Ontology is een project dat zich volledig richt op vertrouwen. Dit is waar alles om draait in het leven. Je vertrouwt erop dat je betaald wordt door je werkgever voor je werkzaamheden. Je vertrouwt erop dat je je product ontvangt wanneer je dat besteld op het internet en je vertrouwt erop dat mensen zich aan hun afspraken houden wanneer je iets afspreekt.

Ontology gaat ervoor om dit vertrouwen te digitaliseren. Dit is ook het hele idee achter Bitcoin en de blockchain geweest. Het vertrouwen in de banken en grote instellingen nam af en daarom werd er iets bedacht waarmee alle transacties altijd gecontroleerd moesten worden voordat er een nieuwe transactie gedaan kon worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat je erop kunt vertrouwen dat je transactie goed gaat en dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Wat is het idee achter Ontology?

Met hedendaagse techniek wordt er al veel geprobeerd om het zo veilig mogelijk te maken. Maar nog steeds vertrouwen we erop dat dit allemaal goed gebeurt. Wanneer je inlogt op de online omgeving van je bank moet je dit doen op de website van de bank, met codes die je gekregen hebt en maak je gebruik van computer servers die niet van jou zijn. Van deze technieken kan misbruik gemaakt worden, waarvan jij de dupe kunt zijn.

Ditzelfde geldt voor bedrijven waarvan wij gebruik maken. Wij vertrouwen erop dat onze data goed wordt bewaard, maar we weten allemaal dat dit niet waterdicht is. In 2016 werden gegevens van 57 miljoen Uber klanten gestolen. Ditzelfde jaar werden in Nederland 2 miljoen klantgegevens bij een energieleverancier gestolen en recent nog werden zo’n 87 miljoen klantgegevens gestolen bij Facebook. Het vertrouwen dat we hadden in deze bedrijven om onze data te beveiligen werd geschaad.

Ontology probeert een platform te creëren waarbij ‘vertrouwen’ eigenlijk niet meer nodig is, maar zelfs vanzelfsprekend is. Nu wordt er gebruik gemaakt van verschillende website, databases en bedrijven om bijvoorbeeld je belastingaangifte te doen en in te loggen op belangrijke websites. Het Ontology project gaat ervoor zorgen dat je dit allemaal kunt doen over het veilige netwerk van ONT, ze willen als het ware het onderliggende framework worden waarop iedereen veilig gebruik kan maken van al deze verschillende handelingen.

Ontology network

Identiteitscontrole via Ontology

Ieder persoon heeft unieke eigenschappen die specifiek bij jou horen. Wanneer je naar iemand kijkt zijn dit de eigenschappen die je ziet, zoals je gewicht en je lengte. Daarnaast bezit iedereen wel iets, spreekt iedereen een of meerdere talen en hebben sommige mensen een rijbewijs. Dit zijn allemaal eigenschappen die bij jou horen. Deze gegevens worden beheert door verschillende organisaties. Zo beheert de RDW de database met alle rijbewijzen en heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) een database met alle paspoorten. Dit wordt allemaal opgeslagen op verschillende plekken en wanneer iemand hier mee wil frauderen, hoeft deze persoon dit alleen maar te doen aan de hand van een van deze kenmerken, omdat deze gegevens niet gecombineerd worden.

Maar wanneer al jouw gegevens aan elkaar gekoppeld zijn, zoals je uiterlijke kenmerken, de opleiding die je gedaan hebt en de rijbewijzen die je hebt, moet de boosdoener niet 1 kenmerk namaken maar allemaal. Dit omdat anders eenvoudig te achterhalen is dat de kenmerken niet overeenkomen met de andere gegevens. Hierdoor wordt het nagenoeg onmogelijk om bijvoorbeeld nog identiteitsfraude te plegen en dit zorgt voor meer vertrouwen, wat het doel is van ONT.

Auteursrecht via Ontology

Ook kan deze onderliggende technologie van ONT gebruikt worden voor auteursrecht. Wanneer jij content maakt en dit plaatst op het internet, ga je er vanuit dat niemand dit overneemt. Dat is namelijk een schending van jouw auteursrecht. Maar zoals iedereen weet is het internet wel zo groot, dat het onmogelijk is om dit goed te controleren. Met Ontology kun je dezelfde kenmerken toekennen aan de content die gemaakt wordt. Het is nu heel eenvoudig om te achterhalen wie de eigenaar is van deze content.

