Blockchain en gaming. Het is een combinatie die je vaak tegenkomt als je bekend bent met de cryptocurrency wereld. Gaming en nieuwe technologie gaan vaak samen (denk bijvoorbeeld aan virtual reality games) en blockchain technologie is daarop geen uitzondering. In de gaming industrie wordt per jaar voor miljarden aan omzet gedraaid. Cryptocurrency maakt het mogelijk om een digitale waarde te geven aan in-game objecten en is daarom voor gamers en game-ontwikkelaars erg interessant. De eerste echte game die met blockchain technologie is ontworpen heette Crypto Kitties, en dit spel is veel in het nieuws geweest. Inmiddels zijn er meerdere projecten die werken aan het integreren van distributed ledger technology in online gaming, waaronder Enjin. In dit artikel wordt besproken hoe het Enjin platform werkt, wat voor mogelijkheden er zijn voor ontwikkelaars en gamers en welke games er momenteel gemaakt worden. Aan het einde kun je een link vinden naar een vertrouwde Nederlandse exchange waar je veilig je Enjin Coins kunt kopen mocht je geïnteresseerd zijn.

De uitdagingen van de gaming industrie

Enjin bouwt een platform voor het beheren van digitale objecten. In de white paper, oftewel het technisch document, staan een aantal uitdagingen beschreven waar de gaming industrie mee te maken heeft. Dit gaat bijvoorbeeld om fraude met betalingen voor digitale objecten. Maar niet alleen zijn de centrale betalingsmethoden gevoelig voor fraude, ze zijn ook onhandig omdat er een derde partij voor nodig is die geïntegreerd moet worden met de online game. Een ander voorbeeld is het probleem van eigendom van digitale items. Gamers zijn in principe niet eigenaar van de voorwerpen die ze in de game hebben verdiend, dat zijn de game ontwikkelaars. Zij kunnen de zeldzaamheid van items bovendien niet garanderen, er kunnen immers zomaar meer worden gemaakt. Het meest interessante punt vind ik echter de mogelijkheid om een waarde economie te creëren door middel van blockchain technologie. Als gameontwikkelaars spelers kunnen belonen voor hun inzet en tijd kan dit gaming veel interessanter maken en de industrie enorm laten groeien.

Het waardevoorstel van Enjin

Één van de hoofdontwikkelaars van het project, Pat LaBine, zette tijdens de 2018 Game developers Conference in een presentatie uiteen hoe de game economie van Enjin werkt. Hieronder staan de stappen beschreven die de Enjin Coin doorloopt. De hele presentatie kun je hieronder vinden.

  1. Aanschaffing. Een game ontwikkelaar koopt Enjin Coins om te gebruiken voor zijn/haar game. Dit is de grondstof om voorwerpen in je games een onderliggende waarde te geven en uniek te maken. Het is ook mogelijk om Enjin Coins te krijgen van het platform zelf. Er is een beurs beschikbaar voor getalenteerde ontwikkelaars die mee willen helpen om het ecosysteem te laten groeien.
  2. Smeden. De ontwikkelaar gebruikt de functionaliteiten van de Enjin software om de objecten van zijn/haar game naar de blockchain te schrijven. Hier zijn de Enjin Coins voor nodig. Bijvoorbeeld: Zeldzame voorwerpen krijgen meer waarde dan minder zeldzame items. Alle voorwerpen hebben een minimale waarde, gebaseerd op het aantal Enjin Coins dat nodig was om ze te smeden.
  3. Gaming. Het spel is gelanceerd en de spelers kunnen aan de gang. Vanaf dit punt is het aan de game ontwikkelaar om te beslissen hoe de spelers aan de digitale objecten kunnen komen. Je zou ze een beginners set kunnen geven, of de items te koop aanbieden voor Enjin Coins of andere valuta. Uiteindelijk zullen spelers natuurlijk meer items kunnen vergaren door het spel te spelen.
  4. Handelen. Spelers zijn de baas over hun eigen in-game verdiende items. Deze kunnen ze veilig bewaren in de Enjin Wallet, die je simpelweg kunt downloaden via bijvoorbeeld de Google Playstore op je smartphone. Objecten kunnen verhandeld worden tussen spelers zelf, of via een marktplaats. Als een speler zeldzame items weet te krijgen, kan dit potentieel veel waarde opleveren in Enjin Coin.
  5. Smelten. Als laatst heeft een speler de mogelijkheid om zijn vergaarde online voorwerpen weer terug te veranderen in Enjin Coins. Als voorbeeld: De speler krijgt 50% van de waarde die oorspronkelijk nodig was om het voorwerp te ‘smeden’ terug, de andere 50% gaat naar de ontwikkelaar. Dit kan het kopen van online items erg stimuleren, omdat de spelers er zeker van kan zijn dat hij/zij de (gedeeltelijke) waarde van een item altijd weer terug kan krijgen. De omgesmolten Enjin kan vervolgens gebruikt worden voor andere games, of verkocht worden voor euro’s of dollars.

Enjin games

Er zijn een aantal games in ontwikkeling die gebruik gaan maken van het Enjin platform. Dit zijn bijvoorbeeld Crypto Fights, War of Crypto en Bitcoin Hodler. De laatstgenoemde lijkt een beetje op het bekende spel Flappy Bird, een ontwijkspelletje dat je op je telefoon kan spelen en waarbij je highscores moet halen. Je kan meer informatie over deze games vinden op de website, al zijn ze meestal  nog in ontwikkeling. Wat al wel live is, is een Minecraft server die draait op blockchain; enjincraft. Deze server integreert Minecraft met de Enjin Wallet waardoor je in-game items veilig in je wallet kunt opslaan en ze verhandelen met andere spelers. Om dit te doen kun je heel eenvoudig je Enjin Wallet linken met de server. Uiteindelijk is Enjin van plan om een multiverse  te bouwen van meerdere games. Items van de ene game kunnen dan gebruikt worden in een andere game. Zo worden gamers nog meer gestimuleerd om zeldzame items te verzamelen.

Enjin Coins kopen

Wil je investeren in Enjin Coins? Of ben je een game ontwikkelaar en wil je gebruik maken van de Enjin Software? Dan raden we je aan om je Enjin Coins te kopen bij deze vertrouwde Nederlandse exchange. Je betaalt eenvoudig met iDeal en er wordt meteen een wallet voor je aangemaakt.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.