KYC staat voor Know Your Customer. Dit is een term die bij bedrijven gebruikt wordt om het proces van de verificatie van de identiteit van klanten te omschrijven. Bedrijven, helemaal in de financiële wereld zoals cryptocurrency, hebben te maken met strenge regelgeving. De angst voor witwassen en de financieren van terrorisme is groot bij overheden en het KYC proces moet dit tegen gaan.

KYC helpt de bedrijven een beeld te vormen van de klanten die actief zijn bij de organisatie. Hiermee wordt het lastiger voor criminelen om verdachte transacties te doen aangezien ze niet anoniem zijn. Ook kan de organisatie zich hiermee een beetje indekken bij de overheid, ze kunnen nu namelijk aanwijzen wie er foutieve transacties gedaan heeft. 

Is KYC belangrijk?

Of KYC belangrijk is verschilt per persoon. Voor de overheid en daarom ook voor bedrijven is het zeer belangrijk. Hierdoor wordt in ieder geval geprobeerd om terrorisme en witwassen tegen te gaan. Bedrijven kunnen zich hiermee bovendien indekken als ze zich keurig aan de regels houden zodat ze zelf niet aansprakelijk gehouden worden.

Aan de andere kant hoor je regelmatig de klacht over de persoonsregistratie / KYC. Mensen op het internet specifiek willen liever anoniem blijven en niet al hun gegevens aan een organisatie afstaan.

Ten eerste moet iedereen zijn gegevens afstaan, ook de 99% van de mensen die geen kwaad in de zin hebben. Ten tweede speelt de veiligheid van al die gegevens een belangrijke rol. 

Grote bedrijven komen regelmatig in het nieuws omdat ze niet voorzichtig genoeg zijn omgesprongen met de klantgegevens. Dit zijn de KYC gegevens die de klanten hebben aangeleverd en nu in handen zijn gevallen van criminelen. 

Ken uw klant principe regels

In Nederland wordt het KYC proces het ‘ken uw klant’ principe genoemd. Dit is vastgesteld in de Wet Financieel Toezicht (Wft) en is uitgewerkt in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft). Afhankelijk van de organisatie kunnen een aantal of alle van de volgende zaken aangeleverd moeten worden door de klant voordat ze geaccepteerd worden voor de handel:

  • Kopie paspoort
  • Bewijs van adres
  • Achtergrond
  • Intenties
  • Motieven
  • Herkomst geld
  • Bron van inkomsten

Problemen in de Bitcoin wereld

Know Your Customer / KYC heeft recent nog voor veel problemen in de cryptocurrency wereld gezorgd. Eerder bevonden exchanges en aanbieders van crypto wallets zich nog in grijs gebied. Echter werd een aantal maanden geleden besloten door de Kamer dat ook deze bedrijven zich nu aan de KYC regels moeten houden.

Met name de handhaving en de te betalen fee was een grote klap voor veel bedrijven in de Bitcoin wereld in Nederland. Alleen de allergrootsten kunnen dit betalen en er zijn dan ook al veel bedrijven stopt waaronder bijvoorbeeld Bitqist en Nocks.  

Een belangrijk en naar mijn idee terechte kritiek is de innovatie die hierdoor tegengewerkt wordt. De handhaving alleen al zorgt voor zoveel werk bij bijvoorbeeld exchanges dat de drempel een stuk hoger (en duurder) wordt om hier mee aan de slag te gaan.

Know Your Customer

KYC is naar mijn idee in de regel een prima regel. Het is belangrijk om terrorisme en witwassen tegen te gaan. Het is alleen de vraag of KYC in sommige gevallen niet te streng wordt waardoor innovatie tegengegaan worden. Helemaal in de wereld van de Bitcoin is KYC lastig omdat anonimiteit en decentraliteit aan de basis staat van de hele cryptocurrency wereld.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.