Leestijd: 2 minuten

Meest recente update: 29 april 2023 by Kaj

Stablecoins zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een van de meest bekende is Tether, maar ook USDC staat al tijden hoog op Coinmarketcap. In dit artikel gaan we in op de stablecoin USDC.

Wat is USDC?

USDC is een relatief nieuwe stablecoin die voor 100% gekoppeld is aan de US dollar. De USD Coin is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Coinbase en Circle. Het is ook de eerste stablecoin die op Coinbase Pro te verhandelen is.

Stablecoins en dus ook de USD Coin zorgen ervoor dat ons geld zoals de dollar direct te gebruiken is op de blockchain. De USDC is voor 100% gedekt door de dollar en je kunt dus op ieder moment je digitale dollars omruilen voor de fysieke variant. 

Het behoudt in principe altijd zijn waarde, anders dan bijvoorbeeld de Bitcoin koers die nog wel eens schommelt. Het omwisselen van je USDC voor dollars gebeurt automatisch met behulp van een ERC20 smart contract.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe werkt de USD Coin?

Het proces van het ‘maken’ van nieuwe USDC tokens wordt tokenizing genoemd. Er worden namelijk niet zomaar nieuwe USD coins bijgedrukt. Dit gebeurt in drie simpele stappen:

 1. De gebruiker stuurt dollars naar de uitgever van USD Coin
 2. Door middel van een smart contracts wordt het equivalent aan USDC gemaakt
 3. De nieuwe tokens worden uitgegeven en de dollars blijven in reserve staan

Het opnemen van de USDC tokens werkt bijna hetzelfde.

 1. De gebruiker plaatst een verzoek om de USDC om te wisselen voor dollars
 2. De uitgever wisselt met behulp van een smart contract de tokens om voor dollars en haalt de USD Coins uit de roulatie
 3. De dollars worden naar de bankrekening gestuurd van de gebruiker

Wat USDC onderscheidt van veel andere stable coins zoals Tether is de transparantie die hierbij plaatsvindt. Er zijn in het verleden namelijk al veel vermoedens geweest dat Tether de koersen beïnvloed zou hebben. Je kunt bij Circle iedere maand een rapport downloaden waarin de reserves te zien zijn.

Wat is het nut van stablecoins zoals USDC?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen stablecoins kunnen gebruiken:

 • Tijdelijk geen vertrouwen in de crypto markt? Je investering blijft in stablecoins in principe altijd dezelfde dollar waarde behouden
 • Je kunt dollars versturen over landsgrenzen zonder hiervoor hoge transactiekosten te betalen
 • In landen met hyperinflatie kan eenvoudig deze inflatie vermeden worden door te investeren in een stablecoin
 • Je kunt je dollars uitgeven in verschillende decentrale applicaties, direct vanaf de blockchain

Waar kun je USDC kopen?

USDC is inmiddels te verkrijgen op veel verschillende exchanges. Een aantal van de bekendste exchanges zijn:

Heb je nog geen account op Coinbase? Maak dan via onderstaande link een account aan en ontvang $10 extra in Bitcoin bij je eerste storting van $100. Vervolgens kun je ook nog extra gratis Bitcoin verdienen via Coinbase Earn.

Aanmelden bij Coinbase

USDC wallet

USD Coin is een ERC20 token. Het is dus ontwikkeld op het Ethereum netwerk en daarom kun je het bewaren op een hardware wallet. Veelgebruikte hardware wallets zijn bijvoorbeeld de Ledger Nano S, de Trezor T of de Ledger Nano X. Lees hier mijn review over de Ledger Nano S.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.