De digitale munt Monero (XMR) bestaat sinds 2014 en heeft wat de prijs betreft veel meegemaakt in de afgelopen jaren. Het project richt zich volledig op de privacy van haar gebruikers en heeft hierin een duidelijke andere focus dan Bitcoin, Ethereum en Ripple

In dit artikel gaan we het daarom hebben over Monero en de technieken die anonimiteit op de blockchain mogelijk maken. We behandelen de Monero verwachting, de XMR coin en gaan verder in op de potentie. Wat gaat de Monero koers doen?

Wat is Monero?

Monero is de toonaangevende cryptocurrency met de nadruk op privacy en censuur bestendige transacties. De meeste bestaande cryptocurrency, waaronder Bitcoin en Ethereum, hebben transparante blockchains, wat betekent dat transacties openlijk verifieerbaar en traceerbaar zijn voor iedereen in de wereld.

Bovendien kunnen het verzenden en ontvangen van adressen voor deze transacties mogelijk gekoppeld zijn aan de echte identiteit van een persoon.

Om het wat meer overzichtelijk voor je te maken, zijn er een aantal belangrijke eigenschappen die de Monero zo interessant maakt en zich onderscheid van de andere cryptocurrencies:

 • De transacties met Monero zijn vertrouwelijk en niet traceerbaar
 • Het Monero project is 100% decentraal
 • Monero heeft een team van meer dan 240 ervaren ontwikkelaars achter zich staan
 • Monero is schaalbaar doordat het geen vaste grootte heeft voor een block. 

Vertrouwelijk en niet-traceerbare transacties

Elke Monero-transactie verbergt standaard de verzend- en ontvangst adressen en de verwerkte bedragen. Deze always-on privacy betekent dat elke activiteit van de Monero-gebruiker de privacy van alle andere gebruikers verbeterd, in tegenstelling tot selectief transparante cryptocurrency (bijvoorbeeld Z-Cash). Monero is fungibel.

Dit betekent dat Monero altijd wordt geaccepteerd zonder het risico van censuur. Het Kovri-project zal transacties traceren en coderen via I2P Invisible Internet Project-knooppunten. Dit maakt het IP-adres van een transactie onduidelijk en biedt verdere bescherming tegen netwerkbewaking.

Monero is een grassroots-community die ’s werelds beste cryptocurrency-onderzoekers en technisch talent aantrekt. Meer dan 240 ontwikkelaars hebben bijgedragen aan het Monero-project, inclusief 30 kern ontwikkelaars. Forums en chatkanalen zijn gastvrij en actief.

Monero’s Research Lab, Core Development Team en community-ontwikkelaars verleggen voortdurend de grens van wat mogelijk is met privacy en beveiliging van cryptocurrency.

Monero is geen bedrijf. Het is ontwikkeld door experts op het gebied van cryptografie en gedistribueerde systemen van over de hele wereld die hun tijd doneren of worden gefinancierd door donaties van de gemeenschap.

Dit betekent dat Monero niet door een land kan worden gesloten en niet wordt beperkt door een bepaald juridisch rechtsgebied.

Academische groei Elektronisch contant geld

Monero is elektronisch contant geld waarmee snel en goedkoop betalingen van en naar waar ook ter wereld kunnen worden uitgevoerd. Er zijn geen meerdaagse periode waarin het geld wordt vastgezet en er is geen risico op frauduleuze terugvorderingen. Het is veilig voor ‘kapitaalcontroles’ – dit zijn maatregelen die de stroom van traditionele valuta’s beperken, soms in extreme mate, in landen die economische instabiliteit ervaren.

Wat is Ring signature?

Ring signature is in de cryptografie een soort digitale handtekening. Deze handtekening wordt automatisch verricht door meerdere personen waarvan er maar een persoon daadwerkelijk een transactie verstuurt. Stel, ik wil jou XMR verzenden. Mijn handtekening (toestemming voor transactie) wordt dan automatisch samengevoegd met nog een x-aantal andere handtekeningen die dienen als afleiding.

Het is dan voor de ontvanger niet te zien wie van de vele handtekeningen nou daadwerkelijk de afzender is. Dit zorg ervoor dat de zender de afkomst van de transactie kan verbergen.

Wat zijn Ring confidential transactions (RingCT)?

Zojuist heb ik verteld dat iedere transactie van Monero gebruik maakt van een ring signature. Voorheen was het alleen mogelijk om transacties met dezelfde waarde (bijv. 1XMR) bij elkaar te voegen. Dit had alleen een groot nadeel.

Het was mogelijk om te zien hoe groot een transactie was. In Januari 2017 is daarom RingCT geïmplementeerd. Deze techniek zorgt ervoor dat alle transactiebedragen verborgen blijven. Het is daarom niet meer mogelijk om te zien hoe groot een bepaalde transactie is.

