Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je was online naar nieuwe schoenen aan het kijken en vervolgens krijg je een week lang alleen maar reclames voor schoenen te zien op de websites die je bezoekt. Blijkbaar gaat de informatie over jouw online zoekgedrag en shopping interesses razendsnel het internet rond en belandt het bij derde partijen die winst op je willen maken. Niet bij Particl.

Op het internet is jouw data niet meer van jou tegenwoordig. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat je data zonder je toestemming voor winstdoeleinden wordt gebruikt, ook kan gevoelige informatie zoals je rekeningnummer en woonadres in handen vallen van hackers.

De ontwikkelaars van het Particl project geloven in een andere online economie waarin privacy wordt gerespecteerd en de macht weer bij de individuele koper/verkoper komt te liggen in plaats van de online verkoop giganten. Particl werkt daarom aan een gedecentraliseerde en anonieme online marktplaats, met behulp van blockchain technologie. 

In dit artikel wordt uitgelegd hoe deze marktplaats werkt en wat de voor en nadelen van een gedecentraliseerde marktplaats zijn. Ook kun je aan het einde van het artikel een link vinden naar een vertrouwde Nederlandse exchange waar je PART-tokens kunt kopen als je wilt investeren. 

Hoe werkt de online marktplaats van Particl?

De marktplaats van Particl is volledig autonoom. Dat betekent dat er geen tussenpersoon of organisatie is die de betaling regelt tussen de koper en verkoper. Leuk feitje: De uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, werkte al aan een gedecentraliseerde marktplaats voordat hij verdween. Dit is te zien aan de originele Bitcoin code, hier te bekijken voor de liefhebber.

De ontwikkelaars van Particl werken aan negen aspecten die samen de online marktplaats vormen. Deze negen punten heb ik afgeleid uit een presentatie van Lina Seiche, zij is hoofd evenementen en vertegenwoordigt Particl bij externe communicatie. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten uiteen, de hele presentatie kun je hier bekijken.

 1. De Particl Desktop Applicatie. Dit programma geeft je toegang tot de marktplaats. Je kunt hier producten kopen en verkopen en je wallet beheren. Je kunt je PART-tokens staken via de Desktop App om bij te dragen aan het verifiëren van het netwerk. Hiervoor ontvang je een percentage aan rente.
 2. Multi-currency support. Het Particl team wil de marktplaats zo toegankelijk mogelijk maken en wil daarom dat de marktplaats met verschillende soorten valuta kan worden gebruikt. De uiteindelijke visie is om alle conversie van verschillende valuta te laten gebeuren met atomic swaps; waarbij je met een enkele klik van valuta kan veranderen. 

  Atomic swaps zijn in de cryptocurrency wereld nog niet zo ver ontwikkeld dus zal een deel van het verkeer moeten worden omgeleid naar sites die je valuta voor je omwisselen, zoals Changelly. Op de achtergrond zijn voor alle transacties wel PART tokens nodig, dus als de marktplaats veel gebruikt wordt zal de vraag naar PART tokens stijgen.
 3. Gedecentraliseerde escrow functie. Een escrow is een derde rekening waarop het geld dat tussen twee personen moet worden overgemaakt wordt bewaard totdat beide partijen aan de voorwaarden van de overeenkomst hebben voldaan.

  Normaal gesproken beheert een derde neutrale partij de escrow rekening, maar Particl automatiseert dit met een smart contract. Zij noemen dit MAD (Mutually AssuredDestruction) Escrow. Dit houdt in dat koper én verkoper een aanvullende storting naar de escrow rekening maken.

  Deze storting krijgen ze pas terug als alles volgens afspraak is verlopen. Is één van de partijen niet eerlijk? Dan verliezen beide partijen de aanvullende storting.
 4. Gedecentraliseerd beheer. Niemand is eigenaar van de webwinkel. Alle gebruikers samen beheren de marktplaats, dit gebeurd door het stemmen met PART-tokens. Als er een frauduleus artikel wordt verkocht kunnen gebruikers dit aangeven en verliest de verkoper aan reputatie. Heeft een artikel of een verkoper een hele slechte reputatie? Dan wordt deze automatisch verwijderd nadat er een zeker punt is bereikt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kopers die zich niet aan de afspraken houden.
 5. Een gedecentraliseerde berichten app. Zo kunnen koper en verkoper individueel en anoniem met elkaar communiceren.
 6. Lage kosten. Particl wil de fees zo laag mogelijk maken. Net laag genoeg om het spammen van het netwerk te voorkomen. In tegenstelling tot online webwinkels zoals Amazon en Ebay zijn er geen kosten om je account aan te maken en geen extra kosten die je aan een derde partij moet betalen.. Er is alleen een listing fee (om je product te koop aan te bieden) en de transactiekosten die aan cryptobetalingen zijn gebonden.
 7. Bubbles. Hiermee wordt bedoeld; de mogelijkheid om je producten alleen te verkopen aan personen die jouw verkooplink bezitten. Dit zorgt voor extra anonimiteit mocht dit gewenst zijn.
 8. Anonimiteit als standaardinstelling. Betalingen en transacties op het Particl netwerk zijn anoniem. Particl maakt gebruik van zogenoemde RingCT transactions. De grootste privacy coinMonero, maakt hier bijvoorbeeld ook gebruik van. De ontwikkelaars van Particl houden uiteraard de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacy en crypto nauwlettend in de gaten.
 9. Schaalbaarheid. In het geval van een sterk toenemende populariteit van de open marktplaats is het belangrijk dat het netwerk niet overbelast raakt. Particl maakt daarom onder andere gebruik van Segwit transacties die gebruikt zijn om het Bitcoinnetwerk op te schalen. Ook worden bijvoorbeeld afbeeldingen niet on chain opgeslagen om de belasting op het netwerk te verlagen.

