Status kan het beste beschreven worden als een mobiel besturingssysteem gebouwd voor het Ethereum netwerk. De ontwikkelaars richten zich op de smartphone gebruikers en willen op die manier alle functionaliteiten die Ethereum biedt beschikbaar maken voor miljoenen telefoongebruikers. Status heeft één van de meest actieve teams in de cryptocurrency wereld als het gaat om het schrijven van code. In dit Medium artikel door Consensys van april 2019 komt Status zelfs op de eerste plaats. Dit houdt in dat van alle onderzochte projecten het Status team de meeste toevoegingen doet aan de projectcode. Dit is terug te zien in het project, want Status bouwt aan een boel verschillende dingen tegelijk. In dit artikel zal besproken worden waar de programmeurs zo druk mee zijn. Ook zal worden stilgestaan bij de mogelijke voor- en nadelen van Status.

Veilige en anonieme messenger

Dit aspect van het netwerk wordt als eerste weergeven op de website en is dus één van de focuspunten van het team. Naast een besturingssysteem heeft Status ook veel kenmerken van een sociaal netwerk. Net zoals bijvoorbeeld de ontwikkelaars van Particl  gelooft men bij Status dat een veilige en anonieme berichten app netwerkgebruikers tegemoet komt. In het technisch document wordt verwezen naar de grote hoeveelheid bots die op platformen als Twitter en Facebook voor problemen zorgen. Dit kan de legitimiteit en betrouwbaarheid van onze social media ondermijnen. Daarom wordt ook gewerkt aan anti-spam functionaliteit en aan het registreren van gebruikersnamen op de blockchain.

Veilige en autonome crypto portemonnee

Om Ethereum dapps de kunnen gebruiken moet je een kleine hoeveelheid gas betalen om gebruik te kunnen maken van de blockchain. Daarom moet je altijd een beetje Ethereum in een wallet hebben. Status biedt gebruikers een ingebouwde wallet aan waarin je ook andere ERC-20 en erc-721 type tokens kunt bewaren. De wallet is non-custodial. Dit betekent dat alleen jij bij je coins kunt. Dit gaat uiteraard via een private key.

Web 3.0 browser

Het originele internet, wat vooral het internet van webpagina’s was, wordt tegenwoordig als web 1.0 bestempeld. Web 2.0 bood meer interactie met de gebruiker via webapplicaties. Met web 3.0 wordt tegenwoordig vooral bedoeld dat het web een soort organisme is van met elkaar communicerende applicaties. Deze interactie tussen online gedecentraliseerde applicaties is iets waar Status zich op richt met de ingebouwde browser. Applicaties die van Ethereum gebruikmaken zullen te vinden zijn met deze browser. De browser houdt geen gegevens van je bij. DApps (gedecentraliseerde applicaties) kunnen het besturingssysteem van Status ook gemakkelijk integreren met hun eigen functionaliteiten.

Het Status token (SNT)

De drie zojuist besproken aspecten zijn de hoofdpunten van het mobiele Ethereum besturingssysteem. Hiernaast werkt het team echter aan een hoop andere functies die gebruikmaken van het SNT-token (Status Network Token).

  • Status Gebruikersnaam: Gebruikers met Status in hun wallet kunnen een unieke gebruikersnaam registeren binnen het netwerk. Dit wordt gecombineerd met een badge, afhankelijk van het aantal SNT dat je beschikbaar stelt. Deze functie dient om gebruikers te verifiëren en spam en nepaccount tegen te gaan.
  • Gedecentraliseerde Push-berichten. Je betaalt met een microtransactie om push-notificaties van nodes of DApps te ontvangen. Bij traditionele netwerken is dit echter gratis, de voordelen van deze manier zijn mij nog niet geheel duidelijk. Het zorgt wel voor gebruik van het SNT-token, en het netwerk verdiend geen geld aan reclames.
  • Invloed voor SNT-holders. Hoe meer SNT je bezit, hoe meer invloed je hebt op de verdere ontwikkeling van het platform. Gebruikers kunnen namelijk stemmen op voorstellen over de toekomst van het netwerk.
  • Signalling. SNT-holders kunnen ook recensies geven. Hoe meer SNT in de portemonnee hoe meer invloed je recensie.

Dit is nog niet alles en de developers werken altijd aan uitbreidingen dus houdt de website of Github in de gaten.

Kan Status slagen?

Het succes van Status hangt af van het succes van Ethereum, ze willen namelijk een Ethereum OS (Operating System) worden voor smartphone gebruikers. Ik heb niks kunnen lezen over het integreren van andere blockchains, dus ik denk niet dat ze makkelijk de overstap zouden kunnen maken naar een ander blockchain ecosysteem mocht er iets mis gaan bij Ethereum. Daarentegen is Ethereum verreweg het verst qua adoptie en projecten die erop worden gebouwd, dus het heeft een redelijke kans van slagen.

Ethereum Dapps zijn er echter nog niet super veel want code schrijven in de blockchain wereld gaat langzaam. Bovendien is het probleem van schaalbaarheid voor massa adoptie nog steeds een punt. Ik heb er echter vertrouwen in dat dit in de toekomst opgelost kan worden.

Een ander kritiekpunt is dat massa adoptie van de berichten app onwaarschijnlijk is. Het is namelijk flink lastig om te concurreren met messenger giganten als WhatsApp en Facebook Messenger. Telegram heeft zelfs sinds kort zijn eigen blockchain messenger gelanceerd met de GRAM token verkoop. Echter, de messenger is maar een deel van het project. Ik ben het dus niet compleet eens met deze kritiek. Het valt nog te bezien of Status een platform voor de toekomst zal zijn. De enorme activiteit van de ontwikkelaars biedt echter wel vertrouwen. Bovendien zweeft de prijs van het SNT-token flink onder de ICO prijs, al zegt dat natuurlijk ook niet alles.

Status (SNT) kopen

Zie jij de hoge activiteit van het Status team met vertrouwen tegemoet? Koop dan je SNT-tokens eenvoudig bij deze vertrouwde Nederlandse exchange. Je kunt betalen met iDeal en ze maken meteen een wallet voor je aan.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.