Je leest veel over het kopen van verschillende cryptocurrency. Iedereen heeft het erover en verteld trots over de gemaakte winsten. Wat alleen eigenlijk nog veel belangrijker is dan het kopen van Bitcoin is de opslag. Hoe vaak je geen verhalen leest van mensen die hun Bitcoin kwijt zijn geraakt door een foute opslag. Een van de manieren waarop je je Bitcoin kunt bewaren is de Electrum wallet.

In dit artikel vertellen we je alles over Electrum. We gaan in op vragen zoals: “Is Electrum betrouwbaar?” en “Is Electrum veilig?”. Daarnaast vertellen we je meer over de opslag van Bitcoin in het algemeen naast alleen de Electrum wallet.

Wat is Electrum?

Electrum is een van de oudste Bitcoin wallets. Het werd gelanceerd in 2011 en dat is goed te zien aan de website. Deze oogt op het eerste gezicht wat ‘minder modern’ om het zacht uit te drukken. Dit heeft echter niets te maken met de veiligheid van de wallet, dit is goed in orde.

De Electrum wallet is namelijk een van de meest vertrouwde Bitcoin software wallets in gebruik. Het is enkel een Bitcoin wallet en kan daarom niet gebruikt worden voor andere coins of zelfs forks van bitcoin.

Een software wallet is in principe veiliger dan een online wallet of een wallet op een exchange. Wil je alleen de veiligheid van je cryptocurrency écht garanderen, dan kom je toch uit op een cold wallet. Hierover later meer.

Voor- en nadelen van Electrum

Voor de opslag en het doen van transacties in bitcoin is de Electrum wallet zeer geschikt. Het is namelijk een wallet zonder al te veel toeters en bellen, waardoor een (beginnend) gebruiker niet zoveel fout kan doen. Ook is de wallet gratis in gebruik.

Het is met Electrum niet noodzakelijk om de volledige blockchain op je computer te downloaden. Het is ‘plug and play’ om het zo te noemen. De blockchain wordt opgehaald van een server zonder vertraging en dit maakt het voor de gebruiker een stuk sneller.

Ook beschikt Electrum over de wel bekende veiligheidsfeatures zoals een wachtwoord en Two factor authentications. Bovendien is het een open-source software wallet. Dit betekent dat iedereen de code kan controleren en dat KYC niet noodzakelijk is om het te kunnen gebruiken.

Een nadeel van Electrum is dat het alleen een Bitcoin wallet is. Perfect als je alleen bitcoin bezit, maar onhandig zodra je meer verschillende coins ‘bij elkaar’ wilt bewaren. 

Ook is de Electrum wallet zoals al eerder aangegeven een software wallet. Dit biedt al meer veiligheid dan het bewaren van je bitcoin op exchanges. Het is alleen niet waterdicht. De veiligste manier van het bewaren van je cryptocurrency is toch een cold wallet.

Electrum installeren

Een van de dingen die Electrum aantrekkelijk maakt is het gemak waarmee je het kunt gebruiken. Naast het makkelijk versturen en ontvangen van bitcoin is Electrum installeren ook heel simpel.

Electrum installeren:

 1. Ga naar de officiele website

  Ga altijd naar electrum.org.

 2. Download de wallet

  Doe dit altijd van de officiële website en niet via andere meldingen elders. In het verleden is hierdoor vaker geprobeerd bitcoin te stelen. Kies het besturingssysteem van je computer en download de benodigde software.

 3. Volg de installatie stappen

  Na het openen van de wallet volgt er een menu dat je helpt met het installeren van de wallet. Dingen als waar je het op wilt slaan bijvoorbeeld. Volg deze stappen.

 4. Open de wallet

  Na het openen van de software moet je een nieuwe aanmaken. Kies ‘create wallet’ en kies je benodigde wallet.

 5. Recovery seed

  Nu moet je je recovery seed opschrijven en dit is het belangrijkste onderdeel van de installatie. Schrijf dit vooral niet op in je notitieblok op de computer. Doe dit op een papier en maak hier direct enkele fysieke kopieën van (handgeschreven). Het beste is nog om hiervoor bijvoorbeeld een CRYPTOTAG te gebruiken.

 6. Controle en verbinden

  Controleer tot slot je recovery seed wanneer de software je dit vraagt. Maak een wachtwoord aan en druk op verbinden. Auto connect is wel zo makkelijk. Nadat je vervolgens op ‘Next’ klikt ben je ready to go.

De beste manier om Bitcoin te bewaren

Je kunt bitcoin en cryptocurrency op verschillende manieren bewaren. Daarover hebben we hier een duidelijk artikel geschreven. In het kort komt het er op neer dat je je bitcoin zover mogelijk van het internet wil bewaren. 

Hiervoor kun je een paper wallet gebruiken waarbij je je private key op een stuk papier zet. Echter is de beste manier om je cryptocurrency te bewaren een hardware wallet. Ze zijn speciaal gemaakt voor het bewaren van crypto en inmiddels behoorlijk gebruiksvriendelijk. Enkele van de beste hardware wallets zijn:

Electrum review

Electrum is een zeer geschikte software wallet voor bitcoin. Het doet wat het moet doen zonder al te veel poespas. Ben je alleen nog aan het zoeken naar de beste oplossing voor het bewaren van je bitcoin? Dan is het in ieder geval de moeite waard om je verder in te lezen over hardware wallets. Hiermee voorkom je veiligheidsproblemen en neppe wallets. Als de Bitcoin koers verwachting hoog is moet je juist letten op je beveiliging, dit zijn de momenten waarop hackers op je bitcoin azen.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.