Privacy wordt een steeds hotter onderwerp op het internet. Mensen beginnen het vervelend te vinden dat bedrijven en overheden gegevens verzamelen en dit gebruiken om zaken te doen. Dit is een van de redenen geweest dat Bitcoin bedacht is, anonieme financiële transacties. Maar zo anoniem is Bitcoin helemaal niet.

Bij de Bitcoin transacties worden op de Blockchain nog veel gegevens weergegeven, zoals het saldo op de betreffende Bitcoin wallet en de andere transacties die zijn gedaan door deze persoon. Zcash brengt hier verandering in. Door slimme cryptografische technieken zoals het zero-knowledge proof is het mogelijk om volledig anoniem transacties te doen op de blockchain.

Zcash is een Cryptocurrency die zich richt op het verbeteren van privacy voor haar gebruikers. Door een combinatie van de blockchain en cryptografische technieken gebaseerd op computer-wetenschap maken ze anonieme transacties mogelijk. Door technieken als Zero-knowledge proof kunnen er transacties op de blockchain gedaan worden zonder dat hierbij de persoonlijke gegevens van de zender of ontvangen getoond worden.

 

Zcash is opgericht in 2016 door de Zcash Company onder leiding van Zooko Wilcox-O’Hearn. Samen met een team van programmeurs en met de hulp van investeerders (o.a. Roger Ver) streven ze ernaar om de privacy problemen die Bitcoin heeft te verbeteren. Op de Zcash blockchain is ZEC de munt die gebruikt wordt. De ZEC coin is de munt die iedereen op het netwerk kan gebruiken om anoniem transacties te sturen. Er komen net zoals bij Bitcoin maximaal 21 miljoen Zcash coin in omloop.

Hoe werkt Zcash en de ZEC coin?

Wat Zcash onderscheid van projecten als Bitcoin is dat ze gebruik maken van de Zero-Knowledge proof technologie. Bij transacties van Bitcoin zijn de gegevens zoals verzender, ontvanger en de som van de transactie niet verborgen op de blockchain.

Deze toepassing van Zero-knowledge proof bij Zcash op de blockchain wordt ook wel zk-SNARK genoemd (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument). Gebruikers van Zcash hebben de keuze om gebruik te maken van de anonieme transacties d.m.v. zk-SNARK of niet. Maar wat is het nou precies?

Wat is Zero-Knowledge proof

Zero-Knowledge proof is een technologie dat ervoor zorgt dat de ‘waarheid’ gecontroleerd kan worden tussen twee partijen, zonder dat hierbij de details prijsgegeven worden. Als je bijvoorbeeld een Bitcoin transactie wilt doen, moet het wel zeker zijn voor de ontvanger dat jij genoeg BTC saldo hebt. Dit wordt op de Blockchain gecontroleerd, maar hierbij is ook de rest van het saldo te zien. Zero-Knowledge proof werkt als volgt:

Stel: Je bent geblinddoekt en krijgt twee pennen in je hand gedrukt. Volgens de tweede persoon is 1 pen blauw en de andere rood. Deze persoon wil aan jouw bewijzen dat er daadwerkelijk twee verschillende kleuren pennen zijn, maar zonder je te vertellen welke welke is. Deze persoon vraagt nu aan jouw om beide pennen te verbergen onder de tafel en een te laten zien. Jij kan besluiten de ene pen te laten zien en of de andere. De tweede persoon noemt je de kleur van de pen en vervolgens doe je het experiment opnieuw.

Alleen jij weet welke pen je boven tafel haalt, ook al weet je niet welke kleur deze is. Je kunt met deze methode valideren of de andere partij de waarheid spreekt. In het begin kan de tweede persoon geluk hebben, maar naarmate jij telkens weer de pen verwisseld en de tweede persoon telkens weer het goede antwoord noemt kan er bewezen worden dat er daadwerkelijk twee verschillende soorten pennen zijn zonder dat jij ze daadwerkelijk gezien hebt.

Zero-knowledge proof bewijst dat iets de waarheid is door dit experiment telkens te herhalen, om zo de geluk kans te verkleinen. Na 5 pogingen zit je met dit experiment op een kans van 1 op 32 dat het antwoord opeenvolgend goed is. Na 20 pogingen is de kans dat je het nog steeds telkens goed gokt 1 op 1 miljoen. Er kan zo statistisch bewezen worden dat iets de waarheid is, zonder dat iemand dit daadwerkelijk ziet.

