Yield Farming is het inzetten van je cryptocurrency om hiervoor een beloning te krijgen. Het staken is niets nieuws in de crypto wereld, maar heeft wel een nieuwe boost gekregen met de opkomst van de DeFi (Decentralized Finance) markt. Het idee van yield farming is dat iedereen die zijn cryptocurrency beschikbaar stelt aan het netwerk tokens kan verdienen.

Hoe werkt Yield Farming?

Er zijn talloze manieren waarop een project yield farming kan ‘inbouwen’. Wat in principe altijd hetzelfde is is dat mensen hun tokens beschikbaar moeten stellen aan het netwerk in bijvoorbeeld een ‘pool’. Voor het bieden van liquiditeit ontvang je naar ratio van je gestorte crypto een gedeelte van de handelskosten die betaald worden.

Yield Farming in de DeFi wereld werd echt populair met de opkomst van Compound. Dit platform waarom mensen geld kunnen (uit)lenen maakte het in een klap zeer populair. Ook projecten als Uniswap en Balancer maakten vervolgens vergelijkbare platformen en bereikten ook een flinke koersstijging. 

Yield farmers staken over het algemeen stablecoins zoals DAI, Tether of USDC al is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Ethereum te staken. Met de stablecoins zijn de winsten echter eenvoudiger te volgen.

Voor- en nadelen van Yield Farming

Het grootste voordeel van het staken van je coins voor een beloning is duidelijk, winst. Hoe eerder je bij een project bent en beloningen kunt verzamelen, hoe meer je ervan kunt profiteren. Helemaal als je de menigte voor bent kun je veel tokens verzamelen voordat ze een all time high bereiken.

Het nadeel hieraan is echter dat deze relatief nieuwe projecten en de koersen vrij volatiel zijn. Veel echte Yield Farmings staken soms wel (honderden)duizenden euro’s aan de betreffende cryptocurrency en het risico is dan ook groot. Blijkt het project niet te werken, een scam te zijn of gewon niet aan slaat? Dan is de kans aanwezig dat er flinke verliezen gemaakt worden. Ook het instappen op een all time high vanuit een gevoel van FOMO kan dramatische gevolgen hebben.

Ook is het vertrouwen in het project belangrijk. Bij DeFi projecten ben je namelijk afhankelijk van de smart contracts die het draaiende houden. Zitten hier fouten in? Dan is je tegoed dan voor je aan het ‘farmen’ is direct in gevaar. Een hack en je kunt zomaar alles kwijt zijn.

Is Yield Farming de moeite waard?

Persoonlijk hou ik ervan om cryptocurrency te bezitten waarmee passief inkomen gegenereerd kunnen worden. De wat oudere coins als NEO en ARK werken nog steeds prima. De nieuwe DeFi markten brengen weer nieuwe kansen met zich mee. Heb je een geschikt platform gevonden waar de winsten interessant zijn en waar je geloof in de toekomst? Dan kan Yield Farming erg interessant zijn om te staken.

De keerzijde is echter wel de DeFi wereld in zijn algemeen. Met de opkomst zagen we namelijk dat de DeFi projecten die veel op Ethereum (ERC-20) gemaakt zijn de hoeveelheid transacties niet meer aan konden. Ook gingen de kosten flink omhoog. Heb je je geld direct nodig? Dan duurt dit soms even en moet je er flink voor betalen. Hiermee kunnen al je winsten met een beetje pech direct weer weg zijn. 

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.