Wat is ERC20? Alles over de ERC20 token

ERC20 is een protocol op het Ethereum netwerk. Het ERC20 protocol is als het ware een set met regels die geïmplementeerd kunnen worden in de code van een token. Op het moment dat het ERC20 protocol in de code staat, maakt dat het project een ERC20 token en kan het gebruik maken van de Ethereum blockchain.

Een belangrijke reden waarom er inmiddels zoveel ERC20 tokens bestaan is omdat er gebruik gemaakt kan worden van de Ethereum blockchain. Je kunt je voorstellen dat het enorm tijdrovend is om een volledig nieuwe code te schrijven voor je crypto project. Met het implementeren van het ERC20 protocol kan er gebruik gemaakt worden van de Ethereum blockchain en wordt je token dus ook daadwerkelijk geaccepteerd op dit netwerk. Dit is een stuk gemakkelijker dan het zelf schrijven van de code en dit is dan ook de reden dat veel ICO projecten gekozen hebben voor deze methode.

ERC20 token

Iedere token of nieuwe project (ICO) dat wordt uitgegeven op het Ethereum netwerk met behulp van het ERC20 protocol is een ERC20 token. En met name door de sterke toename in populariteit van ICO’s vorig jaar zijn dit er enorm veel. Op het moment van schrijven zijn ruim 900+ tokens in de omloop. Je kunt hier een kijkje nemen naar de complete lijst. En hoewel ERC20 mij altijd een beetje vaag leek, ken je er ongetwijfeld een hele boel. Zo zijn de volgende crypto projecten gemaakt met behulp van het ERC 20 protocol:

  • BNB Binance coin
  • Basic Attention Token (van de Brave Browser)
  • VeChain
  • OmiseGo
  • ICON
  • Zilliqa
  • IOST
  • Kucoin Shares

En de lijst gaat maar door en door. Het is in ieder geval wel duidelijk dat veel van de projecten die we kennen zijn gemaakt met behulp van het protocol en het Ethereum netwerk. Al de genoemde projecten zijn dus ERC20 tokens.

Functies van het protocol

Zoals aangegeven kan je pas gebruik maken van het Ethereum netwerk als je het ERC 20 protocol geïntegreerd hebt in de code. Er zijn meerdere regels die opgenomen moeten worden om aan de eisen te voldoen. De manier waarop tokens opgeslagen kunnen worden, de manier waarop het juiste saldo opgehaald wordt vanuit de blockchain en de manier waarop tokens uitgewisseld kunnen worden. Het is een soort standaard manier van coderen om de juiste gegevens te vinden.

Je kunt je voorstellen dat het bijvoorbeeld voor exchanges een stuk moeilijker is om van ieder project de gehele broncode te controleren voordat ze een token kunnen toevoegen. Projecten die gebruik maken van het ERC20 protocol hebben allemaal dezelfde ‘regels’ opgenomen in de code, waardoor het altijd duidelijk is om welke gegevens het precies gaat.

myetherwallet erc20 token

ERC20 wallets

Omdat tokens die gebruik maken van het ERC protocol allemaal op het Ethereum netwerk draaien, zijn ook de wallets te bundelen. Over het algemeen kun je iedere ERC20 token verzenden naar een Ethereum adres. En omdat het op dezelfde blockchain gebouwd is zal dit ook inzichtelijk zijn. Maar voordat je dit doet is het verstandig je transactie goed te controleren. Per wallet verschilt het hoe je ERC20 tokens moet versturen en ontvangen.

Zo heb je bijvoorbeeld op de Ledger Nano S de mogelijkheid om meerdere munten te beheren met behulp van de MyEtherWallet. Lees daarover meer op de website van Ledger.

.

Beste exchanges

Bitvavo
BitMEXTrade de eerste € 1000 zonder kostenBinance
Handelen met Leverage (x2 - x100)50+ cryptocurrencyDe grootste exchange ter wereld
8 van de grootste cryptocurrency0,25% transactiekosten150+ cryptocurrency
0,075% transactiekosten0,10% transactiekosten
Bezoek de exchange
Bezoek de exchangeBezoek de exchange

Crypto masterclass

crypto masterclass