4 jaar na de lancering is Ethereum nog steeds het meest succesvolle blockchain applicatie platform van de cryptospace. Het overgrote deel van de decentrale applicaties draait op Ethereum. Desondanks is het platform de afgelopen jaren veel bekritiseerd.

Er zouden problemen zijn met de schaalbaarheid van de transactiesnelheid bijvoorbeeld. Veel andere platformen zochten Ethereum te vervangen of te verbeteren. Zo werd NEO het Chinese Ethereum genoemd dat beter zou kunnen zijn dan het origineel.

Vechain deed een call-out naar Ethereum tijdens de lancering van hun mainnet met de suggestie dat het Ethereum achter zich zou laten. De eth-developers zitten echter ook niet stil en werken hard aan verbeteringen.

In dit artikel worden de vermeende zwaktepunten van Ethereum besproken en wat hier door de grote community van ontwikkelaars aan gedaan wordt.

Problemen en kritiek

Als eerste natuurlijk het pijnpunt schaalbaarheid. Dit werd in 2017 blootgelegd door het spelletje Cryptokitties. Dit ruil en fok spelletje om verschillende soorten digitale katten te creëren slokte in een mum van tijd een flink deel van het transactievermogen op.

Maar liefst 20% van de capaciteit werd door het spel in gebruik genomen. Deze gebeurtenis liet zien dan er een gevaar bestaat dat het netwerk teveel transacties zou kunnen krijgen en overbelast kan raken. Dit zou uiteraard rampzalig zijn indien bedrijven of overheden gebruikmaken van ETH.

Ten tweede zou in zo’n geval natuurlijk de GAS prijs flink gaan stijgen. Je betaald op Ethereum een kleine fee voor het versturen van transacties, gemeten in Gwei (1 Gwei = 0.000000001 Ether). Hoe meer Gwei je betaald hoe sneller de transactie zal worden verwerkt. Een overbezet netwerk is dus een duur netwerk.

Tegelijkertijd wordt er op technisch niveau gespeculeerd dat ETH niet perse nodig zou zijn voor het uitvoeren van transacties. Dit naar aanleiding van dit artikel van Jeremy Rubin, een Bitcoin Core ontwikkelaar.

Rubin maakte de (wellicht ietwat extreme) claim dat de waarde van ETH naar 0 zou gaan. Echter, Vitalik was het met de kritiek van Rubin eens maar zei wel dat dit in de toekomst opgelost gaat worden. De discussie is uiteraard zeer technisch, maar waar het op neer komt is dat miners er ook voor kunnen kiezen om betaald te worden in erc-20 tokens in plaats van ETH.

Dit zou in een extreem geval tot gevolg kunnen hebben dat het netwerk onveilig wordt. Proof of Work is namelijk afhankelijk van miners die het netwerk beveiligen. Als ETH zeer weinig waard wordt zullen miners minder geïnteresseerd zijn in het beveiligen van het netwerk.

Oplossingen

Eén van de verbeteringen voor de transactiesnelheid wordt sharding genoemd. In het huidige netwerk moeten transacties door alle ‘nodes’ geverifieerd worden. Bovendien moeten nodes een complete kopie van het netwerk hebben, inmiddels zo’n 1TB (TeraByte).

Dit maakt het onpraktisch voor een regulier persoon om een node te beheren en kan dus ook centralisatie tot gevolg hebben. Sharding verdeeld de blockchain in allemaal kleine deeltjes zodat nodes niet meer alle transacties hoeven te verifiëren.

Elke shard is kleine blockchain op zichzelf, maar staan wel in verbinding met elkaar. Sharding is een complexe oplossing voor schaalbaarheid en de verwachting is dat dit in het jaar 2020 zal worden geïmplementeerd.

Het tweede belangrijke doel is om over te gaan naar Proof of Work naar Proof of Stake. Proof of Work is tot nu toe zeer veilig gebleken voor blockchains als Litecoin, Bitcoin en Ethereum. Maar dit consensus algoritme kost veel elektriciteit en heeft veel hardware nodig.

Een Proof of Stake algoritme kost een stuk minder stroom en is bovendien veel sneller. In dit algoritme valideren nodes om de beurt het netwerk. In plaats van rekenkracht bepaalt het aantal ETH hoe veel invloed een node heeft en wat voor beloning er wordt gegeven.

Hoe meer ETH je bezit, hoe meer je kunt verdienen aan het valideren van transacties. Dit zou in potentie ook de waarde van ETH kunnen doen stijgen afhankelijk van het percentage dat is te verdienen met het staken van je ETH. Het gerucht is dat iedereen zijn ETH kan staken, mits hij/zij een minimum van 32 ETH bezit.

Wel moet vermeld worden dat Proof of Stake potentieel tot centralisatie kan leiden doordat één groep een grote hoeveelheid aan tokens kan bezitten. Dit wordt kartelvorming genoemd.

ethereum 2.0

Ethereum 2.0, de globale supercomputer?

Naast de overgang naar Proof of Stake en de implementatie van Sharding zijn er nog een aantal componenten die nog in onderzoek zijn. Één van die componenten is eWASM; een verbeterde versie van de Ethereum Virtual Machine. Deze virtuele machine verzorgt de uitvoering van Smart Contracts, accounts, statusveranderingen en meer.

eWASM moet het kroonstuk van het netwerk worden dat Ethereum promoveert tot een supercomputer. Er wordt echter nog druk onderzoek naar gedaan en de verwachting is dat het zeker nog tot 2021 zal duren voordat dit alles klaar zal zijn.

Vitalik Buterin, de bekende mede-oprichter, ziet de toekomst van het platform echter met positiviteit tegemoet. Volgens hem zal de 2.0 versie het netwerk van een uit de hand gelopen experiment omvormen tot “de computer van de wereld”.

Investeren in Ethereum 2.0

Spaar jij voor die 32 ETH voor als het staken live gaat met Ethereum 2.0? Bij deze Nederlandse exchange koop je veilig je Ethereum met iDeal. Je kunt er daarna voor kiezen om de ETH op de exchange te laten staan of te verplaatsen naar je eigen wallet, zoals bijvoorbeeld die op je Ledger. Lees hier alles over de Ethereum koers verwachting.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.