Golem is een project dat zich richt op het creëren van een deeleconomie voor computerkracht. Het doel van Golem is om een hele grote supercomputer te bouwen die draait op de vele computers die hun computerkracht beschikbaar stellen op het GNT netwerk. Grote ondernemingen hebben vaak voor projecten computerkracht nodig. Zei het voor Artificial Intelligence (AI) of het maken van bijvoorbeeld 3D video’s. Normaal gesproken dienen ze hiervoor een dure computer aan te schaffen of deze te huren voor torenhoge prijzen. Met het Golem netwerk moeten deze partijen eenvoudiger aan de benodigde computerkracht komen.

Het project is tot stand gekomen uit een ICO in november 2016. De totale circulatie kan maximaal 1 miljard GNT zijn, waarvan er nu ruim 800 miljoen in omloop zijn.

Hoe werkt Golem?

Zoals gezegd werkt Golem aan een supercomputer die zijn kracht haalt uit vele verschillende computer van over de hele wereld. Wanneer jij bijvoorbeeld op bed gaat, staat je computer waarschijnlijk uit. Je computer doet op dat moment niets en verbruikt daarom ook helemaal geen computerkracht. Het idee achter Golem is dat je deze ‘overtollige’ computerkracht kunt verhuren aan het Golem netwerk, zodat andere mensen dit weer kunnen gebruiken. Jij stelt je computerkracht beschikbaar aan het netwerk en mensen kunnen jouw computerkracht ‘huren’ om voor hun eigen projecten te gebruiken.

Op het Golem netwerk wordt betaald met de GNT token. Wanneer jij je computer beschikbaar stelt voor de ‘verhuur’, kunnen partijen deze computerkracht tijdelijk van je overnemen. Hiervoor betalen ze je in GNT. Zo kun je dus bijv.  s’nachts, wanneer jij toch slaapt, je computerkracht verhuren zodat je nog een zakcentje verdient. Je kunt dit vergelijken met AirBNB. Wanneer jij toch weg bent kun je net zo goed je huis verhuren aan mensen die hier behoefte aan hebben. Zei hebben een leuk vakantie onderkomen en jij verdient hier iets aan. Hierbij moet vermeldt worden dat het project op dit moment nog in ontwikkeling is, dus je kunt op dit moment alleen nog maar testen op het netwerk.

Hoe kan Golem in de toekomst gebruikt worden?

Een goede usercase voor Golem is het Stockfish project. Dit is een AI schaakrobot die door te trainen met andere computers beter wordt. Mensen kunnen bijdragen aan dit project door hun computerkracht beschikbaar te stellen om zo nieuwe versies van de code te testen. Twee jaar geleden stond de teller van de robot al op meer dan 300 miljoen gespeelde potjes schaak. Om al deze potjes te kunnen spelen is er meer dan 450 jaar aan CPU tijd (computerkracht) in gestoken. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit niet door een enkele computer gedaan is, maar door de gemeenschap die hier omheen is ontstaan. Dit is een goed voorbeeld van hoe vele kleine beetjes computerkracht bij kunnen dragen aan een groot project. Golem wil hiervoor het platform bieden en deze manier van CPU verhuren mogelijk maken.

Wil je beginnen met het handelen in Cryptocurrency? Lees dan dit artikel of maak direct een account aan op Binance, de grootste exchange van de wereld. Handel je liever direct met euro’s? Dan is Bitvavo uitermate geschikt.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!