De voordelen van een gedecentraliseerde marktplaats

De belangrijkste voordelen van een gedecentraliseerde webwinkel zoals Particl die wil maken zijn dus: Data bescherming door anonimiteitsfuncties, geen regels die opgelegd kunnen worden door grote bedrijven en een verlaging van de kosten voor verkoper én koper. Het belang van goede databescherming blijkt onder andere uit het recente schandaal omtrent Cambridge Analytica, waarbij de data van miljoenen mensen werd gebruikt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. 

Niet gebonden zijn aan een derde partij zoals Amazon of Ebay heeft het voordeel dat een derde partij niet kan bepalen wat je wel of niet mag kopen of verkopen. Bovendien kun je door het wegnemen van de middleman een hoop kosten besparen. Door het vertrouwen dat blockchain technologie biedt hoef je niet meer te betalen aan een online web Gigant om er verzekerd van te zijn dat het handelen eerlijk verloopt.

Als je meer wilt weten over de mogelijke kostenbesparingen raad ik je dit interview met Albin Cauderlier aan. Hij is de oprichter van Mubiz; een online gateway voor gedecentraliseerde marktplaatsen. 

Mogelijke valkuilen

De eerste valkuil die mij te binnen schiet, is de mogelijkheid dat criminele activiteiten gefaciliteerd zouden kunnen worden met een anonieme marktplaats waar geen centrale controle over is. Ik vraag me af hoe je dat kunt voorkomen.

Wellicht zou de reputatiefunctie die Particl wil maken uitkomst kunnen bieden. Aan de andere kant is het misschien toch moeilijk te voorkomen dat criminelen een online markt vinden voor hun producten, dat soort websites zijn er namelijk al.

Een tweede punt is dat het concept van Particl nog gedeeltelijk hypothetisch is. De open online marktplaats is namelijk nog in ontwikkeling. Momenteel is het team de code druk aan het testen, dus het is nog de vraag of het ook gaat werken zoals verwacht.

Het Particl team is echter één van de meest actieve teams als het gaat om het uitbrengen van code, dus het is duidelijk dat er hard aan gewerkt wordt. Als we het team moeten geloven zal de beta versie van de marktplaats snel beschikbaar zijn. 

Particl koers verwachting

Een online marktplaats gericht op privacy klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Tegenwoordig worden alle beetjes data verzamelt en kom je direct in de marketingmachine terecht. Particl kan hier een belangrijke rol spelen en dit kan daarom goed uitpakken voor de Particl koers verwachting voor de toekomst.

Particl prijs voorspelling 2021 – 2026

Particl is een interessant project en er zijn daarom ook voor PART voorspellingen te vinden op het internet. Hieronder vind je enkele van de Particl verwachtingen voor de toekomst.

2021: $ 0,46
2022: $ 2,17
2023: $ 2,53
2024: $ 2,68
2025: $ 2,05
2026: $ 2,15

Technische analyse Particl

Veel mensen bepalen het juiste instapmoment met technische analyse. Wil je meer leren over het handelen van cryptocurrency? Lees dan meer over een crypto tradingbot en volg de cryptocurrency cursus.

Particl tokens (PART) kopen

Het Particl team geeft het inschrijven van het token bij vele exchanges niet de prioriteit. (hiervoor moet je namelijk meestal een groot bedrag betalen). Gelukkig kun je PART kopen bij een vertrouwde Nederlandse exchange. Je kunt je hier direct aanmelden en je eerste PART kopen.

 1. Ga naar Litebit
 2. Login of maak hier een account aan
 3. Klik in het menu op ‘kopen’ en zoek je crypto
 4. Geef aan hoeveel je wilt kopen en reken af
 5. Gefeliciteerd, je hebt je crypto gekocht!

MoneyTalks community & beste exchanges

Alles te weten komen over de werking van crypto en belangrijker nog, het geld verdienen met cryptocurrency? Met deze MoneyTalks community van Madelon Vos heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Kom in contact met andere traders, stel al je vragen en krijg dagelijkse technische analyse.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

Ben je als ondernemer met Bitcoin en crypto bezig? Dan vind je hier meer informatie over Bitcoin voor bedrijven en de tools die je hiermee kunnen helpen.

Anoniem surfen op het internet? Gebruik een VPN en word nergens meer gevolgd. Pak hier je korting!

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?