Bitcoin is meer dan een leuk project op het internet. Inmiddels is het een begrip geworden dat miljarden waard is en waar veel innovatie plaats vindt. Hierbij hoort ook echt vakjargon, zoals HODL. Dit artikel gaat over de term HODL en de HODL betekenis en afkomst.

Wat is HODL?

HODL staat voor Hold On for Dear Life. De term in ontstaan na een typefout van gebruiker GameKyuubi op het bekende Bitcoin forum Bitcointalk in de thread “I AM HODLING“. De HODL betekenis is in feite Hold. Het vasthouden van je Bitcoin zonder er iets aan te doen zoals het kopen of verkopen. Het geestige bericht is zijn eigen leven gaan leiden en sindsdien is de term HODL een begrip geworden.

Vaak wordt de term gebruikt wanneer iemand besluit niets meer aan zijn Crypto bezittingen te doen. Hij wacht in het geval van HODL op betere tijden in de (verre) toekomst. De bedenker van de term was vermoedelijk dronken tijdens het schrijven van het bericht.

Hij overtuigde in zijn bericht zijn mede forum gebruikers van de kracht van HODLing. Hij gaf aan een slechte trader te zijn en zodoende niets meer aan zijn portfolio ging doen behalve wachten. Sinds die tijd hebben de mensen die Bitcoin en andere munten kopen voor de lange termijn een naam voor hun strategie om te wachten op de toekomst.

HODL

HODL meme

Zoals het vaak gebeurt in de Bitcoin gemeenschap of überhaupt de online gemeenschap wordt over veelbesproken onderwerpen een meme gemaakt, zo ook de HODL meme. Tegenwoordig zijn er tal van memes over deze term, maar de allereerste die geplaatst werd bij het Bitcointalk bericht van GameKyuubi was onderstaande.

HODL meme

Dit is sinds het ontstaan van de term op 18 december 2013 niet de enige HODL meme die is bedacht. Iedere keer dat de prijs van Bitcoin of een ander project aanzienlijk daalt duiken de HODL memes weer op. Allereerst als grap, maar ten tweede om aan te geven dat iedereen zijn munten moet behouden als je gelooft in de toekomst van Cryptocurrencies en de blockchain. Enkele andere memes:

staycalmandhodl
Say HODL
Keep Hodling

HODL coin

Er zijn zelfs mensen die HODLing zo serieus namen dat ze er een daadwerkelijke Cryptocurrency van gemaakt hebben, de HODL coin. Hoewel dit voor de grap gemaakt is, heeft het nog daadwerkelijk waarde ook.

HODL coin

HODL merchandise

Ook wordt er overal merchandise verkocht wat met de HODLING te maken heeft. Zo zijn er shirts, bekers en mobiele hoesjes te koop. Ook dit is natuurlijk voor de grap bedacht. Maar, omdat er zoveel mensen affiniteit hebben met de term HODL zijn er altijd mensen die deze producten willen aanschaffen. .