Wat is Viacoin? Micro-betalingen geperfectioneerd


v

Viacoin is een cryptocurrency opgericht in 2014 en is afgeleid van Bitcoin. Waar Viacoin zich onderscheidt van het meest bekende project in de wereld van blockchain is met name de transactiesnelheid, de mogelijkheid tot micro-transacties en de manier van minen. Lees in dit artikel alles over Viacoin, VIA en de features.

Viacoin merged mining

Viacoin was een early adopter van het scrypt merged mining. Dit betekent dat je bij het minen van de coin, naast Viacoin, ook andere munten kunt minen die ondersteund worden. Dit kun je doen met dezelfde rekenkracht (hashrate), waardoor het heel aantrekkelijk wordt om Viacoin te minen. Je kunt er immers zonder extra resources een ander project naast minen. Dit heeft erin geresulteerd dat een aantal van de grootste mining pools ter wereld naast bijvoorbeeld Litecoin ook VIA coin minen.

Het is met Viacoin mogelijk om naast de Viacoin blockchain dus ook andere blockchains te ondersteunen met de rekenkracht. Je krijgt hiermee dus niet alleen een blockreward in VIA, maar ook van het project dat je daarnaast aan het minen bent.

Micro-transacties

Het doel van Viacoin is “To become the currency for fast, secure and anonymous transactions”. Waar het Bitcoin soms verweten wordt relatief duur en langzaam te zijn, is de snelheid waarmee Viacoin transacties kan doen 25x sneller dan met BTC.

Deze snelheid wordt alleen maar vergroot doordat er constant gewerkt wordt aan nieuwe features die hieraan bijdragen. Zo is nog niet zo heel lang geleden het lightning network voor Viacoin gelanceerd. Hiermee is het mogelijk om transacties te doen buiten de blockchain via payment channels, waardoor de blockchain minder belast wordt en hierdoor sneller/beter kan functioneren. Het doen van micro-transacties wordt hierdoor niet alleen goedkoper, maar wordt ook realistischer voor bijvoorbeeld mensen die een winkel hebben en VIA willen accepteren. Hoe sneller de transacties goedgekeurd kunnen worden, hoe beter dit is voor de winkelier.

IVENDPAY

Een ontwikkeling die goed in dit straatje past is bijvoorbeeld de IVENDPAY integratie. IVENDPAY is een bedrijf dat verkoopautomaten levert waar betaald kan worden met cryptocurrency. Het bedrijf ondersteund Viacoin, wat betekent dat er in meer dan 18 miljoen verkoopautomaten over de hele wereld betaald kan worden met VIA. Dit soort use-cases kunnen er aan bijdragen dat de munt dus vaker gebruikt gaat worden en daarom wellicht ook qua prijs zal stijgen.

BTCpay

Een andere ontwikkeling die aansluit bij de missie om een serieuze currency te worden voor micro-transacties is de intergratie met BTCpay. Dit bedrijf faciliteert een betalingssysteem voor bedrijven dat ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld in webshops of winkels betaald kan worden met cryptocurrency. Ook op BTCpay is het mogelijk om met VIA te betalen en hierdoor hebben winkeliers over de hele wereld de mogelijkheid om Viacoin hiervoor te gebruiken. Ook dit kan resulteren in meer gebruikers voor het project en over het algemeen geldt: hoe meer mensen het gebruiken, hoe beter het is voor het project.

Viacoin Copay

Maar niet alleen voor ondernemers brengt Viacoin features op de markt. Ook voor consumenten zijn er tal van ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het gebruiksgemak. Zo is de Viacoin Copay applicatie voor de mobiele telefoon in het leven geroepen.

Met deze mobiele wallet is het mogelijk om Multi-signature wallets te onderhouden. Dit zijn wallets waar je met vrienden middelen kunt beheren. Voordat je ze kunt gebruiken heb je van alle betrokkenen een ‘handtekening’ (signature) nodig en pas als iedereen dit getekend heeft kan er betaald worden. Zo kun je bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening starten voor bepaalde uitgaven. Ook is het mogelijk om een zakelijke rekening te starten met je business partner. Je weet met multi-signature wallets zeker dat er nooit één partij zonder jouw toestemming met het geld vandoor kan gaan.

Beste Viacoin wallet

Er zijn tal van wallets die je kunt gebruiken om je Viacoin te bewaren. Op de website van Viacoin vind je een hele verzameling wallets die je hiervoor kunt gebruiken. Maar de veiligste manier om je VIA te bewaren is nog steeds een hardware wallet. Er is namelijk een integratie met Ledger, waardoor je je Ledger Nano X of Ledger Nano S kunt gebruiken. Hiermee bewaar je je VIA los van het internet waardoor het niet vatbaar is voor hacks. Dit probleem heb je wel wanneer je bijvoorbeeld je VIA op een exchange laat staan. Je kunt hier een Ledger aanschaffen.

Viacoin kopen

Het is mogelijk om via verschillende exchanges je VIA te kopen. Een van de grootste exchanges ter wereld, Binance, heeft VIA in het assortiment zitten. Maar ook via deze Nederlandse exchange kun je gemakkelijk je Viacoin kopen met iDeal. Je maakt een account aan en betaalt snel met iDeal en ontvangt direct je VIA in de voor jouw aangemaakte wallet. Een account kan je hier gemakkelijk aanmaken.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto masterclass:

Crypto masterclass

Kaj

Kaj is al jaren geïnteresseerd in Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Schrijft sinds 2017 met veel plezier op CurrentCrypto.nl over de laatste nieuwtjes, de verschillende cryptocurrency, de koers verwachtingen en noem het maar op. In contact komen met Kaj? Laat een bericht achter via het contact formulier.

Recent Content

Maak nu een gratis account aan op Bitvavo en handel de eerste €1000 zonder transactiekosten!

Maak nu een gratis account aan