Na een stijging van bitcoin zoals we dat in de afgelopen maanden hebben gezien vragen mensen zich vaak af of Bitcoin in een bubbel zit. Dit is een legitieme vraag, maar niet zo eenvoudig te beantwoorden. Toch doen we in dit artikel een poging.

Zitten we in een bubbel?

In februari bereikte bitcoin voor het eerst een market cap een market cap van $ 1 biljoen (1000 miljard). Dit was een belangrijke mijlpaal, want hiermee ging het een magische grens door die voor velen onmogelijk te bereikten leek. Inmiddels staat de market cap van bitcoin op $ 1,120,001,737,244.

Als we de bitcoin koers vergelijken met die van een jaar geleden zou je de conclusie kunnen trekken dat we in een bubbel zitten. Precies een jaar geleden stond de bitcoin koers namelijk op $ 6728. De huidige bitcoin koers is $ 59,955.00. Op het moment van het schrijven van dit artikel is dat een stijging van 755% in een jaar.

Een bubbel op een markt komt voor wanneer er sprake is van een plotselinge en een extreem grote koersstijging door irrationeel gedrag van beleggers. Een belangrijk eigenschap uit de definitie van een bubbel is dat de prijs veel hoger is dan de intrinsieke waarde van de asset en hier zit het belangrijkste verschil. 

Gezien het afgelopen jaar zou je kunnen concluderen dat bitcoin in een bubbel zit. De koers is hard gestegen in een relatief korte termijn. Er ontstaat echter een interessante discussie wanneer we het gaan hebben over de intrinsieke waarde van bitcoin. Pas wanneer we kunnen concluderen dat dit lager is dan de huidige koers bevinden we ons in een bubbel. 

Grote bedrijven als Tesla kopen op dit moment massaal bitcoin en dat doen ze niet voor niks. Een reden die dit soort bedrijven opgeven voor hun investering is namelijk de waardevermindering van de dollar. Bedrijven met een grote cash reserve zien dit in een redelijk stabiel tempo verminderen door inflatie.

Dat ze voor het behouden van hun waarde naar bitcoin grijpen geeft aan wat de waarde van bitcoin is. Particuliere beleggers, maar nu ook grote bedrijven, proberen de waardevermindering van hun geld tegen te gaan door te investeren in Bitcoin. Een valuta die constant schaarser wordt en waarvan er nooit meer bijgemaakt kunnen worden dan het daarvoor ingebouwde schema. 

Goud- en huizenmarkt

Met dit in het achterhoofd zou je zelfs kunnen concluderen dat bitcoin zijn max nog niet bereikt heeft en dat de intrinsieke waarde dus nog (veel) hoger ligt. Traditioneel wordt goud of vastgoed gebruikt als belegging tegen de waardevermindering van je geld. Een hoeveelheid goud of een huis is altijd schaarser dan dollars of euro’s op je bankrekening.

De goud markt heeft in totaal een waarde van ongeveer $ 9 biljoen ( 9000 miljard). Voor de huizenmarkt is dit bedrag ongeveer 27 biljoen. Als we bitcoin daarom vergelijken met deze markten lijkt de rek er nog niet uit. Sterker nog, dan is het nog maar net begonnen.

Er worden over deze onderwerpen altijd stevige discussies gevoerd. Er is niet een goed antwoord te vinden op de vraag of bitcoin in een bubbel zit. Tegenstanders van bitcoin zeggen nog steeds dat het naar 0 zal gaan. Ze geloven niet in de eigenschappen van bitcoin en de waarde die het heeft als bijvoorbeeld een store of value.

Tegelijk beleggen de grootste hedgefunds ter wereld en bedrijven als Tesla gigantische bedragen in bitcoin. Deze partijen zien het dus duidelijk anders. Niemand kan je precies vertellen wat er met de bitcoin koers gaat doen. De bitcoin verwachtingen kun je hier nog eens nalezen van experts. 

Deze verwachtingen zijn echter op de relatief korte termijn. Hoe de toekomst er uit zal komen te zien in 10, 20 of zelfs 50 jaar is met geen mogelijkheid te bevatten. De afweging die je daarom zou moeten maken is of jij in het beste geval wilt meeprofiteren van de positiefste voorspellingen of niet. 

In het beste geval zal bitcoin naar de market cap van goud en de huizenmarkt kruipen. Hoe meer mensen de waardevermindering van hun geld tegen willen gaan, hoe sneller deze verschuiving plaats zal vinden. Voor nu lijkt de rek er in ieder geval nog niet uit.

Het doen van je eigen onderzoek is het belangrijkste in dit geval. Laat je nooit iets aanpraten door iemand anders. Jij bent degene die uiteindelijk een investering zal moeten doen. De kans bestaat dat je investering zal verdwijnen al lijkt dat met iedere belegging van een grote partij minder waarschijnlijk. De kans zit er ook in dat Bitcoin op de lange termijn een nog veel grote rol zal spelen in de wereld van finance.

Je kunt bitcoin kopen op de goedkoopste exchange van Nederland, bitvavo. Heb je hier nog geen account? Dan is het een goed idee om die in ieder geval aan te maken. Doe je dat via deze link? Dan krijg je ook nog eens een welkomstbonus.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.