Veel mensen denken dat miners verantwoordelijk zijn voor het controleren van de transacties in de blockchain. In zekere zin klopt dit ook, want deze miners controleren transacties die ze doorgestuurd krijgen. Maar wie/wat stuurt deze transacties door naar de miners? Nodes, dat is het antwoord. Nodes valideren iedere transactie en pas wanneer de Node de transactie goedgekeurd heeft, gaat deze door naar de miners. Maar wat is een Node nou precies?

Bitcoin Nodes
Bitcoin Nodes

Wat is een Node?

Een Node is een computer dat deelneemt aan het (in dit geval) Bitcoin netwerk. Deze Node communiceert door middel van het Bitcoin Peer-to-Peer protocol met andere Nodes binnen hetzelfde netwerk. Je kunt deze Nodes zien als controleurs van alle transacties.

Iedere Node staat in contact met een aantal willekeurige peers (deelnemers) van het netwerk en de Node vertrouwt deze peers nooit. Iedere keer wanneer iemand een transactie wil doen, zal deze gecontroleerd worden door de Node waarmee de gebruiker (achter de schermen) in contact staat.

De Node verifieert de transactie met de gehele blockchain en pas wanneer deze zeker weet dat de transactie valide is, zal deze doorgestuurd worden naar de miner.

Wanneer een Node constateert dat er een fout in de transactie zit of dat iemand probeert de frauderen, zal de Node deze gebruiker straffen. Deze straffen kunnen variëren van een 24 uur durende verbanning tot een volledige verbanning van het netwerk. Door deze controle is het niet mogelijk om een bedrag dubbel uit te geven, wat een van de krachten van Bitcoin is.

Op het moment van schrijven zijn er 12.026 Nodes actief en openbaar over de hele wereld. Naar schatting zijn er ongeveer vijf keer zoveel Nodes inactief of verborgen. Hoe meer Nodes er deelnemen aan het netwerk, hoe veiliger dit netwerk wordt.

De minimale benodigdheden om een Node te laten draaien zijn: Een laptop met de laatste versie van Windows, Mac OS X of linux. 145 gigabyte aan geheugen met een minimale snelheid van 100 MB/S. 2 gigabytes RAM en een snelle internet verbinding. Voor meer informatie over het draaien van een Full-Node verwijs ik graag door naar de bitcoin.org website.

Wat is een MasterNode?

Naast gewone Nodes bestaan er bij sommige Cryptocurrencies ook MasterNodes (MN). Het verschil tussen deze varianten is dat de MasterNode meer taken uitvoert dan alleen maar controleren van de transacties. Dit kan een beetje variëren per Cryptocurrency, maar over het algemeen zorgen MasterNodes voor een verhoogde privacy van transacties en een verhoogde transactie snelheid. Daarnaast dragen ze natuurlijk bij aan het controleren van de transacties door middel van de gehele voorgaande blockchain.

Net zoals bij normale Nodes, kan ook iedereen een MasterNode draaien wanneer deze beschikbaar is. Maar om ervoor te zorgen dat de eigenaren van deze MasterNodes niet sjoemelen met het systeem, wordt er een x-aantal munten van de betreffende Currency gevraagd als onderpand.

Deze munten worden vastgezet in de blockchain zolang je de MasterNode laat draaien en zijn weer terug te krijgen zodra je deze stopt. De minimale hoeveelheid munten die je in moet leggen varieert per munt. Op dit moment behoeft een MasterNode voor Linda coin bijvoorbeeld 30 miljoen munten (ruim 64.000 dollar) en Arcticcoin 1000 munten (56 dollar).

Hoe kan ik geld verdienen met een MasterNode?

Zoals gezegd voert een MasterNode extra taken uit, naast het controleren van transacties. Voor deze extra taken krijgen de mensen die een MasterNode laten draaien een beloning in de vorm van de betreffende Cryptocurrency. Sommige MN’s zijn enorm duur, andere zijn weer goedkoop.

Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de waarde van de munt. DASH (de aller eerste munt met een MN) bijvoorbeeld behoeft een inleg van 1000 munten, maar deze munt is ruim $400 waard per stuk. Deze MN heeft ongeveer een Return on Investment (ROI) van 7,5% per jaar. Het kost je dus ruim $400.000 om een MN te laten draaien, maar je ontvangt hiervoor met de huidige waarde ruim $30.000 per jaar voor.

ChainCoin behoeft 1000 munten en voor het opzetten van een MN investeer je ongeveer $170 met de huidige waarde. De ROI schommelt rond de 40% en daarom levert deze MN je ongeveer $6 per maand op. De genoemde voorbeelden zijn uitersten van elkaar en er liggen nog veel munten tussen deze prijzen.

Wanneer je een MasterNode wilt draaien is het belangrijk om niet alleen maar te kijken naar de prijs of ROI, maar ook naar de Cryptocurrency zelf. Ze kunnen je een hele goede ROI beloven, maar wanneer er geen toepassingen voor de munt zijn zal deze wellicht geen toekomst (en dus waarde hebben).

Wil je een MN opzetten? Lees dan de instructies op de betreffende website van de munt. Het opzetten van een MN behoeft een beetje kennis, maar iedere munt biedt goede instructies aan.

Er zijn tal van websites waarop je kunt bekijken welke MN’s er bestaan en wat deze kunnen opleveren. Een hiervan is bijvoorbeeld Masternodes.pro.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Nodes enorm belangrijk zijn binnen het netwerk. Ze zorgen ervoor dat iedere transactie valide is en dat er niet gefraudeerd kan worden. MasterNodes zorgen voor extra functionaliteiten, zoals anonieme of snelle transacties. MN’s kunnen daarnaast een goede bron van inkomst zijn, maar dit verschilt sterk per Cryptocurrency. Inkomsten kunnen variëren van $4 – $250.000 per jaar met de huidige prijzen. Kijk niet alleen naar de ROI, maar ook naar het doel van de munt.

Update: Enkele van de genoemde projecten in de artikel bestaan inmiddels niet meer of bleken zelfs scams te zijn. Het klinkt leuk, een masternode. Dit maakt het echter ook een goed ‘verkooppraatje’. Bekijk bij het uitzoeken van een MasterNode daarom altijd goed naar de mensen achter het project. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.