Om een voorbeeld te geven: In de blockchain van Bitcoin is ieder bedrag dat verzonden wordt te zien. Op 12-11-2017 is er ontdekt dat een early adaptor van Bitcoin een grote transactie heeft gedaan naar een exchange. Dit was een transactie van bijna 25.000 BTC. Dit had een waarde van ongeveer 155 miljoen dollar. Wanneer deze transactie gedaan was met Monero zou het niet mogelijk zijn om het bedrag in te zien.

Wat zijn stealth adressen?

Stealth adressen zijn een eenmalige publieke sleutel die ervoor zorgt dat een transactie niet terug te leiden is naar jouw eigen wallet. Wanneer je een transactie verstuurd naar iemand anders, is dit bij Cryptocurrencies die niet gebruik maken deze techniek te herleiden naar de wallet vanuit waar de transactie verzonden is.

Met stealth adressen wordt er bij iedere transactie een eenmalig adres aangemaakt die los staat van je eigen wallet. Het is op deze manier niet mogelijk om een transactie een wallet te koppelen.

Wat doet de Monero koers?

Zoals hierboven al duidelijk wordt, bestaat Monero uit een hoop aantrekkelijke eigenschappen die voor veel personen en instanties een interessante uitkomst biedt. De hamvraag is natuurlijk: ‘waarom stijgt de Monero koers‘? Net als bij al het andere van waarde in deze wereld, komt dat door de vraag en aanbod. Wanneer het aanbod van Monero schaarser wordt, zal de koers hierdoor stijgen.

De koers van de Monero en andere cryptocurrency zijn enorm volatiel. Positieve en negatieve nieuwsberichten die online gedeeld worden hebben een krachtige impact op de gebeurtenis dat investeerders massaal gaan kopen of juist verkopen. Hierdoor daalt of stijgt de koers dus ook weer. 

XMR coin komt voort uit een fork van Bytecoin en er was verder geen ICO of iets dergelijks. Geïnteresseerden konden vanaf de oprichting / fork (2014) de coin minen om zo aan de Monero crypto te komen.

Als we de Monero koers bekijken op coinmarketcap zien we dan ook snel dat het al een lange geschiedenis heeft. De eerste notering vinden we terug op 25 mei 2014. Beleggers konden de Monero coin toen kopen voor $ 2,10. De actuele Monero koers is $ 145.99. We zien verder duidelijk dat sinds het begin de koers relatief gestaag omhoog is gegaan met pieken omhoog gedurende de bull markten.

De Monero All Time High staat op een waarde van $ 542.33 (January 9, 2018). Het is 1724 dagen geleden dat de koers op dit punt stond. In totaal heeft het project een market cap van $ 2,650,069,725 en daarmee staat het op plaats 30 van grootste crypto projecten.

Het is naar mijn idee erg belangrijk om dit soort data in de gaten te houden als je geïnteresseerd bent in het project. Je weet op deze manier namelijk precies hoe de koers ervoor staat en wat het sentiment op dit moment is rond de XMR coin. Door dit goed in de gaten te houden kun je een beter overweging maken in je onderzoek naar de potentie van het project. Hieronder daarom de Monero koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Monero verwachting 2022 – 2027?

Er zijn veel verschillende voorspellingen gedaan voor de Monero prijs. Met name de groeiende problematiek rondom de privacy van internetgebruikers is een groot pluspunt voor het project. Veel mensen beginnen steeds meer waarde te hechten aan hun persoonsgegevens en alle financiële gegevens horen hier natuurlijk ook bij.

Met Monero is het dan ook heel interessant om je geld te bewaren, aangezien het zelfs op de blockchain niet inzichtelijk is voor iedereen. Dit is interessant voor mensen die iets te verbergen hebben, maar ook voor journalisten die achterna gezeten worden voor een regime of dat soort zaken.

Volgens coinswitch zou dit ook wel eens de reden kunnen zijn van een grote prijsstijging voor Monero in de toekomst. Als we de voorspellingen mogen geloven, die we overigens altijd met een korreltje zout moeten nemen, zou het in ieder geval een goede aanvulling zijn voor je cryptocurrency portfolio ter diversificatie.

Anonimiteit staat bij het project hoog in het vaandel en het is op z’n minst opvallend te noemen dat ze hier sinds 2014 niet van afgeweken zijn. De meeste projecten die we op onze website behandelen bestaan nog niet half zo lang als Monero. Dat er nog steeds aan het project gewerkt wordt en dat het nog zo hoog staat op coinmarketcap spreekt dan ook van vertrouwen.

Als we kijken naar de Monero verwachting voor 2022 is dat lastig te voorspellen. Op een dergelijke korte termijn zijn factoren als de algemene crypto markt en regelgeving rondom privacy tokens doorslaggevend. Er kan zomaar iets veranderen dat roet in het eten kan gooien of juist de koers naar nieuwe ATH’s zal sturen.

