De verkoop van namaak producten op het internet of de fraude tijdens het transport van producten zijn grote problemen die organisaties veel geld kosten. VeChain oftewel VeChain Thor (VET) gaat hier verandering in brengen door hulp te bieden in de supply chain. Dit gaan ze doen door de authenticatie van goederen op de blockchain vast te leggen. Zo kunnen zowel bedrijven als consumenten controleren waar hun producten vandaan komen en waar het van gemaakt is. Maar hoe doet VeChain dit precies?

Wat is VeChain?

VeChain is een project op de blockchain dat de authenticatie van goederen gaat faciliteren in de supply chain. Het is opgericht in 2015 door Sunny Lu. Hij was werkzaam bij Louis Vuitton en zag hoeveel het bedrijf te doen had met namaak producten. Dit koste het bedrijf niet alleen geld doordat er minder echte producten verkocht werden, maar was ook enorm slecht voor de naam van het bedrijf. Naar schatting kost de verkoop van nep artikelen op het internet bedrijven die luxe goederen verkopen zo’n 30 miljard per jaar.

Sunny Lu zag hoe groot dit probleem was en ondernam actie in de vorm van VeChain Thor. Met dit blockchain project wil hij deze problemen tegen gaan door aan alle producten een unieke QR code of chip toe te voegen. Op deze chips of codes wordt dan de unieke informatie van het betreffende product toegekend op de blockchain. En de unieke eigenschap van de blockchain is dat deze informatie dan niet meer verandert kan worden. Zowel bedrijven als consumenten kunnen zo controleren of ze te maken hebben met neppe producten, maar ook waar het precies vandaan komt en waar het van gemaakt is.

Koop hier direct VeChain met iDeal

VeChain coin

Op het netwerk van VeChain Thor wordt gebruik gemaakt van twee verschillende munten, net zoals bij bijvoorbeeld NEO. De munten op het VeChain netwerk zijn de VeChain coin oftewel VET coin en de VTHO token. De VeChain coin is de munt van het platform zelf en de VTHO token is de munt die gebruikt wordt voor het belonen op het netwerk. VeChain werkt vergelijkbaar met Proof of Stake. Dit betekent dat je door VET coin te bewaren in de juiste wallet VTHO token kunt verdienen. Je kunt dus je VeChain coin gebruiken om een beetje passief inkomen te verdienen in de vorm van VeThor Token (VTHO). Je kunt met deze VeChain staking calculator berekenen wat je passief inkomen ongeveer zal zijn.

Usercase VeChain

Deze toepassing van de VeChain blockchain heeft meerdere use cases die een enorme toevoeging kunnen bieden aan zowel retailers als consumenten.

Louis Vuitton VeChain

Een van de manieren waarop VeChain gebruikt kan worden is bij luxe goederen. De afkomst van het product, het gebruikte materiaal en de authenticiteit kunnen geregistreerd worden op de blockchain. Vertrouwt een retailer of consument vervolgens het product niet? Dan kan eenvoudig gecontroleerd worden of het gaat om een namaak. Dit zal het dan voor mensen die kwaad in de zin hebben niet makkelijker op worden om nog te handelen in nep artikelen.

Wijnhandel

Een andere use case voor VeChain is bijvoorbeeld de wijnhandel. Een fles uit de supermarkt is doorgaans prima te vertrouwen. Maar je kunt natuurlijk nooit zeker weten of het wel daadwerkelijk bij een bepaalde wijngaard vandaan komt of in een bepaalde streek gemaakt is. Dit geldt natuurlijk helemaal voor de duurdere wijnen. Met VeChain kan door middel van een chip op de wijnfles gecontroleerd worden waar de wijn gemaakt is, welke druiven hiervoor gebruikt zijn en wanneer het de voorraad verlaten heeft om verscheept te worden.

Bij de duurdere flessen wijn kan er een chip geplaatst worden vlak bij de opening. Wanneer de wijn geopend wordt voordat deze is verkocht zal de chip dit registreren en weet de koper dit. Dit kan de prijs en de smaak van de wijn enorm beïnvloeden en moet daarom voorkomen worden. Met VeChain staan al deze gegevens op de blockchain en is dit dus eenvoudig te controleren.

