In de geschiedenis van Bitcoin zijn er veel exchanges gehackt. En deze hackers beperken zich niet alleen tot exchanges, maar proberen cryptocurrencies te stelen waar ze maar kunnen. In dit artikel bekijken we een aantal van de grootste hacks die wereldkundig gemaakt zijn.

Mt. Gox hack

Misschien wel de bekendste Bitcoin hack is die van Mt. Gox geweest. In Februari 2014 is hier namelijk ongeveer 850.000 BTC buitgemaakt. De hack werd pas na een lange tijd gespot en toen was het natuurlijk veel te laat. Iets later is er nog wel bijna 200.000 BTC teruggevonden in een oud bestandje, maar ontbraken er nog steeds 650.000 Bitcoin. Dit is zover we dat weten verreweg de grooste hack uit de geschiedenis en de gevolgen hiervan zijn nog steeds merkbaar. Veel gedupeerden hebben nog niets terug gezien van hun Bitcoin en met de flinke prijsstijging van de laatste jaren is dat extra zuur.

Bitfinex

Een andere grote exchange die tot de dag van vandaag nog steeds goed is voor veel handelsvolume is Bitfinex. Ook deze exchange is in het verleden doelwit geweest van hackers. In Augustus 2016 is er namelijk zo’n 160.000 BTC gestolen. Normaal gesproken zou je zeggen dat dit dan ook het einde betekent voor een exchange, maar door een creatieve oplossing zijn ze er boven gekomen. Na de hack heeft Bitfinex namelijk 36% van de balans van zijn klanten genomen en dit omgewisseld voor eigen token, de BFX token. Gedurende de maanden erna heeft de exchange deze tokens weer teruggekocht met de verdiende fee’s om zo uiteindelijk de bedrijfsvoering te kunnen redden.

Bitcoinica

De nummer drie op deze lijst is de exchange Bitcoinica opgericht in 2011. Iets meer dan een jaar na de oprichting zijn ze voor het eerst slachtoffer geworden van een hack waarbij 43.000 Bitcoin gestolen werd. Maar dit was niet de enige hack, want tot het uiteindelijke einde van de exchange eind 2012 is er ongeveer 101.000 BTC buitgemaakt in drie verschillende hacks. In eerste instantie was er sprake van dat gebruikers van de exchange een gedeelte van hun verlies terug zouden krijgen, maar hier is niets van terecht gekomen.

Allinvain

Maar niet alleen exchanges kunnen gehackt, ook personen met grote hoeveelheden Bitcoin zijn een welkom doelwit voor hackers. Zo is de bitcointalk forum gebruiker Allinvain in 2011 voor zo’n 25.000 Bitcoin het schip in gegaan. Hij plaatste een bericht op het forum met de mededeling dat hij bestolen was. In het bericht staat de transactie en het wallet adres. Doordat de blockchain inzichtelijk is kan deze transactie gevolgd worden, maar wie er daadwerkelijk met de BTC vandoor is gegaan is hieruit niet af te lezen.

Bitfloor

De laatste exchange op deze lijst is Bitfloor. Op het moment van de hack in September 2012 was dit de nummer vier exchange van Amerika. Zo’n 24.000 zijn toen verdwenen uit een ‘hot wallet’ van de exchange. Een hot wallet is een wallet die in verbinding staat met het internet, wat het kwetsbaar maakt voor dit soort hacks. De exchange maakte geen gebruik van een hardware wallet waar de private keys bewaart kunnen worden, waardoor de hackers eenmaal in de hot wallet toegang hadden tot het volledige saldo. Niet veel later is de exchange aan deze Bitcoin hack ten onder gegaan.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is er in het verleden veel Bitcoin gestolen en dat is ‘natuurlijk’ niet zo vreemd. Hoe meer het waard wordt, hoe interessanter het voor hackers wordt om het te proberen te stelen. Aan de beveiliging van een exchange kun je zelf niet zoveel doen. Maar de beste manier om je tegen een Bitcoin hack te weren is het gebruik van een hardware wallet zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano X. Hiermee beheer je altijd je eigen private keys en bewaar je je Bitcoin los van het internet waardoor hackers er niet bij kunnen. Het gezegde is daarom altijd: Not your keys, Not your Bitcoin. Hiermee worden de private keys bedoelt. Heb je deze niet in eigen beheer, dan ben je in feite niet de eigenaar van je cryptocurrency.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.