Schaalbaarheid is een belangrijk punt in de blockchain wereld waar veel projecten tegen de lamp lopen. Bij een lage populariteit van het netwerk is de hoeveelheid transacties meestal geen probleem. Maar bij grote projecten als Bitcoin en Ethereum kan deze schaalbaarheid wel degelijk voor problemen zorgen. Blocks die altijd vol zitten, waardoor de transacties langzamer verstuurd worden bijvoorbeeld. Dit probleem gaat Zilliqa oplossen, maar hoe doen ze dat?

Wat is Zilliqa?

Zilliqa is een blockchain project dat de focus legt op schaalbaarheid. Door een eigen smart contract programmeertaal Scilla, en technieken als Sharding weten ze enorme hoeveelheden transacties voor elkaar te krijgen. Waar Bitcoin en Ethereum soms moeite hebben met het aantal transacties variërend van 5-15 per seconden weet Zilliqa op het testnet al duizenden transacties per seconden voor elkaar te krijgen. Maar hoe doen ze dit precies?

Zilliqa Sharding

De reden dat Zilliqa zoveel transacties weet te faciliteren is door de technologie die ze zelf ontwikkeld hebben, sharding. Het Zilliqa project draait net zoals de eerder genoemde projecten op het Proof of Work algoritme. Dit betekent dat miners actief aan de slag moeten met het oplossen van moeilijke rekensommen om transacties goed te keuren. Maar voor dat de miners de blocks met alle transacties kunnen verwerken moeten al deze transacties eerst goedgekeurd worden door nodes. Dit zijn de controleurs van het netwerk.

Nodes zijn ‘computers’ in het netwerk die de blockchain controleren op foutieve transacties. Normaal gesproken geldt dat hoe meer nodes er actief zijn op het netwerk, hoe lastiger het is om overeenstemming te bereiken. Er moet immers met meer nodes ‘overlegd’ worden om tot consensus te komen. Dit zorgt ervoor dat het soms langer duurt voordat de miners aan de slag kunnen. Wat Zilliqa Sharding hierop bedacht heeft is het volgende: Alle transacties die goedgekeurd moeten worden door een Node worden opgedeeld in stukjes. Dus bij 10 transacties wordt dit bijvoorbeeld opgedeeld in 10x 1 transactie. Vervolgens worden de Nodes ook opgedeeld en gaan ze in groepjes aan de slag om al deze delen (shards) te controleren en goed te keuren. Zodra dit gebeurt is, wordt het samengevoegd en is het dus allemaal goedgekeurd.

Waar bij andere projecten de schaalbaarheid dus omlaag gaat zodra er meer Nodes op het netwerk komen, wordt bij Zilliqa de schaalbaarheid dus juist hoger. Hoe meer Nodes, hoe sneller de transacties goedgekeurd kunnen werden en hoe meer het netwerk aan kan.

Zilliqa ICO

Het project is tot stand gekomen uit een ICO gehouden in januari 2018. De ICO was snel uitverkocht en heeft 22 miljoen dollar opgeleverd. Ook voor de investeerders in de Zilliqa ICO was dit een groot succes. De Zilliqa token staat inmiddels op een leuke winst: 8.94x USD, 20.36x ETH en 21.49x BTC. Je kunt hier meer informatie vinden over de ICO.

Zilliqa coin

De Zilliqa coin of ZIL is de munt die gebruikt wordt op het netwerk. Deze ZIL coin is een beloning voor de miners die actief bezig zijn de transacties goed te keuren. Zoals gezegd maakt het Zilliqa netwerk gebruik van het Proof of Work algoritme, waardoor deze miners Zilliqa coin kunnen verdienen.

Zilliqa koers

Het is moeilijk de Zilliqa koers te voorspellen. Net zoals de meeste projecten is het erg volatiel geweest in het verleden. Op dit moment is duidelijk te zien dat de Zilliqa koers zijwaarts beweegt. De potentie van Zilliqa is groot. Wanneer ze daadwerkelijk de schaalbaarheid bij het grote publiek aan de man kunnen krijgen kan dit waardevol zijn voor bedrijven die een schaalbare blockchain willen gebruiken. Maar op dit moment gebeurt er nog weinig. Het is dus afwachten wat de Zilliqa koers gaat doen in de toekomst.

Zilliqa kopen

De Zilliqa coin wordt op een aantal exchanges aangeboden. Maar een van de eenvoudigste exchanges waar je Zilliqa kopen kunt is Bitvavo. Op deze exchange kun je namelijk Zilliqa kopen met iDeal. Je koppelt eenvoudig je bankrekening met de exchange en stort je euro’s met iDeal. Heb je winst gemaakt op een trade? Dan kun je je munten weer verkopen en je euro’s zonder bijkomende kosten weer op je bankrekening laten storten. Je kunt hier een account aanmaken op Bitvavo.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.