Wat is Ethereum? "Het applicatieplatform op de Blockchain"

Wat is Ethereum? “Het applicatieplatform op de Blockchain” (ETH)

Ethereum

Ethereum is een gedecentraliseerd applicatieplatform op de blockchain. Het is op dit platform mogelijk om door middel van smart contracts applicaties te laten draaien. Dit betekent dat de voorwaarden van het contract geprogrammeerd zijn en hier dus niet van afgeweken kan worden. Ethereum heeft een eigen blockchain waarop ontwikkelaars deze applicaties kunnen bouwen. Het platform zorgt er dus voor dan ontwikkelaars eenvoudig applicaties kunnen ontwikkelen die gebaseerd zijn op de Blockchain. Dit wordt vereenvoudigd door de programmeertaal die specifiek hoort bij ETH.

Een voorbeeld van een applicatie dat ontwikkeld is op de Ethereum blockchain is EtherTweet. Dit is een volledig ongecensureerde versie van Twitter. Wanneer een bericht (tweet) eenmaal gepost is in de blockchain is het onmogelijk om dit bericht nog te verwijderen. Met name voor landen als China, waar censuur aan de orde van de dag is, kan dit in de toekomst uitkomst bieden.

 

Ethereum werd eind 2013 geïntroduceerd door Vitalik Buterin, een toen 18 jarige Russisch/Canadese cryptocurrency onderzoeker en programmeur. Tussen Juli en Augustus 2014 werden er ruim 3700 BTC opgehaald met een ICO en daarmee was het belangrijkste platform geboren om toekomstige ICO’s op te draaien. Bijna 60% van alle ICO’s draaien op dit moment op het Ethereum netwerk. Net zoals bij NEO en GAS is er op het ETH netwerk een specifieke currency waarmee betaald wordt, deze wordt Ether (ETH) genoemd.

Wat is Ether (ETH)?

Ether is de currency waarmee ontwikkelaars voor het Ethereum netwerk moeten betalen en waarin ze uitbetaald krijgen. Het is de brandstof voor het netwerk. ETH is een PoW currency, wat betekent dat de munt ook te minen is. Iedere block reward bestaat uit 5 ETH en af en toe worden er 2-3 ETH toegekend aan een miner die wel bijdraagt aan de berekening, maar geen block gemined heeft. Er wordt gewerkt om Ether een PoS coin te maken, om er zo voor te zorgen dat er meer Ethers op het netwerk blijven. Deze update noemen ze ‘Casper’ en het is nog onduidelijk wanneer deze doorgevoerd wordt.

Waar kan ik Ethereum kopen?

Ethereum is op veel verschillende exchanges te verkrijgen, maar de grootste exchange is toch wel Binance. Maak eenvoudig een account aan op Binance en begin direct met het handelen in Ethereum. Handel je liever direct met euro’s? Maak dan gebruik van Bitvavo. Hier kun je meer informatie vinden over de koers van Ethereum voordat je Ethereum gaat kopen. Je kunt hier de Ethereum koers verwachting vinden.

Hoe kan ik mijn Ether veilig bewaren?

Het is belangrijk om je Ether veilig te bewaren. Zoals te lezen in het artikel over het bewaren van Bitcoin zijn hier veel verschillende opties voor:

  • Ethereum biedt zelf een wallet aan. Dit is een wallet die je kunt installeren op je computer. Deze wallet is te downloaden via GitHub.
  • Het is mogelijk om gebruik te maken van de online wallet ‘Myetherwallet’. Het is hierbij belangrijk om altijd goed op de URL te letten. Af en toe komt er nog wel eens een scam site naar voren in de resultaten van de zoekmachine. Deze scam site hoopt dat je je inlog gegevens bij ze zal invoeren, zodat ze je Ether kunnen stelen.
  • Maar de veiligste manier is toch echt de hardware wallet. Dit is een USB-stick waarop je de private key van verschillende Cryptocurrencies kunt opslaan. Het is met deze methode niet mogelijk voor hackers om je ETH te stelen. Ik maak gebruik van de Ledger Nano S, een van de meest gebruikte hardware wallets. Deze bevalt uitstekend.