Qtum, uitgesproken als ‘kwantum’, is een blockchain project opgericht door de Qtum foundation. Het doel van Qtum is om een brug te maken tussen de blockchain en de zakenwereld. Op de Qtum blockchain wordt de Qtum coin gebruikt om transacties op het netwerk te doen en om transacties goed te keuren.

Je kunt Qtum zien als een combinatie van Bitcoin en Ethereum. Het Qtum project is gebouwd met Bitcoin als voorbeeld, maar heeft functionaliteiten van bijv. Ethereum toegevoegd zoals Smart Contracts en Gedecentraliseerde Apps (DAPPs). Met deze implementaties wil Qtum de bezwaren wegnemen die nu nog wel eens voorkomen in de praktijk. Zo worden schaalbaarheid (voor Bitcoin) en beperkingen voor programmeurs (Ethereum) genoemd als concrete verbeterpunten binnen het Qtum project. Met al deze verbeterpunten zorgt Qtum ervoor dat ze een goed platform klaar hebben staan voor bedrijven die gebruik willen maken van DAPPs voor hun bedrijfsvoering.

Het Qtum project is gestart met een ICO in maart 2017. Binnen een week is er ongeveer $15 miljoen opgehaald en hiermee is het team van ontwikkelaars aan de slag gegaan. Op dit moment circuleren er bijna 89 miljoen Qtum en heeft het een totale circulatie van ruim 100 miljoen.

Qtum, wat maakt het uniek?

Wat Qtum onderscheidt van veel andere projecten is dat ze gebruik maken van de sterke punten van meerdere andere projecten. De meeste blockchain projecten zijn open-source, wat betekent dat iedereen de broncode in kan zien. Qtum richt zich op het overdragen van waarde, waar Bitcoin een van de eerste Peer to peer Value Transfer Protocols voor was (VTP). Ook maken ze gebruik van het UTXO transactiemodel van Bitcoin, de Ethereum Virtual Machine van Ethereum (EVM) en het Proof of Stake algoritme. En door al deze verschillende technologieën te combineren ontstaat er dus Qtum.

Qtum blockchain

UTXO Transactiemodel

Met het UTXO transactiemodel (Unspent Transaction Output) van Bitcoin zorgt Qtum ervoor dat het niet mogelijk is om transacties dubbel goed te keuren. Bij een transactie wordt er gebruik gemaakt van inputs en outputs. UTXO is een output van een transactie die niet gebruikt is. Stuur je 1 BTC van een bepaald adres maar staat er 1.5 BTC op je wallet? Dan is je output voor deze transactie: 1 BTC + 0.5 BTC UTXO (unspend). Die onuitgegeven 0.5 BTC kan nu dus nog steeds gebruikt worden voor een andere transactie. Deze technologie zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om een munt dubbel uit te geven.

Ethereum Virtual Machine Qtum

De Ethereum Virtual Machine is de kern van het Ethereum project waarop alle decentrale applicaties draaien. Het is een Machine waarin je alle programmeerbare berekeningen kunt laten uitvoeren. Dit maakt bijv. Smart Contracts en andere toepassingen mogelijk. Je kunt voorwaarden in deze contracten programmeren en laten uitvoeren zodra alle eisen behaald zijn. Wordt een van de eisen niet behaald? Dan wordt het contract niet uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je contracten met mensen kunt afsluiten via de blockchain zonder dat je weet zie deze mensen zijn. Dit schept veel vertrouwen en zorgt ervoor dat je anoniem op het internet contracten kunt opstellen.

Qtum proof of stake

Qtum Proof of Stake

Ook maakt Qtum gebruik van Proof of Stake. Dit is een algoritme dat de transacties goedkeurt. Bij Bitcoin gebeurt dit door te minen en hier is veel rekenkracht voor nodig. Dit kost veel energie en is niet zo natuur vriendelijk. Dit komt omdat hiervoor altijd gerekend moet worden om aanspraak te maken op een beloning. Ook worden deze berekeningen steeds moeilijker, omdat met meer transacties ook telkens meer van de blockchain gecontroleerd moet worden.

Met Proof of Stake van Qtum werkt dit anders. Door Qtum coin te bezitten en te bewaren in de juiste wallet (hierover later meer) maak je nu aanspraak op een gedeelte van de blockreward. Dit is de beloning die je krijgt voor het goedkeuren van een transactie. Met minen is de blockreward voor degene die de berekening oplost, maar met PoS ontvangt iedereen een klein gedeelte van deze beloning. Je kunt al beginnen met Qtum Proof of Stake vanaf 1 QTUM. Houd er wel rekening mee dat de beloning dan ook niet zo hoog zal zijn. Je kunt hier berekenen hoeveel rendement je behaald met de hoeveelheid Qtum die je hebt. Gemiddeld ligt dit rendement ongeveer op 3-6% per jaar, wat kan zorgen voor een leuk passief inkomen.

Combinatie van projecten

Samen met al deze technologieën wil Qtum de brug vormen tussen de blockchain wereld en de zakenwereld. Door ontwikkelaars goede tools te bieden kunnen er DAPPs ontwikkeld worden voor bedrijven op de Qtum blockchain. Deze DAPPs zijn betrouwbaar en er kan niet mee gesjoemeld worden door de blockchain technologie. Deze stabiliteit en betrouwbaarheid krijgen ze voor elkaar door bovenstaande technologieën te combineren tot een nieuw product, het Qtum project.

Daarnaast maakt Qtum gebruik van het SPV protocol (Simple Payment Verification) zoals uitgelegd door Satoshi Nakamoto in de Bitcoin whitepaper. Deze technologie zorgt ervoor dat bij een transactie niet de volledige blockchain eerst gedownload hoeft te worden. Door de SPV technologie te gebruiken kan Qtum handig inspelen op de mobiele markt, zodat iedereen zijn QTUM kan beheren op zijn eigen mobiele telefoon.

Qtum Stakebox

Wil je passief inkomen verdienen met Qtum? Dan kun je gebruik maken van het Proof of Stake algoritme. Simpel gezegd; hoe meer Qtum je bezit, hoe meer Qtum je zult ontvangen. Net zoals bij Reddcoin, is er voor Qtum een stakebox beschikbaar. Deze stakebox kun je koppelen aan je wallet en in het stopcontact steken. Dit zorgt voor een constante verbinding met het netwerk, wat je staking reward ten goede komt.

Vind hier meer informatie over de Qtum stakebox

Qtum stakebox

Qtum koers

De Qtum koers kent, net zoals de meeste andere munten, aardige schommelingen. Begin januari van dit jaar stond de prijs ongeveer rond de $100, terwijl de prijs nu rond de $3-4 staat. Voor de actuele Qtum koers kun je kijken op de Qtum CoinMarketCap pagina.

Qtum kopen

Qtum kopen is heel eenvoudig. Een van de betere exchanges waarop je je Qtum kopen kunt is Bitvavo. Op de Bitvavo exchange kunt je binnen enkele klikken een account aanmaken en geld storten via iDeal. Heb je je geld ontvangen op de Bitvavo exchange? Dan kun je nu gemakkelijk je euro’s omwisselen voor Qtum. Heb je winst gemaakt op je Qtum? Dan kun je het ook direct weer verkopen voor euro’s en terug laten storten op je bankrekening. Voor euro overboekingen hoef je geen fee te betalen!

Maak je account aan op Bitvavo

Qtum wallet

Qtum biedt verschillende wallets aan haar gebruikers. Er is een desktop wallet beschikbaar, maar ook een voor de mobiele telefoon, het internet en voor hardware. Je kunt de wallets vinden op de download pagina van Qtum.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.