Een altcoin is een virtuele currency anders dan Bitcoin. Iedere altcoin is een ander project en werkt volgens zijn eigen regels. Op het moment van schrijven van dit artikel bestaan er ruim 5600 altcoins, allemaal met een ander doel. Ongeveer 64,7% van al het geld in de cryptocurrency markt zit in Bitcoin, de rest in altcoins.

Hoe werken altcoins?

Bitcoin was de eerste echt werkende cryptocurrency en heeft de weg vrijgemaakt voor tal van andere projecten. Iedere altcoin is ontwikkeld met een specifiek doel in gedachte en kun je wel zien als een ander bedrijf.

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden bij altcoins. De een maakt gebruik van mining om de transacties goed te keuren, de ander van Proof of Stake, Delegated Proof of Stake en ga zo maar door. 

Veel altcoins werken vergelijkbaar met Bitcoin. Ze gebruiken een private key voor encryptie waarmee betalingen gedaan kunnen worden op de betreffende blockchain naar wallet adressen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een ledger (blockchain) om deze transactie te registreren maar er zijn ook uitzonderingen. 

Wat betreft de ontwikkeling van altcoins hebben de ontwikkelaars de volledige creatieve vrijheid om nieuwe dingen uit te proberen en mee te experimenteren. De kans dat er nog interessante features ontwikkeld worden is dan ook wel zeker. 

Altcoins vs Bitcoin

Er zitten duidelijke verschillen tussen Altcoins en Bitcoins en dit heeft alles te maken met de creatieve vrijheid die de ontwikkelaars hebben. Bij het ontwikkelen van altcoins kan namelijk Bitcoin gekopieerd worden waarbij de regels ook aangepast kunnen worden.

Mocht je bij een nieuwe altcoin de code van Bitcoin willen gebruiken dan kun je er wel voor kiezen om de supply groter te maken van 21 miljoen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de block snelheid te versnellen bijvoorbeeld, dit kun je allemaal aanpassen.

Ruim de meeste altcoins worden ontwikkeld op de Ethereum blockchain als ERC-20 tokens. Van die duizenden coins ontwikkeld op Ethereum staan er zelfs tientallen in de top 100 van Coinmarketcap. 

Een aantal van de bekendste altcoins zijn:

Oude altcoins

“Altcoins komen en gaan, maar Bitcoin blijft altijd bestaan”. Dit blijkt ook wel als we oude versies van Coinmarketcap erbij pakken. Ken jij deze altcoins nog?

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.