Ripple is een bedrijf en Cryptocurrency gericht op het faciliteren van internationale transacties. Ze streven ernaar om veilige, directe en bijna gratis transacties van over de hele wereld te kunnen verzenden ongeacht de grootte van die transactie. Op dit moment kan het nog lang duren wanneer je een overboeking wil doen naar een andere bank of een ander land, soms wel meerdere dagen.

Maar hoe zit dat nou wanneer je een overboeking wil doen naar dezelfde bank? Zit je bijv. bij de ING en doe je een overboeking naar een ander ING rekening nummer? Dan staat deze transactie direct op de ander zijn rekening zonder extra kosten. Ripple wil deze transactie snelheid leveren door middel van het Ripple Payment Protocol, maar dan voor iedere transactie over de hele wereld.

De voorloper van het Ripple Payment Protocol was RipplePay, ontwikkeld door Ryan Fugger in 2004. Zijn intentie was om een systeem te maken waarmee mensen hun eigen geld konden ontwikkelen. Samen met Jed McCaleb en Chris Larsen begonnen ze OpenCoin Inc. Dit bedrijf ontwikkelde het Ripple Transaction Protocol (RTXP), wat gebruikt wordt om transacties te verzenden zonder fee’s en tijdverlies. De naam OpenCoin Inc. werd later verandert naar Ripple Labs Inc. en dat is het bedrijf dat nu nog steeds verantwoordelijk is voor Ripple (XRP). Sinds 2014 ligt de focus sterk op de bankensector, omdat daar uiteraard veel transacties gedaan worden. Zo hebben ze veel samenwerkingen met grote banken over de hele wereld.

Ripple is niet te minen. Dit zorgt ook gelijk voor veel gespreksstof in de Cryptowereld. De bedenkers van Ripple hebben een groot gedeelte van de munten in bezit, zo’n 20% van alle munten. Dit hebben ze gedaan door een zogenoemde pre-mine. Dit betekent dat voordat de munt vrijgegeven werd, er al een gedeelte verdeelt was onder de betrokkenen. Dit heeft met de recente prijsstijging van ongeveer €0,25 naar €2,5 gezorgd dat de CEO Chris Larsen op papier rijker is dan de bedenker van Google, met een geschat vermogen van bijna 60 miljard (5,19 miljard Ripple).

Wat is het Ripple Payment Protocol?

Het Ripple Payment Protocol is de techniek gebaseerd op het werk van Ryan Fugger waarmee valuta verzonden kan worden zonder hoge kosten en lange wachttijden. Dit kunnen zowel euro’s, dollars of andere dingen zijn die gezien kunnen worden als geld, zoals Airmiles en Cryptocurrency. Met deze techniek werkt Ripple Inc. samen met veel banken om zo de verschillende transacties te kunnen faciliteren. Daarnaast hebben ze ook hun eigen munt ontwikkeld, namelijk Ripple (XRP). Deze Cryptocurrency maakt gebruik van dezelfde techniek, maar is dus wezenlijk anders dan het bedrijf Ripple, dat het moet hebben van het Payment Protocol.

Waar kan ik Ripple kopen?

Ripple is op veel exchanges te verkrijgen, maar de grootste is toch wel Binance. Maak daarom snel een account aan op Binance en begin direct met het handelen in Ripple. Lees ook het artikel over handelen in Cryptocurrency eens door als je hier nog nieuw mee bent.

Waar kan ik mijn Ripple (XRP) veilig bewaren?

Er zijn maar weinig goede wallets beschikbaar om je XRP te bewaren. Het is natuurlijk altijd mogelijk om dit te doen op de exchange waar je dit gekocht hebt, maar dit is niet de veiligste manier. Het is hier kwetsbaar voor hackers en je beheert je eigen private key niet. Lees hierover meer in het artikel over het bewaren van je Cryptocurrencies. De veiligste methode om je Ripple te bewaren is om dat te doen op een hardware wallet, bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Hier worden je munten offline opgeslagen en beheer alleen jij de private key. Hier kun je meer informatie vinden over de koers van Ripple.

Bitcoin kopen? Lees hier hoe je dit doet
Beginnen met handelen in Cryptocurrency? Lees hier hoe het werkt
Op zoek naar een geschikte exchange? Maak dan je account aan op Binance
Wil je direct handelen met euro’s? Maak dan je account aan op Bitvavo
Je Cryptocurrency veilig bewaren? Kijk dan eens naar de Ledger Nano S
Ledger Nano S