Het Lightning Netwerk is een betalingsprotocol dat gezien kan worden als een tweede laag bovenop de blockchain. Het protocol is ontwikkeld om de blockchain te ontzien. Doordat de Bitcoin erg populair is, worden er veel transacties gedaan. Al deze transacties moeten gecontroleerd worden door zogenaamde miners (Proof of Work). Deze miners ontvangen hiervoor een fee.

Maar doordat er zoveel transacties gedaan worden op het Bitcoin netwerk, stapelt de hoeveelheid transacties zich op. Om je transactie toch verzonden te krijgen zul je de te betalen fee moeten verhogen, zodat de miners er baat bij hebben om jou transactie te controleren. Hierdoor worden de fee’s steeds hoger en wordt het minder aantrekkelijk om kleine betalingen te doen via het Bitcoin netwerk. Het Lightning Netwerk biedt hiervoor uitkomst, door de blockchain te ontzien. Maar hoe werkt dat dan precies?

Lightning Netwerk

Hoe werkt het Lightning Netwerk?

Wanneer je buiten het Lightning netwerk een transactie doet komt deze altijd in de blockchain. Dit is ook de reden dat het aantal transacties zich opstapelt. Het Lightning Netwerk maakt gebruik van een betalingskanaal buiten de blockchain. Wanneer ik jou bijv. een betaling wil doen, wordt er tussen ons een soort balans aangemaakt en alle transacties die we doen worden hierop opgeslagen. Deze balans staat los van de blockchain en de transacties worden hier daarom niet aan toegevoegd.

Wij kunnen nu zoveel transacties doen als we zelf willen, voor een lage fee. Pas wanneer wij beide besluiten de balans af te sluiten, worden alle transacties in de blockchain geladen. Hierdoor hoeft niet iedere transactie voor een bakje koffie ingeladen te worden in de blockchain, waardoor de miners minder transacties hoeven te controleren en de fee’s lager kunnen blijven. Dit kan omschreven worden als het Lightning gedeelte.

Het Netwerk gedeelte bestaat uit de verzameling van computernetwerken (nodes) die aangesloten zijn bij het Lightning Netwerk. Wanneer ik iemand een transactie wil versturen is het niet nodig om zelf een node te hebben. Naarmate het netwerk groeit, worden er meer verbindingen gemaakt. Het Lightning Netwerk zoekt automatisch de kortste verbinding van mij tot de ontvanger van de Bitcoin. Ook dit zorgt ervoor dat de fee’s laag blijven en de transacties een stuk sneller gedaan kunnen worden.

Met het Lightning Netwerk wordt het mogelijk om het probleem van de schaalbaarheid van de Bitcoin volledig op te lossen. Het is nu nog in ontwikkeling, maar er worden al transacties gedaan door middel van het netwerk. Wanneer dit volledig doorontwikkeld is zal dit ervoor zorgen dat je weer eenvoudig en goedkoop kleine transacties kunt doen met Bitcoin. Je kunt hier meer informatie vinden over de Bitcoin koers verwachting.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!


Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.