Bitcoin was een doorbraak wat betreft vertrouwde transacties tussen vreemden. Sinds de opkomst van Bitcoin is een van de problemen alleen nog niet echt opgelost is, namelijk de schaalbaarheid. Om het de betaalgiganten van dit moment echt moeilijk te maken moet er namelijk nog wel iets gebeuren met de hoeveelheid transacties per seconde.

Ook mist het nog verschillende functionaliteiten zoals een platform waarop ontwikkelaars decentrale applicaties kunnen maken zoals Ethereum. Al dit soort ontwikkelingen zijn wel gedaan op Solana en hier moeten in de toekomst alleen nog maar meer functies aan toegevoegd worden.

In dit artikel bekijken we daarom Solana. We gaan in op de use-case en de functionaliteiten die het project uniek maken. We bekijken daarnaast de Solana verwachting, de SOL coin en het laatste Solana nieuws. Hiermee hoop ik je een beter beeld te geven over het project en je te helpen met het doen van een goede potentie-analyse.

Wat is Solana?

Solana is een project dat zich richt op de schaalbaarheid van de blockchain met een aantal interessante innovaties. Wellicht de meest interessante innovatie is Proof of History (PoH). Hierbij wordt een tijdstempel op de blockchain geplaatst om te bewijzen dat het daadwerkelijk voor een andere transactie gedaan is.

Bij het Proof of Work mechanisme wordt dit gedaan met behulp van hashes. Aangezien de blockchain groeit neemt de hoeveelheid hashes die gecontroleerd moet worden toe waardoor de schaalbaarheid, helemaal met drukte, in de problemen komt. 

Met PoH worden er ook hashes toegevoegd aan de blokken, echter komt er bij Solana een tijdstempel bij die helpt de ‘volgorde’ van de blokken te bepalen. Dit scheelt een hoop tijd in het verifiëren van de hashes zelf.

Samen met het Proof of Stake (PoS) mechanisme heeft Solana al twee punten waarin het zich onderscheidt van andere projecten. Proof of Stake zorgt namelijk voor hele energiezuinige transacties op de blockchain. Met een simpele wallet kunnen mensen met hun SOL crypto al bijdragen aan het netwerk. Geen dure en energieslurpende mining rigs meer nodig.

Hiermee krijgen beleggers in de Solana crypto bovendien de kans om een passief inkomen op te bouwen. Met het Proof of Stake mechanisme krijg je namelijk een beloning voor het inleggen van je cryptocurrency en het bijdragen aan het netwerk. Het gemiddelde rendement dat je hierop kunt behalen per jaar is 6,66%.

Als we een vergelijking moeten maken met een andere cryptocurrency dan heeft het nog het meeste weg van Ethereum. Solana is een platform waarop ontwikkelaars eenvoudig smart contracts en applicaties kunnen maken. Er worden dan ook veel nieuwe crypto projecten gemaakt op de Solana blockchain. Serum is hier een voorbeeld van.

Door het PoS mechanisme op Solana kunnen er ook nog eens hele goedkope transacties gedaan worden. Dit is noodzakelijk, want bij Ethereum is dit bijna niet meer te betalen voor een kleine transactie. Bovendien komen transacties veel in de wachtrij te staan vanwege drukte.

In de regel kan Solana ongeveer 50.000 transacties per seconde met gemak doen. De gemiddelde transactiekosten zijn hiervoor ongeveer $ 0,0001. Dit is een grote verbetering van de grootste concurrent Ethereum. Hoe dit in de toekomst zal zijn kunnen we alleen maar afwachten, want Ethereum werkt ook aan de Proof of Stake functionaliteiten.

TowerBFT

Wat daarnaast helpt om geknoei met de blockchain in de toekomst te voorkomen is de TowerBFT functie. Dit zorgt er namelijk voor dat de keuze van een block door een validator (node) op het netwerk vastgelegd wordt. Heeft de validator consensus (overeenstemming) bereikt met de andere nodes over een block? Dan wordt de keuze van die node vastgelegd voor het block en is het niet mogelijk om later te kiezen voor een ander block. 

