Wat is Zcoin? Anonieme transacties door Zerocoin protocol


Zcoin

Anonimiteit is voor veel mensen uit de crypto wereld erg belangrijk. Het versturen van geld zou volgens velen moeten kunnen zonder dat dit achterhaald kan worden, zo ook volgens Zcoin.

Doordat met projecten als Bitcoin iedere transactie opgeslagen wordt op de publieke ledger (blockchain) is in theorie iedere transactie te volgen. Hoewel dit nog niet direct gekoppeld kan worden aan iemand zijn identiteit, is het ook niet volledig anoniem. Bij Zcoin zien ze dit duidelijk als een probleem en werken dan ook hard om anonieme transacties voor iedereen mogelijk te maken.

De missie van Zcoin

De missie van Zcoin is duidelijk. Ze willen namelijk anonieme transacties faciliteren voor iedereen. De mensen achter het project zijn ervan overtuigd dat individuele vrijheid en financiële privacy bijdraagt aan de vrijheid in handel.

Volgens de oprichters van het project zou iedereen vrij moeten zijn om te kopen wat hij/zij maar wil. Zolang dit maar geen inbreuk maakt op het welzijn of vrijheid van anderen.

Het doel van Zcoin is om, anders dan Bitcoin, zich volledig te richten op anonieme transacties. Er zijn echter tal van andere projecten die hier ook de focus op hebben, zoals Monero, Verge, Cloakcoin en Zcash. Zcoin wil zich onderscheiden door de maximaal anonimiteit te behalen zonder dat dit ten kosten gaat van het gebruikersgemak.

Zerocoin protocol

Het Zcoin project is de eerste volledige implementatie van het Zerocoin protocol. Dit protocol is oorspronkelijk geschreven als een extra laag bovenop Bitcoin, maar doordat er geen consensus bereikt werd is dit er nooit van gekomen.

Het Zerocoin protocol wordt beschreven in deze paper. In het artikel wordt beschreven dat de transacties door middel van Bitcoin relatief eenvoudig gevolgd kunnen worden. Dit is negatief voor de anonimiteit.

Stuur ik jou Bitcoin? Dan kan ik vervolgens door middel van het wallet adres volgen wat jij met de BTC doet. Maar jij kunt ook kijken in welke wallet de door mij gestuurde Bitcoin eerst opgeslagen is. De normale gebruiker doet dit waarschijnlijk niet, maar dat de mogelijkheid bestaat was voor de mensen achter het Zerocoin protocol genoeg reden om hier wat aan te doen.

Het Zerocoin protocol zoals geïmplementeerd in Zcoin zorgt er namelijk voor dat het ‘tracken’ van voorgaande transacties niet meer mogelijk is. Bij iedere transactie je doet op het Zcoin netwerk wordt de munt namelijk ‘vernietigd’. Hiervoor ontvang je direct een nieuwe Zcoin, maar dan zonder de transactiegeschiedenis. Na de burn is het dan ook niet meer mogelijk om de transactiegeschiedenis in te zien. Je hebt als het ware een nieuwe Zcoin gekregen zonder historie.

Zcoin masternode
Zcoin masternode

Znodes

Dit netwerk moet natuurlijk ook beveiligd worden en dat wordt gedaan door middel van miners en masternodes. De miners plaatsen de transacties op de blockchain en de (master)nodes controleren de volledige Ledger om er zeker van te zijn dat er geen onjuiste transacties doorkomen.

Een masternode biedt daarnaast de kans om passief inkomen te verdienen voor de mensen die hun Node beschikbaar stellen aan het netwerk. Stel je 1000 XZC beschikbaar aan het netwerk? Dan deel je namelijk mee in de blockreward. 30% van alle blockrewards worden namelijk opgedeeld onder de eigenaren van een masternode.

Om een masternode in te stellen moet je alleen wel wat geld meenemen. Zoals gezegd heb je hiervoor 1000 XZC nodig en met een prijs van bijna $13 is dit niet goedkoop. Het rendement daarintegen is dan ook niet mis. Op dit moment is het rendement van een Zcoin masternode ongeveer 15% per jaar. Dit komt neer op bijna $1900.

Zcoin wallet

Je Zcoin moet je natuurlijk goed bewaren. Gelukkig zijn hier dan ook veel mogelijkheden voor. Op de website van het project vind je de meest geschikte wallets voor de mobiele telefoon en pc.

Maar de veiligste manier om je Zcoin te bewaren is nog steeds een hardware wallet. Hiermee bewaar je eenvoudig je XZC los van het internet, waardoor je zeker weet dat hackers er niet bij kunnen. Een goed voorbeeld van zo’n hardware wallet is bijvoorbeeld de Ledger Nano X. Je schaft een Ledger hier direct aan.

XZC kopen

Wil je nu bijvoorbeeld ook zelf een masternode instellen? Dan moet je hiervoor eerst Zcoin kopen. Er zijn tal van exchanges waarop je dit kunt doen, maar via deze Nederlandse partij kun je direct afrekenen met iDeal. Ook verzorgen ze een wallet voor je, waardoor je binnen mum van tijd je XZC binnen hebt.

Crypto masterclass:

Crypto masterclass

Kaj

Kaj is al jaren geïnteresseerd in Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Schrijft sinds 2017 met veel plezier op CurrentCrypto.nl over de laatste nieuwtjes, de verschillende cryptocurrency, de koers verwachtingen en noem het maar op. In contact komen met Kaj? Laat een bericht achter via het contact formulier.

Recent Content

Maak nu een gratis account aan op Bitvavo en handel de eerste €1000 zonder transactiekosten!

Maak nu een gratis account aan