NEM is een blockchain project dat zich volledig richt op performance. Door verschillende technieken, zoals het Proof of Importance, Harvesting en een SuperNode weten ze de transactiekosten laag te houden. Daarnaast is de transactiesnelheid door deze technieken hoog en wordt voorkomen dat er inflatie optreedt bij de NEM coin, namelijk de XEM. Deze XEM coin is de munt die wordt gebruikt op het netwerk.

Het NEM project en de daarbijbehorende NEM coin, de XEM, is gestart in 2014 door een Bitcointalkforum gebruiker genaamd UtopianFuture. In eerste instantie zou de broncode van een andere Cryptocurrency gebruikt worden als basis voor NEM, maar van deze beslissing zijn ze later afgestapt om een volledig nieuwe broncode te schrijven. Dit is niet uniek, maar de meest gebruikte manier om een blockchain project te starten is toch wel het overnemen en veranderen van een bestaande broncode. De programmeertaal waarin het project geschreven is is Java. De totale circulatie van NEM is 8,999,999,999 en dit zal ook nooit meer worden. Bij de start van het project zijn alle NEM direct uitgegeven aan mensen die vroeg bij het project betrokken waren.

Wat maakt NEM uniek?

Een van de onderdelen die NEM uniek maken is het feit dat iedere XEM coin al is uitgegeven aan het begin van het project. Deze munten zijn gegeven aan een aantal mensen (ongeveer 1500) die vroeg bij het project betrokken zijn en deze hebben het op hun beurt weer verdeelt aan hun online gemeenschap. Dit zorgt ervoor dat er geen inflatie optreedt bij de munt, aangezien alle XEM al zijn uitgegeven. Het aanbod blijft gelijk, maar wanneer de vraag zal groeien zal de prijs van een XEM dit ook doen.

De enige manier om nog NEM te verkrijgen is door het te kopen op de markt of door actief deel te nemen aan het netwerk. Dat deelnemen aan het netwerk kan op twee manieren, namelijk door Harvesting of door een SuperNode. Hierover later meer.

Hoe wordt het NEM project draaiende gehouden?

NEM werkt niet met een Proof of Work algoritme om de transacties goed te keuren, in tegenstelling tot veel andere blockchain projecten. Op het NEM netwerk wordt gebruik gemaakt van Proof of Importance (PoI). Waar bij Proof of Work steeds meer rekenkracht nodig is om de transacties goed te keuren, is dit bij Proof of Importance niet nodig. Op het NEM netwerk betaald iedereen een heel klein percentage bij iedere transactie die gedaan wordt. Wanneer je genoeg XEM hebt en deze beschikbaar stelt voor het netwerk, zul je hiervoor een klein beetje van al die transactiekosten ontvangen als beloning.

Een groot voordeel van PoI ten opzichte van PoW is dat naarmate het netwerk groeit bij een PoW munt, de rekenkracht omhoog moet. Hiervoor investeren mensen veel geld en daardoor gaan de fees ook nog eens omhoog. Bij PoI verandert dit niet en worden de mensen die hun XEM beschikbaar stellen juist beloond wanneer het netwerk groeit, ze ontvangen namelijk meer fees.

NEM coin

Wat is NEM harvesting?

Wanneer iemand minimaal 10.007 XEM bezit en deze beschikbaar stelt op het netwerk, ontvangt iemand hiervoor een klein beetje van alle transactiekosten die gedaan worden op het netwerk. Hoeveel je ontvangt is afhankelijk van je Proof of Importance score. Deze wordt toegekend aan iedereen, maar is afhankelijk van hoe actief iemand deelneemt aan het netwerk. Doe je veel transacties? Dan ben je ‘belangrijker’ voor het netwerk en daardoor gaat je score omhoog. Een hogere score betekent dat jij meer kans maakt om een block te mogen controleren en goedkeuren en daarmee de bijbehorende fee te ontvangen. Welk block je ontvangt is altijd verschillend, en de fee die in dat block zit daarom ook.

Wat is een NEM SuperNode?

Een NEM SuperNode iemand op het netwerk die een gigantische hoeveelheid XEM beschikbaar stelt om transacties goed te keuren. Een NEM SuperNode is niet goedkoop, je hebt hier namelijk 3.000.030 XEM voor nodig (ongeveer $960.000). Met zo’n SuperNode maak je aanspraak op een groter gedeelte van de blocks, aangezien je Proof of Importance score hoger is. Daarnaast heb je stemrecht op het netwerk. Er moeten soms beslissingen gemaakt worden over de te maken stappen met het netwerk en ontwikkelingen die gedaan moeten worden. Iedereen met stemrecht (vanaf een SuperNode) kan hierover mee beslissen en hoe meer XEM coins je bezit, hoe meer stemmen je hebt.

De reden hierachter is dat iedereen met stemrecht enorm betrokken is bij het project aangezien ze er een behoorlijke hoeveelheid geld in hebben zitten. Deze mensen zijn daarom sneller geneigd om beter na te denken over de beslissingen en dit heeft uiteraard een positief effect op het project.

Wat is het voordeel van NEM ten opzichte van andere munten?

Een van de belangrijkste voordelen is dat NEM enorm stroom-vriendelijk is. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van Proof of Work is het stroomverbruik enorm laag. Er zijn geen speciale mining apparaten nodig die veel stroom kosten. In plaats daarvan wordt het goedgekeurd door mensen die betrokken zijn bij het platform met hun eigen munten. Door deze technieken kan NEM de transactiekosten laag houden en is de transactiesnelheid hoog. Het duurt ongeveer 6 seconden voordat een transactie zichtbaar is in een wallet en 20 seconden voordat deze is goedgekeurd. Daarnaast zijn alle XEM al uitgegeven. Dit betekent dat er geen inflatie op zal treden bij de munt, waardoor de XEM koers een goede kans heeft om te stijgen.

Welke XEM wallet moet ik gebruiken?

Als je een NEM coin bezit wil je deze natuurlijk goed bewaren. Je kunt hiervoor gebruik maken van de XEM wallet die aangeboden wordt door NEM zelf. Dit is een desktop wallet en is voorzien van alle mogelijkheden die NEM te bieden heeft. Deze wallet is te downloaden op de NEM site.

Waar kan ik NEM kopen?

NEM wordt aangeboden op veel exchanges. Een van de grootste exchanges waarop je NEM kunt kopen is Binance. Doordat het trading volume hier hoog is, weet je altijd zeker dat je je XEM coin kwijt kunt. Maak hier je account aan op Binance. Liever NEM kopen met euro’s? Gebruik dan de Bitvavo exchange. Maak hier je account aan op Bitvavo.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.