Internationaal betaalverkeer is een van de vele handelingen die door middel van de blockchain verbeterd kan worden. Stellar richt zich specifiek op dit internationale betaalverkeer door middel van snelle transactietijden en enorm lage fee’s. Waar Ripple zich vooral richt op het betaalverkeer van grote banken en organisaties, heeft Stellar de focus liggen op micro-transacties.

De ontwikkeling van Stellar is begonnen in 2014 en gestart door Jed McCaleb en Joyce Kim. Jed McCaleb is onder andere bekent omdat hij mede oprichter is van Ripple en de Mt. Gox exchange. Op dit moment is de totale circulatie bijna 104 miljard Lumens (valuta op het Stellar netwerk), waarvan er bijna 19 miljard in omloop zijn.

Wat is de kracht van Stellar?

Het Stellar project is volledig decentraal. Er zit geen bedrijf achter dat verantwoording af moet leggen aan bijvoorbeeld aandeelhouders. In plaats daarvan wordt het gerund door de Stellar Development Foundation. Dit is een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat er geen belangrijke stakeholders zijn die invloed uit kunnen oefenen op de koers van het project.

Andere belangrijke features van Stellar zijn de lage transactietijd en de lage transactiefee. Het project is trots op een transactietijd van 2-5 seconden. Dit betekent dus dat het niet uitmaakt waar ter wereld je bent. Het is mogelijk om altijd binnen een paar seconden je Lumens te verzenden naar wie je maar wilt.

Daarnaast kost deze transactie ook nog eens nagenoeg niets, namelijk zo’n 0.00001 Lumens/XLM. Vooral voor mensen in lagelonenlanden kan dit uitkomst bieden. Vaak werkt de kostwinnaar in een ander land en stuurt deze het verdiende geld naar het gezin. Hierover worden altijd hoge kosten betaald (remittance/transactiekosten). Er blijft zo weinig over voor de mensen die afhankelijk zijn van deze middelen. Het Stellar project richt zich ook duidelijk op Micro-transacties en daar sluiten deze features naadloos op aan.

Tot slot biedt Stellar enorm veel tools en informatie aan de developers. Mensen kunnen met dit materiaal zelf aan de slag met Stellar om het te implementeren in andere projecten. Door deze tools te bieden groeit het netwerk niet alleen door de eigen ontwikkelaars, maar zijn er ook altijd andere mensen met het project aan het werk. Dit stimuleert de groei van het netwerk enorm.

Waar kan ik Stellar Lumens kopen?

Stellar is te verkrijgen op veel verschillende exchanges. Maar Binance is met ruim 26% van al het trade volume de grootste. Maak daarom eenvoudig je account aan op Binance en begin direct met handelen in Stellar. Handel je liever direct met euro’s? Dan is Bitvavo zeer geschikt. Lees hier meer over de Binance en Bitvavo exchanges.