars gebruikt worden om, zoals de naam al doet vermoeden, te testen. 

Een groot voordeel van het testnet voor ontwikkelaars is dat ze naar hartenlust kunnen programmeren en testen. Dit doen ze namelijk op het testnet waar de tokens nog geen waarde hebben. Eventuele fouten kosten daarom niets. 

De ontwikkeling van nieuwe coins

Je vindt deze termen vooral terug bij de nieuwere coins. Doe je onderzoek naar een ICO of IEO? Dan kom je ze ongetwijfeld tegen. Naast dat veel coins uitgegeven worden op het ERC-20 netwerk van Ethereum zijn er een hoop projecten die op termijn hun eigen blockchain willen.

Hiervoor wordt geld opgehaald door middel van een ICO of IEO. Met deze middelen kunnen de ontwikkelaars aan het werk om de propositie vanuit de whitepaper werkelijkheid te maken. 

Voordat een project een mainnet lanceert heeft het vaak een ERC-20 token. In de tussentijd werken de ontwikkelaars op het testnet aan de eigen blockchain. Hier testen ze op bekende problemen en zorgen ze dat het allemaal goed werkt. Pas wanneer alles goed werkt zonder bugs wordt het testnet overgezet naar het mainnet en is het voor het grote publiek te gebruiken.

Vaak gaat deze ‘lancering van het mainnet’ samen met een flinke dosis marketing, omdat dit meestal een grote gebeurtenis is. De oorspronkelijke ERC-20 tokens worden op dit moment omgezet naar de mainnet tokens van het project. 

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.