Wat is Substratum? “Een decentraal internet voor iedereen” (SUB)

Internet is voor veel mensen de grootste bron van informatie. Maar tegenwoordig zijn er nog veel landen die het internet censureren voor haar burgers. Substratum gaat ervoor zorgen dat het internet weer toegankelijk is voor iedereen.

Landen als China, Myanmar, Iran en Saoudi-Arabie blokkeren nog een (groot) gedeelte van het internet voor haar burgers. Dit zorgt ervoor dat deze mensen niet beschikken over informatie. Dit maakt het voor deze landen gemakkelijk om de opinie binnen een land te beïnvloeden.

Daarnaast kan er op het huidige internet relatief eenvoudig mee gekeken worden met de gebruikers, wat inbreuk maakt op de privacy van gewone burgers. Met Substratum wordt iedere deelnemer een host van het internet en kan hierdoor de internetvrijheid en toegankelijk gewaarborgd worden.

Substratum komt voort uit een ICO gehouden in september 2017. Tijdens deze ICO is er bijna 14 miljoen dollar opgehaald en daarnaast zijn er nog investeringen binnengehaald buiten de reguliere ICO.

De oprichters hebben aangegeven ruim voldoende middelen opgehaald te hebben om verder te werken aan het project en dit doen ze dan ook met volle overtuiging. Het totale aantal SUB is 352 miljoen, waarvan er op dit moment ruim 226 miljoen in omloop zijn.

Hoe werkt Substratum?

Substratum werkt aan een netwerk waar de gebruikers zelf host kunnen worden van het internet. Nu gaat dit via andere aanbieders, maar er is gebleken dat deze eenvoudig te blokkeren en te controleren zijn.

Bij dit project sturen gebruikers internet verzoeken via hun eigen computer op het SUB netwerk naar andere gebruikers, waardoor het een echt peer-to-peer netwerk wordt. Dit houdt in dat het gaat van persoon tot persoon (computer tot computer). Dit is ook de gedachte achter Bitcoin zelf, omdat er met peer-to-peer geen tussenkomst van derden mogelijk is.

Als voorbeeld kun je denken aan bijvoorbeeld UTorrent. Middels dit programma kunnen mensen (al dan niet illegaal) dingen uploaden en wanneer iemand een verzoek indient om dit te downloaden, wordt dit opgevraagd bij iedereen die deelneemt aan het netwerk. Hoe meer mensen het betreffende bestand geupload hebben (dus deelnemen aan het netwerk), hoe sneller het gaat.

Wie zijn de hosts van Substratum?

De mensen die het netwerk draaiende houden (hosts) zijn de gebruikers zelf. Wanneer je bijvoorbeeld op bed gaat en je PC niet meer gebruikt kun je het laten draaien om het netwerk te ondersteunen. Zo kan iedereen onder andere via jou gebruik maken van het decentrale internet.

Op dit moment wordt er getest in de BETA versie, maar op termijn zal het uitgebracht worden voor iedereen. Je zult dan SUB verdienen door je computer (het netwerk) draaiende te houden. Hierdoor hebben gebruikers een incentive om het netwerk te gebruiken en kun je er nog wat mee verdienen ook.

Waar kan ik Substratum aanschaffen?

Substratum is op enkele exchanges te verkrijgen, maar op Binance heeft SUB bijna 98% van al het trade volume. Maak daarom hier je account aan op Binance en begin direct met het handelen.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

.

Beste exchanges

Bitvavo
BitMEXTrade de eerste € 1000 zonder kostenBinance
Handelen met Leverage (x2 - x100)50+ cryptocurrencyDe grootste exchange ter wereld
8 van de grootste cryptocurrency0,25% transactiekosten150+ cryptocurrency
0,075% transactiekosten0,10% transactiekosten
Bezoek de exchange
Bezoek de exchangeBezoek de exchange

Crypto masterclass

crypto masterclass