Leestijd: 2 minuten

Meest recente update: 26 maart 2022 by Kaj

Yield Farming is het inzetten van je cryptocurrency om hiervoor een beloning te krijgen. Het staken is niets nieuws in de crypto wereld, maar heeft wel een nieuwe boost gekregen met de opkomst van de DeFi (Decentralized Finance) markt. Het idee van yield farming is dat iedereen die zijn cryptocurrency beschikbaar stelt aan het netwerk tokens kan verdienen.

Hoe werkt Yield Farming?

Er zijn talloze manieren waarop een project yield farming kan ‘inbouwen’. Wat in principe altijd hetzelfde is is dat mensen hun tokens beschikbaar moeten stellen aan het netwerk in bijvoorbeeld een ‘pool’. Voor het bieden van liquiditeit ontvang je naar ratio van je gestorte crypto een gedeelte van de handelskosten die betaald worden.

Yield Farming in de DeFi wereld werd echt populair met de opkomst van Compound. Dit platform waarom mensen geld kunnen (uit)lenen maakte het in een klap zeer populair. Ook projecten als Uniswap en Balancer maakten vervolgens vergelijkbare platformen en bereikten ook een flinke koersstijging. 

Yield farmers staken over het algemeen stablecoins zoals DAI, Tether of USDC al is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Ethereum te staken. Met de stablecoins zijn de winsten echter eenvoudiger te volgen.

Voor- en nadelen van Yield Farming

Het grootste voordeel van het staken van je coins voor een beloning is duidelijk, winst. Hoe eerder je bij een project bent en beloningen kunt verzamelen, hoe meer je ervan kunt profiteren. Helemaal als je de menigte voor bent kun je veel tokens verzamelen voordat ze een all time high bereiken.

Het nadeel hieraan is echter dat deze relatief nieuwe projecten en de koersen vrij volatiel zijn. Veel echte Yield Farmings staken soms wel (honderden)duizenden euro’s aan de betreffende cryptocurrency en het risico is dan ook groot. Blijkt het project niet te werken, een scam te zijn of gewon niet aan slaat? Dan is de kans aanwezig dat er flinke verliezen gemaakt worden. Ook het instappen op een all time high vanuit een gevoel van FOMO kan dramatische gevolgen hebben.

Ook is het vertrouwen in het project belangrijk. Bij DeFi projecten ben je namelijk afhankelijk van de smart contracts die het draaiende houden. Zitten hier fouten in? Dan is je tegoed dan voor je aan het ‘farmen’ is direct in gevaar. Een hack en je kunt zomaar alles kwijt zijn.

Is Yield Farming de moeite waard?

Persoonlijk hou ik ervan om cryptocurrency te bezitten waarmee passief inkomen gegenereerd kunnen worden. De wat oudere coins als NEO en ARK werken nog steeds prima. De nieuwe DeFi markten brengen weer nieuwe kansen met zich mee. Heb je een geschikt platform gevonden waar de winsten interessant zijn en waar je geloof in de toekomst? Dan kan Yield Farming erg interessant zijn om te staken.

De keerzijde is echter wel de DeFi wereld in zijn algemeen. Met de opkomst zagen we namelijk dat de DeFi projecten die veel op Ethereum (ERC-20) gemaakt zijn de hoeveelheid transacties niet meer aan konden. Ook gingen de kosten flink omhoog. Heb je je geld direct nodig? Dan duurt dit soms even en moet je er flink voor betalen. Hiermee kunnen al je winsten met een beetje pech direct weer weg zijn. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.