Een Bitcoin kost iedere dag wat anders. Dit is de waarde die het op dat moment heeft. Deze waarde wordt door meerdere factoren bepaald. De factoren die invloed hebben op de Bitcoin koers zijn:

  • De hoeveelheid Bitcoin die in omloop zijn
  • De hoeveelheid vraag die er is naar Bitcoin
  • Het aantal verkopers van Bitcoin
  • Het aantal concurrerende cryptocurrencies

De hoeveelheid Bitcoin die in omloop is heeft veel te maken met de hoeveelheid vraag naar BTC en het aantal verkopers die er zijn voor Bitcoin. De waarde wordt namelijk bepaald door vraag en aanbod. ‘Het is maar wat de gek er voor geeft’ wordt ook wel vaak gezegd.

Op het moment dat er veel mensen Bitcoin willen kopen, dan zal de prijs stijgen. De vraag is hoger dan het aanbod op dat moment, waardoor de mensen die Bitcoin verkopen een hogere prijs kunnen vragen.

Maar op het moment dat niemand Bitcoin wil kopen maar jij toch van je Bitcoin af wilt zul je je prijs moeten verlagen. Anders is er immers niemand die de Bitcoin van je over wil nemen voor de huidige prijs.

Hoeveelheid Bitcoin in omloop

De hoeveelheid Bitcoin die in omloop is heeft veel te maken met dit vraag en aanbod. In totaal zullen er maximaal 21 miljoen Bitcoin gemaakt worden. Dit is zo bedacht door de bedenker Satoshi Nakamoto.

Maar je kunt je voorstellen dat sinds het begin van Bitcoin ook wel eens een aantal Bitcoin ‘kwijt’ zijn geraakt. Naar schatting is dit wel meer dan een klein beetje. Want hoewel die schattingen ver uiteen lopen wordt er toch wel vermoedt dat dit toch ongeveer tot zo’n 20% kan zijn van het totale aantal Bitcoin.

Alleen in de wallet(s) van de bedenker van Bitcoin staat vermoedelijk al zo’n 4,6% van alle Bitcoin opgeslagen, zo rond de 966.000 BTC. Er is nooit iets met deze Bitcoin gebeurt en de vraag is daarom of ze ooit nog in circulatie zullen komen.

Wat dit met de prijs te maken heeft is het volgende. Er kan namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin geproduceerd worden. Er is dus schaarste wat dat betreft, hierop wordt verder ingegaan in dit boek. Dit is een wezenlijk verschil met andere valuta zoals bijvoorbeeld de euro, waar nog steeds van bijgedrukt kan worden.

Hoe schaarser een product is, hoe waardevoller het zal worden. Een zeldzaam voetbalplaatje kan veel geld waard zijn. Maar duiken er ineens honderden van deze plaatjes op? Dan zal het snel zijn waarde verliezen, het is niet meer schaars.

Verlies van Bitcoin

Bij Bitcoin is het niet mogelijk om bij te drukken zoals met de euro en er kunnen ook niet ineens miljoenen verloren Bitcoin opduiken. 21 miljoen is 21 miljoen. Maar gedurende de jaren zullen er wel Bitcoin verloren gaan, waardoor de totale hoeveelheid afneemt.

Zo is er in het verleden wel eens iemand geweest die zijn oude computer verloor met daarop zo’n 7500 BTC. Toen het ineens veel waard werd kwam hij daar pas achter maar toen was het al te laat. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze BTC nooit meer gevonden worden, waardoor 7500 BTC van de totale hoeveelheid afgetrokken kunnen worden. En zo zijn er nog tal van voorbeelden die ervoor zorgen dat Bitcoin alsmaar schaarser wordt.

Dit is dan ook een belangrijke reden om voor jezelf je opslag van Bitcoin goed op orde te hebben. Je wilt natuurlijk over een tijdje niet voor verassingen komen te staan.

De belangrijkste maatregel die je in ieder geval zou moeten nemen is het aanschaffen van een hardware wallet, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S, de Ledger Nano X of een Trezor T. Daarnaast kun je je private key het beste bewaren waar dit veilig is, zoals op de CRYPTOTAG. Hiermee weet je zeker dat bij bijvoorbeeld een huisbrand je crypto nog steeds veilig is.

Bitcoin dominantie
Bitcoin dominantie

Aantal cryptocurrencies

Maar ook het aantal cryptocurrencies kan een rol spelen in de vraag: ‘Wat kost een Bitcoin?’. Want op dit moment is de gehele waarde van alle cryptocurrencies zo ongeveer 208 miljard euro, waar de market cap van Bitcoin 117 miljard is. Dus niet al het geld in de crypto wereld zit in Bitcoin. Zou dit wel het geval zijn, dan zou de waarde van Bitcoin aanzienlijk hoger liggen. Hoe meer cryptocurrencies er zijn, hoe meer de verdeling van het geld ten koste zal gaan van de prijs van Bitcoin.

Het is op bovenstaande grafiek dan ook duidelijk te zien dat de dominantie van Bitcoin gedurende de jaren is afgenomen. Toen Bitcoin de enige was, zat 100% van het geld in de cryptomarkt in Bitcoin. Op dit moment is dat nog zo’n 57%.

Het kopen van Bitcoin

Het is duidelijk dat met 21 miljoen totale Bitcoin niet iedereen 1 Bitcoin kan bezitten. Nou is dat helemaal niet erg natuurlijk, want je kunt ook fracties bezitten. Maar heb jij nog geen BTC gekocht en wil je er in ieder geval iets bezitten? Dan leg ik in dit artikel uit waarom dat misschien wel een goed idee is.

Voor het kopen van Bitcoin kun je gebruik maken van verschillende exchanges, zoals bijvoorbeeld deze Nederlandse partij. Je kunt gemakkelijk met iDeal betalen en ontvangt de Bitcoin snel op een automatisch voor je aangemaakte wallet. Hier hoef je geen handelingen voor uit te voeren.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.