Voor een hacker om een 51% attack uit te voeren is het dus niet mogelijk om ver terug te gaan en de volgorde van blokken aan te passen. Dit staat allemaal vast nadat de nodes eenmaal consensus bereikt hebben.

Wat doet de Solana koers?

Solana is tot stand gekomen vanuit een ICO gehouden op 24 maart 2020. De token sale was een groot succes en er werd ruim $ 25,6 miljoen opgehaald. Vroege beleggers konden hun SOL coin kopen voor $ 0,22. De actuele Solana koers staat op een waarde van $ 52.63.

In eerste instantie zijn er 500 miljoen SOL tokens uitgegeven. 33,9% hiervan is direct voor de gemeenschap bedoelt. 35,6% is verkocht via ‘gesloten’ verkoop. Dit betekent dat de kopers een periode moeten wachten voordat ze over de coins beschikken.

1,6% van alle tokens is verkocht in de ‘vrije verkoop’. 4% gaat in een pool om de ontwikkeling te stimuleren en nog eens 12,5% is voor de foundation die de boel draaiende moet houden. De resterende 12,5% is voor het team achter Solana.

Als we op coinmarketcap kijken zien we dat de Solana koers hier voor het eerst genoteerd stond op 11 april 2020. De startkoers was $ 0,71. De Solana All Time High staat op een waarde van $ 259.96 (November 6, 2021). Dit werd 191 dagen geleden bereikt.

Op het moment van schrijven heeft de SOL crypto een market cap van $ 17,759,996,171 en daarmee staat het op plaats 9 van grootste crypto projecten. In de afgelopen zeven dagen was het koersverschil -29.76%.

Het is verstandig om deze koers data in de gaten te houden als je een weloverwogen keuze wilt maken. Veel beleggers gaan namelijk alleen maar uit van de hype berichten. Door precies te weten hoe de koers beweegt over een langere periode kun je trends ontdekken en ben je al deze berichtgeving voor. Door dat goed te doen kun je flink profiteren van veranderingen in de trend.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Solana verwachting 2022 – 2027?

Het is erg lastig om een exacte Solana koers verwachting te schetsen en iedereen die je anders wijs probeert te maken zou je met een korrel zout moeten nemen. Het is veel verstandiger om een eigen mening te vormen aan de hand van bijvoorbeeld de use-case, het doel van Solana en de vorderingen die het al gemaakt heeft.

Wat betreft de use-case is het wel duidelijk dat deze interessant is. Solana is een directe concurrent van Ethereum en heeft de eigenschappen om een grote hap uit de taart te nemen. De schaalbaarheid is in ieder geval op dit moment aanzienlijk beter en ook wint het snel aan terrein wat betreft populariteit.

Dit samen met de nieuwe projecten die gemaakt worden op het Solana netwerk en het Proof of Stake mechanisme voor het opbouwen van een passief inkomen door middel van staken maakt Solana de moeite waard om te onderzoeken.

De vernieuwende technieken zorgen er naast een eventuele prijsstijging van de SOL koers ook voor dat andere projecten zich door moeten blijven ontwikkelen. Dit is goed voor de algemene ontwikkeling van de crypto markt, al heb je hier natuurlijk niet zoveel aan als je snel winst wil maken.

Als we kijken naar de Solana verwachting voor 2022 is het nog lastig om hier uitspraken over te doen. Dit is een korte termijn en daarin kan van alles gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een verandering van het sentiment in de crypto markt, het laatste Solana nieuws of andere onvoorziene omstandigheden zoals het uitbreken van een bear markt.

Kijken we verder vooruit en proberen we een Solana verwachting voor 2027 te schetsen? Dan wordt het al anders. Solana heeft de wind in de zijlen op het moment en dit lijkt voorlopig niet te stoppen. Het project is goed bezig en wordt in een rap tempo populairder.