ONT Distributed Reputation System (DRS)

Als je gaat solliciteren of wanneer je je aan wilt melden voor een nieuwe opleiding, moet je veel gegevens aanleveren. Gegevens als je referenties, je genoten opleiding en de rijbewijzen die je bezit. Dit moet vervolgens bij allemaal verschillende instellingen gecontroleerd worden voordat iemand zeker weet dat het echt is. Met de ONT ID van Ontology worden al deze gegevens gecombineerd tot een profiel van de gebruiker. Dit kan bij bijvoorbeeld een sollicitatie opgevraagd worden en zorgt ervoor dat het verificatie proces aanzienlijk korter duurt. Dit omdat alle gegevens gebundeld zijn. Veel handelingen moeten nu nog handmatig gecontroleerd worden en dit kost veel tijd. Met het opvragen van de ONT ID is dit in no-time gebeurt. Zo weet een werkgever direct zeker of iemand wel daadwerkelijk aan een bepaalde universiteit heeft gestudeerd. Hiermee wordt fraude voorkomen. Zo is in curaçao in 2013 een minister aangesteld die hogeschool titels en hoge functies op haar CV had staan. Deze bleken niet echt te zijn, terwijl ze wel de baan had. Door ONT’s Distributed Reputation System worden dit soort situaties voorkomen.

ONT ID

Mogelijke toepassingen in de ‘echte wereld’ ONT

Deze vorm van vertrouwen en controle kan vele verschillende toepassingen hebben in de toekomst. Naast de genoemde voorbeelden over het controleren van iemand zijn CV en de controle op auteursrecht kan het nog voor veel meer dingen toegepast worden. In 2008 bijvoorbeeld kregen we te maken met de economische crisis. Dit had ermee te maken dat banken voor een lange tijd hypotheken toekenden aan mensen die dit niet konden betalen. Op een gegeven moment knapte te ‘bubbel’ en werden veel personen en ondernemingen hiervan de dupe. Mede omdat banken niet genoeg reserves hadden om dit op te vangen. Met de DRS van Ontology kan in de toekomst eenvoudig gecontroleerd worden of iemand nu en in de toekomst in staat is deze hypotheek te betalen. Dit wordt gedaan aan de hand van de ONT ID. Het is nu duidelijk welke opleidingen iemand heeft genoten en welke bezittingen iemand heeft. Zo weet je ook of deze persoon draagkrachtig genoeg is om het ook daadwerkelijk af te lossen. Hiermee kan in de toekomst voorkomen worden dat mensen een hypotheek afsluiten dat ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Ook kan in de toekomst wellicht het witwassen van geld tegengehouden worden doordat bekend is wat iemand bezit en wat niet. Dit criminele geld wordt gebruikt om andere criminele activiteiten te bekostigen en zodra dit moeilijke gemaakt wordt, zorgt dit voor problemen deze personen en organisaties.

Ontology scenarios

Ontology, NEO en de ONT coin

Ontology is gelanceerd in november 2017 door het bedrijf OnChain, wat opgericht is door de bedenkers van NEO. De twee platformen werken dan ook nauw samen en lijken qua techniek veel op elkaar. Op het NEO netwerk zijn twee munten actief, namelijk de NEO coin en de GAS coin. NEO is het aandeel in het netwerk en GAS is de eenheid waarmee betaald wordt op dit netwerk. Wanneer je NEO bezit, bezit je dus een aandeel in het NEO netwerk. Dit kunnen alleen hele eenheden zijn. Voor de transacties op dit netwerk wordt gebruik gemaakt van GAS. Mensen die bijv. een smart contract willen draaien op het NEO netwerk moeten dit betalen in GAS. Mensen die NEO bezitten krijgen een gedeelte van deze opbrengt, omdat ze aandeelhouder zijn in het netwerk.

Ditzelfde geldt voor Ontology. De ONT coin is het aandeel in het netwerk en de ONG coin (Ontology GAS) is de eenheid waarmee betaald wordt. Ook ontvangt iedereen die ONT heeft een gedeelte van deze opbrengst aan de hand van de hoeveelheid ONT die iemand bezit. Dit kan dus zorgen voor een passief inkomen en dit zal toenemen naarmate het netwerk groeit.

Conclusie

Ontology streeft er dus duidelijk naar om de digitale wereld met de fysieke wereld te verbinden. Dit doen ze door de bezittingen in beide werelden eenvoudig inzichtelijk te maken. Hiervoor willen ze de infrastructuur ontwikkelen. Naar mijn idee is het een enorm ambitieus project, maar de gedachte erachter spreekt mij aan. De problemen die genoemd worden zijn belangrijke problemen die opgelost moet worden. Ik weet niet of Ontology DE oplossing wordt, maar de ambitie is er in ieder geval.

Ontology kopen? Welke exchanges je kunt gebruiken

Ontology is net zoals de meeste munten op veel exchanges te verkrijgen. Persoonlijk zou ik de Binance exchange of KuCoin exchange gebruiken. Deze exchanges staan erom bekend goed samen te werken met NEO. Ze betalen namelijk ook het GAS dividend uit voor de mensen die NEO bewaren op deze exchanges.

Ontology kopen met iDeal?

Ontology kopen met iDeal is een van de makkelijkste methodes om Ontology te verkrijgen. De Bitvavo exchange is hier zeer geschikt voor. Je kunt eenvoudig je bankrekening koppelen en euro’s storten met iDeal. Heb je winst gemaakt? Dan kun je je ONT weer verkopen en je euro’s direct op je bankrekening laten storten. Deze euro transacties zijn ook nog eens zonder transactie kosten. Je kunt je hier aanmelden bij Bitvavo.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.