Wat is Litecoin? “Het kleine broertje van Bitcoin” (LTC)

Litecoin

Litecoin (LTC) is een Cryptocurrency dat speciaal ontworpen is als betaalmiddel. LTC is gedecentraliseerd en ze streven ernaar om zonder tussenkomst van derden bijna gratis transacties te kunnen faciliteren. De munt is afgeleid van de code van Bitcoin en wordt daarom ook wel het kleine broertje van Bitcoin genoemd.

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het algoritme dat wordt gebruikt om de coin te kunnen minen. Bitcoin gebruikt het SHA-256 algoritme, waar Litecoin het scrypt algoritme gebruikt. Het scrypt algoritme zorgt ervoor dat er minder rekenkracht nodig is om de munt te kunnen minen, waar bij Bitcoin de moeilijkheid van de berekening harder groeit.

LTC is ontwikkeld door Charlie Lee, een programmeur en oud werknemer van Google. Op 7 oktober 2011 introduceerde hij Litecoin op GitHub en een week later was de lancering. In November 2013 bereikte het een market cap van 1 miljard dollar en inmiddels is dit al ruim 8 miljard met een waarde van bijna $150 per LTC. Litecoin is een PoW coin en heeft een maximum van 84 miljoen LTC. Op dit moment circuleren er ruim 54 miljoen.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Litecoin?

Zoals gezegd is LTC speciaal ontwikkeld om te dienen als betalingsmiddel. Om dit zo goed mogelijk te kunnen faciliteren zijn er een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht ten opzichte van de Bitcoin:

  • Bij Bitcoin wordt er iedere 10 minuten een block gegenereerd. Bij Litecoin is dit iedere 2,5 minuten. Dit betekent dat alle transacties op het netwerk 4x zo snel verwerkt kunnen worden. Voor een munt dat speciaal ontwikkeld is als betaalmiddel zijn snelle transacties natuurlijk noodzakelijk. Iemand die Litecoin accepteert als betaalmiddel hoeft veel minder lang te wachten op zijn betaling.
  • Litecoin heeft een maximale circulatie van 84 miljoen. Bij Bitcoin is dit 21 miljoen. BTC is hierdoor een stuk schaarser. Dit betekent dat het meer waard zal zijn, maar door het lage aantal ook moeilijker is om goed te kunnen gebruiken als betaalmiddel.
  • Het belangrijkste verschil is het algoritme dat gebruikt kan worden om te minen. Bij Bitcoin is dit zoals genoemd het SHA-256 algoritme. Miners kunnen met dit algoritme hun mining apparatuur heel nauwkeurig instellen om Bitcoins te minen. Dit zorgt ervoor dat ‘gewone’ mensen niet meer met hun eigen computer kunnen minen, omdat de concurrentie gewoon te groot is. Bij Litecoin wordt gebruik gemaakt van het scrypt algoritme. Dit is speciaal ontworpen om die ontwikkeling tegen te gaan, zodat ook ‘gewone’ gebruikers, zonder dure mining apparatuur, deel kunnen nemen aan het mining proces.

Waar kan ik Litecoin kopen?

Er zijn tal van exchanges waarop Litecoin te kopen is, maar de grootste is toch wel Binance. Maak snel een account aan op Binance en begin direct met het handelen in Litecoin. Lees ook het artikel over het handelen in Cryptocurrency nog eens als je nieuw bent met het handelen. Handel je liever direct met euro’s? Maak dan gebruik van Bitvavo.

Hoe kan ik mijn Litecoin veilig bewaren?

Uiteraard wil je je Litecoin veilig bewaren, zodat je niet het risico loopt om deze kwijt te raken. Hier zijn tal van manieren voor, zoals ook te lezen in het artikel over het bewaren van Bitcoin:

  • LTC biedt zelf een desktop wallet aan. Deze kun je installeren op je computer en zo hier je Litecoin bewaren. Deze wallet is te downloaden op hun eigen website.
  • Een mobiele wallet die goed aangeschreven staat is Jaxx. Dit is een wallet die zowel op de desktop en mobiele telefoon te gebruiken is.
  • Maar zoals bij iedere munt is de veiligste methode toch een hardware wallet. Dit zorgt ervoor dat je niet gehacked kunt worden. Ik gebruik de Ledger Nano S, een van de meest gebruikte hardware wallets.