Leestijd: 2 minuten

Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj

KYC staat voor Know Your Customer. Dit is een term die bij bedrijven gebruikt wordt om het proces van de verificatie van de identiteit van klanten te omschrijven. Bedrijven, helemaal in de financiële wereld zoals cryptocurrency, hebben te maken met strenge regelgeving. De angst voor witwassen en de financieren van terrorisme is groot bij overheden en het KYC proces moet dit tegen gaan.

KYC helpt de bedrijven een beeld te vormen van de klanten die actief zijn bij de organisatie. Hiermee wordt het lastiger voor criminelen om verdachte transacties te doen aangezien ze niet anoniem zijn. Ook kan de organisatie zich hiermee een beetje indekken bij de overheid, ze kunnen nu namelijk aanwijzen wie er foutieve transacties gedaan heeft. 

Is KYC belangrijk?

Of KYC belangrijk is verschilt per persoon. Voor de overheid en daarom ook voor bedrijven is het zeer belangrijk. Hierdoor wordt in ieder geval geprobeerd om terrorisme en witwassen tegen te gaan. Bedrijven kunnen zich hiermee bovendien indekken als ze zich keurig aan de regels houden zodat ze zelf niet aansprakelijk gehouden worden.

Aan de andere kant hoor je regelmatig de klacht over de persoonsregistratie / KYC. Mensen op het internet specifiek willen liever anoniem blijven en niet al hun gegevens aan een organisatie afstaan.

Ten eerste moet iedereen zijn gegevens afstaan, ook de 99% van de mensen die geen kwaad in de zin hebben. Ten tweede speelt de veiligheid van al die gegevens een belangrijke rol. 

Grote bedrijven komen regelmatig in het nieuws omdat ze niet voorzichtig genoeg zijn omgesprongen met de klantgegevens. Dit zijn de KYC gegevens die de klanten hebben aangeleverd en nu in handen zijn gevallen van criminelen. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Ken uw klant principe regels

In Nederland wordt het KYC proces het ‘ken uw klant’ principe genoemd. Dit is vastgesteld in de Wet Financieel Toezicht (Wft) en is uitgewerkt in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft). Afhankelijk van de organisatie kunnen een aantal of alle van de volgende zaken aangeleverd moeten worden door de klant voordat ze geaccepteerd worden voor de handel:

 • Kopie paspoort
 • Bewijs van adres
 • Achtergrond
 • Intenties
 • Motieven
 • Herkomst geld
 • Bron van inkomsten

Problemen in de Bitcoin wereld

Know Your Customer / KYC heeft recent nog voor veel problemen in de cryptocurrency wereld gezorgd. Eerder bevonden exchanges en aanbieders van crypto wallets zich nog in grijs gebied. Echter werd een aantal maanden geleden besloten door de Kamer dat ook deze bedrijven zich nu aan de KYC regels moeten houden.

Met name de handhaving en de te betalen fee was een grote klap voor veel bedrijven in de Bitcoin wereld in Nederland. Alleen de allergrootsten kunnen dit betalen en er zijn dan ook al veel bedrijven stopt waaronder bijvoorbeeld Bitqist en Nocks.  

Een belangrijk en naar mijn idee terechte kritiek is de innovatie die hierdoor tegengewerkt wordt. De handhaving alleen al zorgt voor zoveel werk bij bijvoorbeeld exchanges dat de drempel een stuk hoger (en duurder) wordt om hier mee aan de slag te gaan.

Know Your Customer

KYC is naar mijn idee in de regel een prima regel. Het is belangrijk om terrorisme en witwassen tegen te gaan. Het is alleen de vraag of KYC in sommige gevallen niet te streng wordt waardoor innovatie tegengegaan worden. Helemaal in de wereld van de Bitcoin is KYC lastig omdat anonimiteit en decentraliteit aan de basis staat van de hele cryptocurrency wereld.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.