Het is je misschien opgevallen dat de XRP koers sinds 22 december flink omlaag is gegaan ondanks het positieve sentiment op de crypto markten. Dit heeft voornamelijk te maken met de aankondiging van de Amerikaanse regelgevers (SEC) om Ripple aan te klagen.

In de afgelopen 48 uur is de XRP koers met ruim 36% omlaag gegaan van €0,44 tot €0,28. Dit heeft alles te maken met de mededeling van de SEC dat het Ripple en de topmannen gaat aanklagen. 

Christian Larsen (co-founder) en Bradley Garlinghouse (CEO) zouden met Ripple ongeregistreerde securities verkocht hebben (de XRP tokens). Hiermee zou het illegaal $1,3 miljard aan tegoeden opgehaald hebben. Daarnaast zouden de topmannen zelf zo’n $600 miljoen aan XRP overgehouden hebben aan deze verkopen en dit niet hebben opgegeven.

De directeur van de enforcement divisie van de SEC zegt hierover het volgende in de mededeling:

We allege that Ripple, Larsen, and Garlinghouse failed to register their ongoing offer and sale of billions of XRP to retail investors, which deprived potential purchasers of adequate disclosures about XRP and Ripple’s business and other important long-standing protections that are fundamental to our robust public market system

Ophef op social media

Het is duidelijk dat dit grote impact kan hebben voor het bedrijf Ripple maar ook voor de vele XRP bezitters. De koers is nu al flink wat waarde verloren en het blijft gissen hoe dit verder zan ontwikkelen.

Opvallend aan deze aanklacht is dat Ripple relatief duidelijk is geweest in de bedrijfsvoering in de afgelopen jaren sinds 2013. Het is bijvoorbeeld algemeen bekent dat Larsen een gigantische hoeveelheid XRP bezit en dat het bedrijf Ripple nauw verbonden is met de XRP token.

De CEO van Ripple noemt de aanklacht een aanval op crypto en een poging om de innovatie in de crypto wereld tegen te gaan.

ceo ripple

Gevolgen voor exchanges

Mogelijk heeft deze aanklacht ook gevolgen voor exchanges die XRP op het platform aanbieden. Mocht XRP daadwerkelijk een ongeregistreerde securitie blijken dan zullen ook exchanges die het aangeboden hebben mogelijk problemen krijgen met de regelgevers. 

Zover is het nog niet, maar op Twitter wordt in ieder geval duidelijk dat Ripple in de begindagen tien exchanges betaald heeft om XRP toe te voegen. Deze betalingen zouden in het slechtste geval dus ook illegaal zijn geweest.

SEC ripple

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.