Zodra we de Monero verwachting voor 2027 erbij pakken is dit al anders. Het project heeft namelijk al een behoorlijke schat aan data wat betreft de XMR koers. Over een langere periode heeft het project zich al bewezen. Voeg dit samen met de algemeen verwachting dat de crypto markt de komende vijf jaar zal stijgen en je hebt de kans dat Monero mee zal groeien.

Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst, maar onmogelijk is het zeker niet. De Monero waarde is in het verleden al behoorlijk gestegen in een korte periode. Zo ging de Monero crypto koers halverwege 2020 binnen zes maanden met ruim 1429% omhoog.

Persoonlijk vind ik het verstandig om dit soort koers data goed in de gaten te houden. Niemand kan je met zekerheid een juiste XMR verwachting schetsen. De kans om het juist te hebben als je zelf onderzoek doet is alleen groter zodra je niet alleen maar afgaat op de berichtgeving van anderen (influencers, Youtubers) maar zelf goed op de hoogte bent van het koersverloop.

Je kunt zo zelf een inschatting maken en loopt niet achter de feiten aan. Je bent namelijk niet de enige die deze prominente figuren volgt. Het echte geld in crypto is te verdienen als je er vroeg bij bent en dat ben je per definitie niet als je anderen volgt.

* Currency in USD
Historical Price for Monero
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de XMR coin?

De Monero coin is de valuta op het netwerk. Je gebruikt het om te investeren in het netwerk, maar belangrijker nog zijn de privacy features. Bezitters kunnen de coin met de genoemde technieken versturen en meer zekerheid hebben dat ze niet ‘gevolgd’ worden op het internet.

In eerste instantie klinkt dat als iets wat veel gebruikt wordt door criminelen en het valt niet te ontkennen dat dat zo is. Toch zijn er enorm veel use-cases te bedenken voor de ‘normale man’. In het verleden zijn er bijvoorbeeld donaties gedaan aan iemand als Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Grote betaalproviders hebben toen de betaalmogelijkheden naar het platform afgesloten.

Een dergelijke coin als XMR kan uitkomst bieden voor mensen die onderdrukt worden, uit een regime komen of journalisten die gevoelige onderwerpen behandelen.

De huidige supply van de XMR coin is 18,147,820 XMR. Het is goed om hierbij te noemen dat er geen maximum zit aan de hoeveelheid coins die er gemaakt zullen worden. Vanaf mei 2022 bevat iedere block reward 0,6 XMR en geen enkele block reward zal in de toekomst onder de 0 XMR vallen. Goed om in je op te nemen en te denken aan wat schaarste kan doen met de waarde van de Monero coin.

In de afgelopen 24 uur was het koersverschil van de token -0.59% en in de laatste zeven dagen was dat 2.42%. Door dit goed in de gaten te houden kun je trends ontdekken in de koers en hier op inspelen. Zie jij ze als eerste? Dan kun je er als eerste op inspelen en hier goed geld mee verdienen.

Huidige supply18,147,820 XMRMaximale supply0 XMR
% verschil 24u-0.59%% verschil 7D2.42%

Waar Monero kopen?

Wil je Monero kopen? Er zijn verschillende manieren hoe je kan investeren en winst kan maken met deze altcoin. Een geschikte exchange hiervoor is bijvoorbeeld Binance. Eenvoudig te handelen en een groot aanbod aan cryptocurrency naast Monero.

Let op dat je altijd je eigen onderzoek doet voor je investeert en doe dit alleen met geld wat je kan missen. Want nogmaals: de Koersen van cryptocurrencies en dus ook van Monero, kunnen sterke fluctuaties vertonen. Monero kopen kan op verschillende manieren, bekijk dus goed welke voor jou het meeste geschikt is!

Maak hieronder een gratis account aan als je dat nog niet hebt op Binance. In het verleden heeft het project wel eens een ledenstop gehad, dus wees dit voor. Een account aanmaken is zo gedaan.

ExchangeOmschrijvingRating
Bitvavo (Onze aanrader!☝️)De beste keuze in NL. De laagste handelskosten & eenvoudig te gebruiken. Ontvang een welkomstbonus bij je inschrijving! 4,2/5Bezoek exchange
eToroGrootste social trading platform ter wereld. Handel zonder moeite mee met experts en profiteer van hun winst!4,2/5Bezoek exchange
BinanceDe grootste exchange ter wereld, groot assortiment en veel extra’s zoals staking & ICO’s2/5Bezoek exchange

Het laatste Monero nieuws

We hebben op deze pagina al een hoop belangrijke informatie behandelt. De Monero verwachting, de XMR coin en de technieken die het project gebruikt om anonieme transacties voor elkaar te krijgen. De laatste belangrijke factor in dit geheel is het Monero nieuws van vandaag.

Je kunt namelijk nog zo goed op de hoogte zijn van de coin en koers data, maar als er nieuws is dat invloed heeft op de koers en jij weet hier niet van maak je niet de beste keuze. Een goede bron van informatie voor Monero nieuws is de twitterpagina. Nieuwe ontwikkelingen worden hier direct met de volgers gedeeld.

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?