Wat is zk-SNARKS

zk-Snarks is het Zero-knowledge protocol dat voor het eerst geïmplementeerd is door Zcash. Bij reguliere transacties op de blockchain zijn gegevens als de zender, ontvanger en het saldo voor iedereen te zien. Bij een zero knowledge transactie weten de partijen alleen maar dat het gaat om een geldige transactie, maar beschikken ze niet over de gegevens van de ander. Dit zorgt ervoor dat er anonieme transacties mogelijk zijn op het Zcash netwerk.

Bij transacties op de blockchain gaat het natuurlijk niet om pennen, maar om stukjes data die gecontroleerd dienen te worden. Om dit anoniem te doen zullen hier dus veel berekeningen gedaan worden om te testen of iets de waarheid is. Het zk-SNARK protocol verkleint de hoeveelheid data die getest dient te worden en daarmee ook de moeilijkheidsgraad voor de computers die dit zullen valideren. Zcash was de eerste met deze technologie, maar inmiddels werken andere projecten hier ook mee, waaronder Ethereum.

Zcash koers

De Zcash koers is net zoals vele projecten nog erg volatiel. Op dit moment staat de Zcash koers op ruim $150, maar begin dit jaar heeft de Zcash koers ook op $876 gestaan. Dit is overigens wel in lijn met de meeste andere projecten, de hele Cryptowereld kende een enorme stijging eind December vorig jaar. Over de Zcash koers verwachting kun je hier meer lezen.

Zcash mining

Zcash werkt met het Proof of Work algoritme, wat betekent dat je het kunt minen om meer ZEC coin te krijgen. Je kunt via een Zcash mining calculator berekenen wat het rendement ongeveer zal zijn voor de mining apparatuur waar je over beschikt. Een Zcash miner werkt mee om een beloning te ontvangen voor zijn inspanningen. De blockreward voor Zcash is 50 ZEC die elke 10 minuten uitgegeven zal worden. ZEC mining kan dus zeer lucratief zijn wanneer je over de juiste apparatuur beschikt, want 1 ZEC is ruim $150 waard.

Zcash op social media

De meeste Crypto projecten zijn actief op sociale media, zo ook Zcash. Hier kun je informatie vinden over het project, maar ook contact hebben met de betrokkenen. Zcash reddit is te vinden in het subreddit /zec en de Zcash bitcointalk is hier te vinden

Hoe kan ik Zcash kopen?

Zcash kopen is heel eenvoudig. Omdat het een aardig populair project is, is de Zcash coin ZEC op veel exchanges te verkrijgen. Ik raad daarom aan om het te kopen via Binance. Binance is een van de grootste exchanges ter wereld, waardoor je erop kan vertrouwen dat er genoeg volume is en je niet voor verassingen komt te staan vanuit de exchange.

Aanmelden op Binance

Heb je al Bitcoin of een andere Crypto valuta op Binance staan? Dan kun je hier direct Zcash mee kopen. Heb je nog geen valuta op Binance staan? Dan kun je eenvoudig via Bitonic Bitcoin storten op de exchange. Met deze Bitcoin kun je vervolgens eenvoudig Zcash kopen. Hetzelfde geldt voor de Bitvavo exchange.

Zcash wallet

Nu je Zcash gekocht hebt, moet je het natuurlijk nog veilig bewaren. Zcash biedt hiervoor zelf verschillende wallets aan, deze zijn te vinden op de Zcash website. Maar de veiligste methode om je ZEC te bewaren is toch wel een hardware wallet, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Op de Ledger kun je je ZEC wallet installeren, waardoor je zeker weet dat je Zcash veilig is voor eventuele hacks.

Beste exchanges

Bitvavo
BitMEXTrade de eerste € 1000 zonder kostenBinance
Handelen met Leverage (x2 - x100)50+ cryptocurrencyDe grootste exchange ter wereld
8 van de grootste cryptocurrency0,25% transactiekosten150+ cryptocurrency
0,075% transactiekosten0,10% transactiekosten
Bezoek de exchange
Bezoek de exchangeBezoek de exchange

Crypto masterclass

crypto masterclass