Stijgingen in de koers van + 100% of meer zijn dan ook niet uniek. Dit hebben we al eerder gezien bij de Solana crypto toen het tussen 3 januari 2021 en 9 september 2021 steeg met maar liefst 13.675% (!).

Niets is zeker in de cryptocurrency wereld, maar er zijn in de afgelopen periode maar weinig projecten zo populair geweest als Solana. De bal ligt nu bij het team en de gemeenschap. Weet het project de ontwikkelingen voort te zetten? Dan lijken dergelijke koers stijgingen in de toekomst ook niet uitgesloten. De tijd zal het leren.

* Currency in USD
Historical Price for Solana
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de SOL coin?

De Solana coin is de currency op het netwerk. Dit betekent dat nieuwe projecten de handelskosten in de SOL coin betalen en dat je bij vertrouwen in het project eigenlijk de Solana crypto coin zou moeten kopen. Het is namelijk een aandeel in het netwerk en zal mee stijgen als het project populairder wordt.

Naast het kijken naar de use-case en de toekomstverwachting is het ook goed om te kijken naar de schaarste van de SOL coin. Dit kun je doen door de huidige supply (337,461,150 SOL) te vergelijken met de maximale supply (508,180,964 SOL). In de regel kun je ervan uitgaan dat hoe meer tokens er al zijn uitgegeven, hoe beter dit is voor de toekomstige waarde.

Met de Solana coin kun je bovendien een passief inkomen opbouwen. Je stelt je tokens beschikbaar aan het netwerk en draagt hiermee bij aan de veiligheid en schaalbaarheid. Hiervoor krijg jij als ‘bijdrager’ een vergoeding van gemiddeld zo’n 6,66% per jaar. Als we dit vergelijken met de rente op onze bankrekening kan dat al snel uit.

Ik wil je tot slot ook nog graag waarschuwen voor de hype berichten die je ziet op het internet. Dit zijn vaak Youtubers die pretenderen precies te weten wat de koers gaat doen. Vaak is dit gebakken lucht en niet te vertrouwen. Het is dan ook veel verstandiger om zelf een mening te vormen over Solana en niet af te gaan op voorspellingen van vreemden. Met de informatie op deze pagina hoop ik je daar een beetje bij geholpen te hebben.

Waar Solana kopen?

Wil je nu Solana kopen om mee te profiteren van eventuele toekomstige groei of om beschikbaar te stellen voor het staken? Dan kun je SOL kopen op de bekendste exchange van Nederland, Bitvavo. Je betaalt hier de minste handelskosten en winst heb je binnen 24 uur weer op je bankrekening staan. Maak hieronder gratis een account aan en profiteer van de welkomstbonus van € 1000 gratis handelskosten.

 1. Stort euro’s via Bitvavo
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Het laatste Solana nieuws

We hebben het in dit artikel al gehad over het nut van het project, de SOL coin data en de Solana verwachting. Allemaal belangrijke onderdelen van je eigen potentieanalyse. Ook is het belangrijk om te letten op het laatste Solana nieuws. Hier kun je de nieuwste ontwikkelingen ontdekken voordat de meute dit doet en daarvan profiteren.

Het beste kun je het Solana nieuws van vandaag volgen via het officiële twitteraccount. Hier komen de nieuwste samenwerkingen en de laatste ontwikkelingen te staan zonder alle poespas eromheen. Volg je dit op de voet samen met de informatie op deze pagina? Dan weet je zeker dat je altijd op de hoogte bent van de voortgang van het project.

MoneyTalks community & beste exchanges

Alles te weten komen over de werking van crypto en belangrijker nog, het geld verdienen met cryptocurrency? Met deze MoneyTalks community van Madelon Vos heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Kom in contact met andere traders, stel al je vragen en krijg dagelijkse technische analyse.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

Ben je als ondernemer met Bitcoin en crypto bezig? Dan vind je hier meer informatie over Bitcoin voor bedrijven en de tools die je hiermee kunnen helpen.

Anoniem surfen op het internet? Gebruik een VPN en word nergens meer gevolgd. Pak hier je korting!

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?