Cold Chain logistics

Ook kan VeChain toegepast worden tijdens het vervoer van gekoelde artikelen. Het is belangrijk dat deze artikelen altijd onder of boven een bepaalde temperatuur bewaard worden. Gebeurt dit niet? Dan kan dit resulteren in ziekte. Het is nu moeilijk te controleren, want niemand houdt bij of een product iets te lang uit de koeling heeft gestaan. Daarvoor is de supply chain simpelweg te groot. Met VeChain en haar chips kan de temperatuur altijd bijgehouden worden en gaat het fout? Dan wordt dit direct op de blockchain geplaatst zonder dat iemand hier nog iets aan kan doen. Ook kan zo gecontroleerd worden waar misschien verbetering nodig is binnen de supply chain, zodat het voorkomen kan worden.

Auto’s en VeChain

Bovenstaande technologie met de chips en QR codes kan ook toegepast worden in de auto markt. In de laatste jaren is er veel gesjoemel aan het licht gekomen met brandstof verbruik en kilometerstanden. Met VeChain kunnen dit soort gegevens automatisch verzamelt worden op de blockchain, waardoor dit gesjoemel voorkomen wordt. Dit zorgt ervoor dat voor iedere auto altijd de gebreken bekend zijn en dat bijvoorbeeld de kilometerstand niet teruggedraaid kan worden.

VeChain Carbon Platform

Met VeChain wordt het ook mogelijk om de uitstoot van bijvoorbeeld auto’s bij te houden. Ze geven aan in de toekomst dit te willen combineren met loyaliteit programma’s van winkels. Je kunt dan punten verdienen door minder uit te stoten. Het wordt allemaal eerlijk bijgehouden op de blockchain en wanneer het op grote schaal gebruikt zal worden kan dit bijdragen aan een groenere wereld.

VeChain partners

VeChain timmert aardig aan de weg wat betreft de VeChain partners. Zo vermelden ze dat ze samenwerken met bedrijven als PriceWaterhouseCoopers (PwC), BMW en de Chinese overheid. De ene partnerschap is actiever dan de andere, maar feit blijft dat ze veel grote namen aan zich hebben weten te binden.

VeChain wallet

Er zijn verschillende VeChain Thor wallets die je kunt gebruiken, zowel mobiel als voor je computer. Op deze pagina vind je de wallets die aangeboden worden door VeChain zelf, dit zijn mobiele wallets. Maar de veiligste VeChain wallet is toch wel een hardware wallet zoals de Ledger Nano S. Lees daarover meer in mijn review over de Ledger. Door je VeChain te bewaren in een hardware wallet zorg je ervoor dat je minder kwetsbaar bent voor hackers. Dit komt omdat je je VeChain bewaart los van het internet. Je kunt hier een Ledger kopen.

VeChain koers

Het blijft altijd lastig om koersen te voorspellen. Wanneer we kijken naar de use cases van VeChain kan dit goed uitpakken wat de VeChain koers betreft. Er zijn al een aantal grote partnerschappen gesloten en de potentie is groot. Je kunt je voorstellen dan bedrijven baat hebben bij het voorkomen van namaak producten en derving tijdens de supply chain. Maar ondertussen kan het ook nog lang duren voordat de toepassingen gebruikt gaan worden in de echte wereld en in welke vorm. Het voorspellen van de VeChain koers blijft daarom moeilijk om te doen.

VeChain kopen met iDeal

Een van de makkelijkste manieren wanneer je VeChain kopen wilt is door dit te doen met iDeal. Op de Bitvavo exchange kun je eenvoudig je bankrekening koppelen en euro’s storten op iDeal. Winst gemaakt? Dan laat je de euro’s weer kosteloos storten op je bankrekening. Je kunt hier mijn review lezen over de exchange. Via deze link kun je je direct aanmelden op de Bitvavo exchange.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.